Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Ντοκιμαντέρ στο Άργος: Η Χούντα, η λογοκρισία και ο ελληνικός κινηματογράφος

Παρασκευή 16/11, στο Δον Κιχώτη. Βραδιά αφιερωμένη στο Πολυτεχνείο και προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Χούντα, η λογοκρισία και ο ελληνικός κινηματογράφος (1967 – 1974)»
Μέρες επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Άλλοι θα αναφερθούν υποκριτικά σε αυτήν, άλλοι θα την κατατεμαχίσουν και θα επιλέξουν ποιά συνθήματα και νοήματα τους βολεύουν, άλλοι θα την οικειοποιηθούν και κάποιοι άλλοι θα προσπαθούν να το ξεχάσουν, μεθώντας με ψέμματα και αναπολώντας την …χούντα.
Κι όμως, το Πολυτεχνείο παραμένει ζωντανό όχι μόνο ως μνήμη και ιστορία αυτου του τόπου, αλλά κυρίως ως ανάγκη. Ως ανάγκη να βρεθούν εκείνοι οι τρόποι, μαζικής και ακηδεμόνευτης έκφρασης των πιο βαθιών πόθων του λαού μας. Τα συνθήματα “Ψωμί-παιδεία-ελευθερία”, “Έξω οι ΗΠΑ”, Κάτω η χούντα”, κ.ά. αναζητούν το σύγχρονο νόημά τους, και κυρίως αυτούς που με τη δραστηριοποίησή τους θα τους δώσουν ζωή και υπόσταση.

Η Παρασκευή 16/11 είναι αφιερωμένη από τον Δον Κιχώτη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στις 9μμ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Η Χούντα, η λογοκρισία και ο ελληνικός κινηματογράφος (1967 – 1974),που προβλήθηκε από την ΕΡΤ το 1997, και στο οποίο παρουσιάζονται οι περιπέτειες που πέρασε ο ελληνικός κινηματογράφος στην επταετία, με την απαγόρευση της προβολής «ύποπτων» ταινιών, το «ψαλίδισμα» και τα κομμένα αποσπάσματα ταινιών από τους λογοκριτές.
Στη συνέχεια, στα ηχεία του Δον Κιχώτη μουσικές που λογοκρίθηκαν και απαγορεύτηκαν από το χουντικό καθεστώς: Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Γκάτσος, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιάννης Πουλόπουλος, Άκης Πάνου, Γιάννης Μαρκόπουλος, κ.ά.
  • Στοιχεία για το ντοκιμαντέρ «Η Χούντα, η λογοκρισία και ο ελληνικός κινηματογράφος (1967 – 1974):
    Σενάριο – έρευνα – παρουσίαση: Ευάννα Βενάρδου
Μουσική επιμέλεια και σκηνοθεσία: :Νώντας Σαρλής
Διάρκεια: 70 λεπτά
Στο ντοκιμαντέρ,, καταθέτουν τις μαρτυρίες τους οι σκηνοθέτες Θόδωρος Αγγελόπουλος, Μανούσος Μανουσάκης, Γιώργος Σταμπουλόπουλος και Λίλα Κουρκουλάκου, ο ιστορικός κινηματογράφου Γιάννης Σολδάτος, ο συγγραφέας και σεναριογράφος Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο Λευτέρης Σωφρονάς, στέλεχος προγράμματος της ΕΤ 2, ο Αντώνης Τριανταφυλλόπουλος, μηχανικός προβολής και διευθυντής του κινηματογράφου ΑΣΤΥ, ο Θόδωρος Αδαμόπουλος, διευθυντής της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, ο Δημήτρης Χατζής, στέλεχος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και ο κριτικός κινηματογράφου Βασίλης Ραφαηλίδης. Όλα αυτά διανθισμένα με πλούσιο αρχειακό υλικό…
Όπως πάντα, η είσοδος είναι ελεύθερη.