Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ κ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΡΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Αγαπητέ κ. Μπροδήμα,

Με αφορμή το σχόλιο σας στην ιστοσελίδα σας (Villa Didymo), χθες 4-6-2015,  πάνω στο άρθρο για τα αδέσποτα, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
Το άρθρο του κτηνίατρου κ. Νίκου Μπάμπα, ενός ειδικού επιστήμονα, για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα όπως αυτό των αδέσποτων, θέλει περισσότερο να ευαισθητοποιήσει τους Δημότες και να ταρακουνήσει την Δημοτική Αρχή και όχι να προκαλέσει αντιδικία μεταξύ «βόρειων» και «νότιων» και κανείς δεν μπορεί να του προσάψει κάτι τέτοιο.
Όπως και να έχει πάντως ,το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό σε όλη την έκταση του Δήμου μας και βεβαίως δεν μπορούμε να μην λάβουμε σοβαρά υπόψη την αγανάκτηση των κτηνοτρόφων για τις ζημιές που έχουν υποστεί στο ζωικό κεφάλαιο στην περιοχή της Βόρειας Ερμιονίδας.
Για την επίλυση του προβλήματος που επικαλείσθε, πρέπει πρώτα να υπάρξουν τεκμηριωμένα στοιχεία ( π.χ. φωτογραφίες δαγκωμένων ζώων) και έπειτα ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής  που είναι υποχρεωμένη για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Σε κάθε Δήμο άλλωστε, όπως ορίζει και ο νόμος, συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που λειτουργούν νόμιμα και που εδρεύουν στο Δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα.  .

Στην επιτροπή μετέχουν επίσης:

 1) Ένας (1) κτηνίατρος, που ορίζεται από τον οικείο Δήμο και ο οποίος είναι, κατά προτίμηση, ο υπεύθυνος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ελλείψει αυτού άλλος ιδιώτης κτηνίατρος.

2) Ένας (1) εκπαιδευτής σκύλων, ο οποίος είναι μέλος νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων και ελλείψει αυτού εκπρόσωπος του οικείου Δήμου.

και

3) Ένας (1) εκπρόσωπος, που ορίζεται από τον οικείο Δήμο, με τον αναπληρωτή του.

Η επιτροπή αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου, και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. 

 Στην περίπτωση που υπάρχει διαφωνία για την επικινδυνότητα ενός αδέσποτου ζώου   ή για την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας σε αδέσποτο ζώο, την οριστική απόφαση λαμβάνει ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε Δήμο με απόφαση του Δημάρχου και αποτελείται από:

α) έναν κτηνίατρο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας με τον αναπληρωτή του


β) έναν ιδιώτη κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στη Χώρα και δραστηριοποιείται στην περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου με τον αναπληρωτή του,

γ) έναν κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στη Χώρα και συνεργάζεται με το φιλοζωικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου με τον αναπληρωτή του.

Σε περίπτωση επιθετικού ζώου ο Δήμος μπορεί να ζητήσει τη γνώμη εκπαιδευτή σκύλων, ο οποίος είναι μέλος νομίμως αναγνωρισμένου σωματείου εκπαιδευτών σκύλων.

Γι αυτό, πριν πάρουμε το νόμο στα χέρια μας οφείλουμε να τηρήσουμε τη νόμιμη διαδικασία.

Τάσος Τόκας

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας

Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ