Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΕΝΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΔΕ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ (ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ)




ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ

Το φθινόπωρο του 2006 ξεκίνησε τα πρώτα δειλά του βήματα το Σ.Δ.Ε Κρανιδίου (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας) ως παράρτημα του Σ.Δ.Ε. Ναυπλίου. Έκτοτε έχουν περάσει εννέα χρόνια από τη λειτουργία. Το συγκεκριμένο σχολείο έδωσε τη δυνατότητα σε ανθρώπους του τόπου μας να αποκτήσουν τόσο τις απαραίτητες γνώσεις όσο και να αποκτήσουν  απολυτήριο Γυμνασίου. Δόθηκε μία δεύτερη ευκαιρία σε ανθρώπους που δύσκολες οικονομικοκοινωνικές συνθήκες τους απομάκρυναν από την επίσημη δομή της εκπαίδευσης στα εφηβικά τους χρόνια, να αξιοποιήσουν αυτή την εκπαιδευτική δυνατότητα και να αποκτήσουν τη βεβαίωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης που είναι απαραίτητη στην εύρεση εργασίας.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω τη συμβολή της εκπαιδευτικού κ. Μαρίας Λιώση, η οποία σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τον τότε Δήμο Κρανιδίου συγκέντρωσε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τις απαραίτητες αιτήσεις και τις αναγκαίες αποφάσεις των συλλογικών φορέων τόσο του Δήμου όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας για να ιδρυθεί και να λειτουργήσει το Σ.Δ.Ε Κρανιδίου – Παράρτημα Κρανιδίου την σχολική χρονιά 2006-2007. Αξίζει να επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός στάθηκε αρωγός μας όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του Σχολείου και δίδασκε εθελοντικά όταν υπήρχαν λειτουργικά κενά.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω και να ευχαριστήσω επίσης δημόσια το Διευθυντή του ΣΔΕ Ναυπλίου κ. Γιώργο Κόνδη για την καθοριστική συμβολή του στην ίδρυση και λειτουργία του σχολείου αυτού αδιάλειπτα όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης τους Διευθυντές του
Γυμνασίου Κρανιδίου που  στήριξαν αυτή την προσπάθεια και συνεργάστηκαν μαζί μας για την εύρυθμη λειτουργία της εκπαιδευτικής αυτής δομής, τον αείμνηστο Ιωάννη Αποστόλου, την κ. Ασημίνα Ρομπότη και την σημερινή Διευθύντρια κ. Ελένη Στογιάννου.
Κάνοντας τον απολογισμό αυτών των χρόνων θα ήθελα δημόσια να αναφέρω και την συμβολή του συναδέρφου μου και Δημοτικού Συμβούλου κ. Παντελή Τόδωρη που για τη δημοτική περίοδο 2007-2010 ως υπεύθυνος Παιδείας συνέβαλε και αυτός από την πλευρά του την συλλογική μας αυτή κοινωνική και εκπαιδευτική προσπάθεια. Από τη δική μου πλευρά θα ευχαριστήσω επίσης τους διοικητικά υπεύθυνους του παραρτήματος με τους οποίους συνεργάστηκα με τις δύο ιδιότητές μου ως εκπαιδευτικού και ως αιρετού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την κ. Μαρία Λιώση, τον κ. Αντώνη Κυρίτση και τον κ. Πέτρο Καραίσκο.
Φυσικά τόσο η διοίκηση του Δήμου Κρανιδίου όσο και του Δήμου Ερμιονίδας όλα αυτά  τα χρόνια στήριξαν αυτό το θεσμό, αυτή την εκπαιδευτική δομή η οποία λειτουργεί προς όφελος πολλών συνανθρώπων μας. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζονται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μία ουσιαστική δια βίου εκπαίδευση στην Ερμιονίδα.
Τα Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας λειτουργούν υπό την εποπτεία του Ιδρύματος Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης ως οργανισμός του Υπουργείου Παιδείας. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους. Η φοίτηση είναι διετής, χωρίζεται σε δύο κύκλους και δικαίωμα παρακολούθησης έχουν τα ενήλικα άτομα που έχουν απολυτήριο Δημοτικού ή έχουν παρακολουθήσει κάποιες τάξεις Γυμνασίου. Τα μαθήματα γίνονται αποκλειστικά τις απογευματινές ώρες και υλοποιούνται στο φιλόξενο χώρο του Γυμνασίου Κρανιδίου. Διδάσκονται οι εξής γραμματισμοί: Ελληνική Γλώσσα, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Μαθηματικά, Κοινωνική Εκπαίδευση, Πληροφορική, Φυσικές Επιστήμες και Αγγλικά. Η παραπάνω εκπαιδευτική δομή υποστηρίζεται τόσο από Σύμβουλο σταδιοδρομίας όσο και από Σύμβουλο ψυχολογίας.
Όσοι επιθυμούν να εγγραφούν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Κρανίδι μπορούν να απευθυνθούν στο Γυμνάσιο Κρανιδίου κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες μέχρι το τέλος Ιουνίου. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα εκδοθεί ενημερωτικό δελτίο τύπου.
Υπηρετώντας την εκπαίδευση ενηλίκων για πολλά χρόνια θεωρώ ότι η δομή των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας αποτέλεσε για μένα μία κύρια επιλογή καθώς προσφέρει σε συνανθρώπους μία πραγματική δεύτερη ευκαιρία που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά τόσο προς όφελος εκείνων όσο και ευρύτερα της τοπικής μας κοινωνίας. Η γνώση είναι δύναμη αλλά και η πιστοποίηση αυτής μέγιστο συγκριτικό πλεονέκτημα στην σύγχρονη εποχή μας.

                                                            Τάσος Λάμπρου
                                                            Καθηγητής Κοινωνικής Εκπαίδευσης και
                                                             Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας