Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Το Αισώπειο κοράκι και η στάμνα δεν είναι τελικά μύθος




Του Γιάννη Λακούτση

Στον Αισώπειο μύθο με το κοράκι και τη στάμνα, το διψασμένο πτηνό καταφέρνει να πιει νερό, ρίχνοντας πετραδάκια σε μια μισογεμάτη στάμνα προσπαθώντας  να ανεβάσει τη στάθμη  και να κατορθώσει τελικά να ξεδιψάσει.
«Ήταν μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα. Ένα κοράκι πετούσε στον ουρανό για πολλή ώρα, χωρίς να σταματήσει καθόλου. Ήταν πολύ κουρασμένο και διψούσε. Έψαξε παντού για νερό αλλά δεν βρήκε ούτε σταγόνα… Κάποια στιγμή, είδε μια πήλινη κανάτα στην αυλή ενός σπιτιού. Αμέσως προσγειώθηκε και κούρνιασε πάνω στο χείλος της κανάτας. Πράγματι στην κανάτα υπήρχε λίγο νερό. Το κοράκι έσκυψε για να φτάσει στο νερό με το ράμφος του. Μάταια όμως γιατί η στάθμη του νερού ήταν τόσο χαμηλή που δεν μπορούσε να το φτάσει. Σκέφτηκε να βάλει ολόκληρο το κεφάλι του μέσα στην κανάτα, αλλά φοβήθηκε πως θα σφηνώσει και δεν θα μπορούσε να βγει. Δεν ήξερε τι να κάνει και άρχιζε να φτερουγίζει απελπισμένο… Ξαφνικά το κοράκι παρατήρησε μερικά βότσαλα πεταμένα λίγο πιο
πέρα. Άρπαξε  ένα βότσαλο με το ράμφος του και το έριξε μέσα στην κανάτα. Μετά άρπαξε κι άλλο  και το έριξε κι αυτό μέσα . Έτσι συνέχισε να ρίχνει τα βότσαλα στην κανάτα.
Η στάθμη του νερού άρχισε να ανεβαίνει, επιτέλους θα μπορούσε να πιει και να ξεδιψάσει…» (Αισώπειοι μύθοι- Το διψασμένο κοράκι).
Επιστήμονες έμειναν έκθαμβοι διαπιστώνοντας ότι τα κοράκια όχι μόνο μπορούν να μάθουν να ξεδιψούν κατά τον ίδιο τρόπο, αλλά κατανοούν την « αιτιώδη συνάφεια», δηλαδή αν ρίξουν τα πετραδάκια, θα ξεδιψάσουν. Υποστηρίζουν επίσης ότι τα κοράκια έχουν τις γνωστικές ικανότητες ενός παιδιού επτά ετών. Κατάληξαν στο συμπέρασμα αυτό, υποβάλλοντας έξι από αυτά, σε μια σειρά από δοκιμασίες.
Επέλεξαν τα συγκεκριμένα κοράκια, του είδους Corvus  moneduloides, τα οποία έχουν την ικανότητα να φτιάχνουν και να χρησιμοποιούν εργαλεία, όπως γάντζους, κάτι που δείχνει την υψηλή ευφυΐα τους. Συγκεκριμένα, είδαν ότι τα κοράκια έριχναν πετραδάκια σε σωλήνες με νερό και όχι σε σωλήνες με άμμο, έκαναν επιλογή των
αντικειμένων που βυθίζονται από αυτά που επιπλέουν, ενώ προτιμούσαν αντικείμενα συμπαγή αντί για κούφια. «Τα αποτελέσματα προκαλούν έκπληξη καθώς υπογραμμίζουν τόσο τα δυνατά σημεία όσο και τα όρια στην ικανότητα των κορακιών να κατανοήσουν», αναφέρει η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.
Δείτε το video.