Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ερώτηση για τη δέσμευση των αποθεματικών ΟΠΕΚΕΠΕΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
                                
Ναύπλιο, 4 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY
Ανδριανός με βουλευτές ΝΔ: Ερώτηση για τη δέσμευση των αποθεματικών ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο Βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Ανδριανός συνυπέγραψε με Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 293/27-2-15) για την δέσμευση των αποθεματικών του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι η παραπάνω απόφαση επιτείνει τους φόβους των αγροτών για την μετάθεση στο άγνωστο των δικαιούμενων πληρωμών, που βρίσκονται σ’ εκκρεμότητα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας κυριολεκτικά οικονομική ασφυξία στον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο, ενόψει μάλιστα της νέας καλλιεργητικής περιόδου και των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, που αυτή απαιτεί.
Επιπλέον η απόφαση αυτή λαμβάνεται με διαδικασίες fast track αλλά και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. του οργανισμού. Η ασαφής διατύπωση περί «ποσών που δεν θα χρησιμοποιούνται άμεσα για πληρωμές δικαιούχων» δημιουργεί ερωτηματικά για το ποιες πληρωμές θεωρούνται άμεσες και ποιες όχι και σε κάθε περίπτωση δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας και αδιαφάνειας.
Επισημαίνεται ακόμη ότι ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ε. Αποστόλου ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν τίθενται σε κίνδυνο οι ευρωπαϊκές και εθνικές ενισχύσεις εντούτοις δεν προχώρησε στην ανακοίνωση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος πληρωμών λέγοντας αόριστα ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες μέρες.
Στο πλαίσιο αυτό, οι συνυπογράφοντες Βουλευτές ερωτούν πότε θα αποπληρωθούν οι καταβολές σε δικαιούχους του πρωτογενούς τομέα, αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και αν η παραπάνω Υπουργική Απόφαση για την δέσμευση των αποθεματικών του Οργανισμού είναι σύννομη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ή δημιουργεί προϋποθέσεις επιβολής προστίμων από την ΕΕ αφού καταργεί εν μέρει την αυτοτελή λειτουργία του, πράγμα που απαγορεύεται κατηγορηματικά.