Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Αρχαιότητες στο Θερμήσι.

Ο Παυσανίας μιλάει για ναό Θερμασίας Δήμητρας κάπου προς Θερμήσι. Ένας περιηγητής αναφέρει ότι του υπέδειξαν κάπου προς το Πλέπι μια σειρά ογκολίθων που πιθανόν να είχαν σχέση με τον ναό της Δήμητρας.
Αυτό που έμεινε είναι η ιστορία του Κάστρου Θερμησίας και των αλυκών και μια δοξασία ότι επειδή η περιοχή είχε πολλά κουνούπια δεν προσφερόταν για κατοίκηση, ή αυτή δεν ήταν εύκολη.
Από την άλλη, η παραλιακή αυτή ζώνη, λόγω και των νερών από τις Αδέρες, ήταν και είναι παραγωγικότατη και δεν μπορεί να μην τράβηξε το ενδιαφέρον. Όλη η Ακρογιαλιά, μαζί φυσικά και με τη Ντάρδιζα. Άλλωστε στο αρχαίο κάστρο της Φουρκαράς, το μετέπειτα μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου, υπήρχε αρχαίος οικισμός.
Στο Google maps, τους γνωστούς δορυφορικούς χάρτες, συμβαίνει μερικές φορές η δορυφορική λήψη να έχει γίνει με πολύ καλό καιρό, που βοηθάει στην αποτύπωση υποθαλάσσιων αρχαιοτήτων στα ρηχά.
Στις τρεις φωτογραφίες βλέπουμε: Τις γνωστές πλέον υποθαλάσσιες αρχαιότητες στη Ντάρδιζα Ερμιόνης (η έκταση που καλύπτουν είναι περίπου 40Χ40μέτρα), ένα συγκρότημα στο Θερμήσι στις εκβολές του Ρορού ποταμού (έκταση 30Χ30 μέτρα), και ένα στο Πλέπι (έκταση 30Χ20 μέτρα). Εντυπωσιακά νομίζω, που δείχνουν ότι η περιοχή παρουσίαζε μεγάλο ενδιαφέρον και για τους αρχαίους προγόνους μας. Με το καιρό η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα μας εκθέσει τα μυστικά τους και θα μας δώσει την πραγματική αρχαιολογική εικόνα όλων των Αδερών.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος