Αυτές τις μέρες πάρα πολλοί άνθρωποι και τοπικά και Περιφερειακά συζητούν τους σχεδιασμούς για τα απορρίμματα στην Ερμιονίδα. Άνθρωποι που ασχολούνται χρόνια με τα απορρίμματα και την κομποστοποιηση διαβάζουν το σχέδιο Δημοτικού κανονισμού που είναι σε δημόσια διαβούλευση ακούν τις σκέψεις και τις προτάσεις διαλέγονται και καταλήγουν σε συμπεράσματα.
Με αυτή την τοποθέτηση μας φιλοδοξούμε να συμβάλουμε σε αυτό τον προβληματισμό σαν Περιφερειακή Παράταξη που ψηφίστηκε από πολλούς πολίτες και στην Ερμιονίδα Σε αυτή την παρέμβαση δεν προχωράμε να εξετάσουμε διάφορες σημαντικές παραμέτρους η και λεπτομέρειες του κανονισμού που έχουν ωστόσο σημασία, ούτε την τιμωρητικη λογική που τον διαπερνά , επικεντρώνομαστε στην ουσια.
Α. Πρώτα καταγράφεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων και μετά φτιάχνουμε ένα κανονισμό καθαριότητας που θα το υπηρετήσει.
Σήμερα συζητάμε έναν κανονισμό καθαριότητας μέσα από τον όποιο προσπαθούμε να μαντέψουμε τον σχεδιασμό που κρύβεται πίσω του. Πάμε δηλαδή αντίστροφα.Πιστεύουμε πως είναι σημαντικό να δηλωθεί αν
α1.ο σχεδιασμός αυτός είναι προσωρινός μέχρι την έναρξη του Περιφερειακού σχεδιασμού (που προβλέπει εγγυημένη ποσότητα σύμμεικτων απορριμμάτων σε βάθος 28 χρόνων) αν
α2 είναι συμπληρωματικός αποβλέπει δηλαδή στην διαχείριση απορριμμάτων πέραν της εγγυημένης ποσότητας που θα αναλογεί στον Δήμο αν και όταν αρχίσει να λειτουργεί ο Περιφερειακός σχεδιασμός η
α3 έρχεται σε σύγκρουση με την παράδοση σύμμεικτων κινείται
δηλαδή στην κατεύθυνση της διαλογής στην πηγή/κομποστοποιηση υγειονομική ταφή υπολοίπου σε τοπικό η διαδημοτικό επίπεδο και όχι στα σύμμεικτα που η ΤΕΡΝΑ θα ζητήσει να της παραδίδονται για να διαχωρίσει αξιοποιήσει και θάψει στις εγκαταστάσεις της.
α4 Στον σχεδιασμό πρέπει να υπάρχει ο τελικός αποδέκτης των απορριμμάτων. Των ανακυκλώσιμων, των βιοαποδομήσιμων, και των σύμμεικτων.Τελικός αποδέκτης. Το πρασινο σημείο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ
α5 Τέλος να δηλωθεί αν η διαχείριση των απορριμμάτων θα γίνεται από έναν η περισσότερους ιδιώτες, από τον Δήμο, από συνεταιριστική κοινωφελή επιχείρηση η συνδυασμό κάποιων από αυτούς τους παράγοντες.
Β. Στο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων της Ερμιονιδας σήμερα, προτείνουμε να γίνει πρόβλεψη για δυο ρεύματα
β1 Διάσπαρτα σύμμεικτα απορρίμματα από το 2010
Τους περίπου τριάντα χιλιάδες τόνους σύμμεικτα απορρίμματα που βρίσκονται από το 2010 συγκεντρωμένα η και διάσπαρτα στην επαρχία. Με δυο μεγάλες εστίες στο Σταυρό Διδύμων και στον κάμπο Κρανιδίου.
Καθώς και το καμίνι των καμένων σκουπιδιών που σκεπάστηκαν με χώμα που σιγοκαίονται ατελώς χρόνια τώρα στον Σταυρό Διδύμων απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα δηλητήρια. Απορρίμματα που τα νερά των βροχών ξεπλένουν στον υδροφόρο ορίζοντα της επαρχίας.
β2.Τα καθημερινά παραγόμενα απορρίμματα
Τα απορρίμματα που κάθε μέρα παράγουν οι κάτοικοι της επαρχίας ανακυκλώσιμα βιοαποδομησιμα και σύμμεικτα
Γ. Αφου λοιπόν και όταν θα υπάρχει αυτός ο σχεδιασμός έρχεται η έγκριση του κανονισμού καθαριότητας
γ1 Δεν μπορεί να εξαφανιστεί το σύμμεικτο φορτίο σε μια νύχτα. Πουθενά στον κόσμο δεν έχει εξαφανιστεί, ακόμα και σε βάθος χρόνου. Αν δεν το κάψουμε θα το θαψουμε. Οι πάνες μωρών και οι χάρτινες συσκευασίες υγρών με αλουμίνιο στο εσωτερικό δεν είναι εύκολα ανακυκλώσιμα ούτε βιοαποδομησιμα ακόμα και στις καλυτέρα οργανωμένες κοινωνιες. Και δεν είναι τα μόνα. Ο πολιτισμός μας δυστυχώς παράγει πολλά προϊόντα που δεν είναι επαναχρησιμοποιησιμα. Στον περιφερειακό σχεδιασμό θα θάβονται δίπλα στα εργοστάσια της ΤΕΡΝΑ. Στον σχεδοασμο της Ερμιονίδας;
Σήμερα έχουμε τον μπλε κάδο της ΕΕΑΑ και τον πράσινο των σύμμεικτων. Στον νέο κανονισμό προβλέπεται πάλι ο μπλε κάδος και ο καφέ που θα μπαίνουν όλα τα βιοαποδομησιμα (ζωικά οργανικά και φυτικά) που σήμερα πάνε στα συμμεικτα. Καδος για τα σύμμεικτα δεν υπάρχει στο δημοτικό κανονισμό.(αρθρο37)
γ2 Με δεδομένο το ότι στον μπλε κάδο (και στον καφέ)θα υπάρχουν και σύμμεικτα όπως γίνεται σήμερα που επιστρέφονται από το ΚΔΑΥ Τρίπολης ο χώρος διαχείρισης του μπλε κάδου στην είσοδο του Κρανιδίου φαίνεται μη λειτουργικός. Θα έχει καθημερινά πέραν των ανακυκλώσιμων και σύμμεικτα απορρίμματα.
γ3 Που θα πηγαίνουν καθημερινά τα σύμμεικτα που θα βρίσκονται μέσα η έξω από τους κάδους;
γ4 Οργανικά βιοαποδομήσιμα στον καφέ κάδο.
Τα ζωικά αποδομήσιμα καθώς και τα υπόλοιπα μαγειρεμένων τροφών από σπίτια και επιχειρήσεις μαζεύουν έντομα τρωκτικά και αδέσποτα. Επίσης έχουν μικροβιακό φορτίο και αυξημένη υγρασία. Μπορεί να γίνει κομποστοποίηση τους και ανάμειξη με το φυτικό υπόλοιπο αλλά χρειάζεται κλειστός χώρος και μηχανήματα καθώς επίσης και προσωπικό που θα επιβλέπει την διαδικασία όσον αφορά την υγρασία αερισμό θερμοκρασία καλύτερο θα ήταν να είναι άλλο ρεύμα από το φυτικό υπόλοιπο . Που θα γίνεται αυτή η διαδικασία κομποστοποιησης ζωικών βιοαποδομησιμων από ποιον και με ποιο κοστος. Που θα διατίθεται το παραγόμενο προϊόν σε ποιά τιμή ποιός και πως θα ελέγχει την ποιότητα του .
Αν δεν θα γίνει μονάδα στην Ερμιονιδα ποιος είναι ο εγγυημένος διαχρονικά αποδέκτης των βιοαποδομησιμων που αποτελούν το 40% περίπου του βάρους των απορριμμάτων και τι επεξεργασία θα γίνεται; Ας μην θεωρηθεί πολυτέλεια να ρωτήσουμε που θα πηγαίνουν τα απορρίμματα μας γιατί μπορεί κάποια στιγμή οι εκεί κάτοικοι να μην τα αποδέχονται πλέον αν δημιουργούν προβλήματα. Για παράδειγμα αν μέσα στον καφέ κάδο υπάρχουν χαρτιά σακούλες πλαστικές και αλλά σκουπίδια (μάλλον έτσι θα γίνεται όσα πρόστιμα και να βάλει ο Δήμος )όλα όσα λέμε για οργανικά βιοαποδομησιμα, για παράγωγη κομποστ σε βιοαντιδραστηρα αλλάζουν. Μιλάμε πλέον για μονάδα τύπου ΕΜΑΚ που θα παράγει χώμα όχι καλής ποιότητας σαν αυτό που θα φτιάχνει η ΤΕΡΝΑ.
γ5Γιατι σε μια αγροτική περιοχή δεν εξετάζουμε ΚΑΘΟΛΟΥ την οικιακή και συνοικιακή κομποστοποίηση δίνοντας κίνητρα και μέσα στους πολίτες, να μην πάνε ποτέ τα βιοαποδομησιμα τους στους κάδους του Δήμου; Να τα διαχειριστούν δηλαδή στις αυλές στα πάρκα τα κτήματα τους; Σε μια εποχή που σπίτια και επιχειρήσεις κάνουν λογω οικονομικής στενότητας οικονομία και προσέχουν τίποτα να μην πεταχτεί στα σκουπίδια είναι λάθος να μην παρακινούμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να δώσουν τα υπόλοιπα τροφής σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη η αν αυτό δεν είναι εφικτό ακόμα και στα αδέσποτα ζώα. Όχι τροφή στα σκουπιδια. Αυτο πρέπει να είναι το σύνθημα του Δήμου.
γ6 Στο άρθρο 5 παράγραφος 4 δηλώνεται πως η επεξεργασία των ανακυκλώσιμων μπορεί να γίνεται είτε με διαλογή στην πηγή είτε σε κεντρική μονάδα διαχωρισμού των υλικών. Στο αρθρο 36 ορίζονται 4 κάδοι ανακυκλώσιμων. Οι δυο τελευταίοι είναι για μπαταρίες και μικρές ηλεκτρικές συσκευές που έτσι και αλλιώς σήμερα ανακυκλώνονται στην επαρχία. Οι άλλοι δυο είναι ο ΜΠΛΕ όπου περιγράφεται το σύνολο των ανακυκλώσιμων που θα μπαίνουν και ο ΚΑΦΕ όπου θα μπαίνουν οικιακά και εμπορικά βιοαποβλητα. Προφανώς λοιπόν η μέθοδος διαχωρισμού των ανακυκλώσιμων του μπλε κάδου θα γίνεται σε κεντρική μονάδα και όχι με χωριστούς κάδους στην πηγή.
Με ποια εργαλεία, ποιους εργαζόμενους, ποιες εγκαταστάσεις, ποιες υποχρεώσεις και τι οφέλη του Δήμου, ποιος θα κάνει την συλλογή και παράδοση των ανακυκλώσιμων με ποια μέσα, ποιος θα ελέγχει την τελική διάθεση των υλικών που θα συγκεντρώνονται εκεί και με τι χρονικά όρια θα δεσμεύεται για την απομάκρυνση τους.
γ7Με βάση την ΑΔΑ 6ΕοΔ7Λ1-ΔΣΑ η περιφέρεια αδειοδοτεί την ECOSPOT ERMIONIDAS P.C να φτιάξει πράσινο σημείο στην θέση Αγ Γεώργιος στο Κρανίδι για χώρο συγκέντρωσης και διακίνηση παλαιών μέταλλων και προσωρινής συγκέντρωσης οχημάτων τέλους κύκλου ζωής. Θεωρούμε πως είναι κατάλληλο μέρος αυτό για την είσοδο στην πόλη μιας τουριστικής περιοχής;
Πελοπόννησος Οικολογική
γραφείο τύπου για την Αργολιδα
Γεράσιμος Κατσαΐτης
τηλ επικοινωνιας 6942771350
peloponissosoikologikiargolida
sikam