Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Σφραγισμένη για χιλιάδες χρόνια η είσοδος του αρχαίου τύμβου της Αμφίπολης-Αιώνιοι φρουροί του δύο Σφίγγες

Την μεγαλοπρέπεια του μνημείου δείχνουν οι πρώτες φωτογραφίες που δημοσιεύονται από τα ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης, αλλά και την σημαντικότητα του ανθρώπου ή των ανθρώπων που τάφηκαν μέσα σε αυτόν. Οι εντυπωσιακές Σφίγγες στην είσοδο του τύμβου, στέκουν εδώ και χιλιάδες χρόνια φύλακες του εσωτερικού του τάφου, η είσοδος του οποίου παραμένει ερμητικά σφραγισμένη ως σήμερα.
Ο περίβολος του ταφικού μνημείου, σμιλεμένος από μάρμαρο Θάσου είναι τόσο καλοδιατηρημένος που προκαλεί απορία και θαυμασμό. Οι λείες πλάκες που στήθηκαν εκεί για να φυλάξουν από τους ανεπιθύμητους επισκέπτες τον νεκρό είναι η πρώτη εικόνα που αντικρύζει όποιος βρίσκεται στην Αμφίπολη.

Το παγκόσμιο πλέον αναμένει με αγωνία την συνέχεια της ανασκαφής, που θα απαντήσει και στο μεγάλο ερώτημα του σε ποιον ανήκει ο μεγαλοπρεπής Τάφος της Αμφίπολης, με τις πρώτες δειλές απαντήσεις να κάνουν λόγο για την Ρωξάνη και τον γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που δολοφονήθηκαν από τον Κάσσανδρο ή ακόμα και τον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο που ενδεχομένως να μεταφέρθηκε και να τάφηκε εκεί με την υπόλοιπη οικογένειά του.

Οι ανασκαφές που διεξάγονται στον μοναδικό μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, εικάζεται ότι βρίσκονται κοντά στην αποκάλυψη ενός σημαντικού  οπωσδήποτε ταφικού μνημείου.
Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά. Πρόκειται άραγε για έναν μεγάλο βασιλικό τάφο; Από τη μεριά της η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, τηρεί σιγή ιχθύος για το όλο ζήτημα, ενώ ενημερώνει καθημερινά για όλες τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις της το υπουργείο Πολιτισμού.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Κατερίνα Περιστέρη, τον περασμένο Μάρτιο -στην 27η αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση, που διεξήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου- τα δύο τελευταία έτη, κατά τη διεξαγωγή των ανασκαφών στον λόφο Καστά, αποκαλύπτεται ένας μοναδικός ταφικός περίβολος στον κόσμο, όπως υποστηρίζει η κ. Περιστέρη, λόγω του μεγέθους του που αγγίζει τα πεντακόσια περίπου μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων.
Περισσότερα:koutipandoras