Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου 2014 - Πρόσκληση

Ο ιδρυτής του Φεστιβάλ Πορτοχελίου πιανίστας και παιδαγωγός Γιώργος Μάνεσης και ο πρόεδρος του Ομίλου Μελέτης Έρευνας και Διάχυσης του Πολιτισμού (ΟΜ.Ε.ΔΙ.ΠΟ.) που διοργανώνει το φεστιβάλ Γιάννης Γρηγοράκης σας προσκαλούν στις φετινές μας εκδηλώσεις.

Δελτίο τύπου

Tο Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου ανοίγει και φέτος για 26η συνεχόμενη χρονιά τις πόρτες του, με ελεύθερη είσοδο, στους δημότες αλλά και τους επισκέπτες του Δήμου Ερμιονίδας και της κοινότητας Πορτοχελίου, παρουσιάζοντας διακεκριμένους καλλιτέχνες από 7 διαφορετικές χώρες στο κατάφυτο Κτήμα Μάνεση με την ξεχωριστή ενέργεια και την ειδυλλιακή θέα. Από το πλούσιο πρόγραμμα, ξεχωρίζουν οι εξής συναυλίες:

Σαββάτο 12 Ιουλίου: έναρξη του φεστιβάλ με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από τον σύλλογο Οι Δόλοπες, σε επιμέλεια
Γιάννη Κόνιαρη.

26 Ιουλίου: 20 χρόνια χωρίς τον Μάνο Χατζιδάκι, συναυλία με τη χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης υπό την διεύθυνση του πολύπειρου Τάκη Μανιάτη στο πρώτο μέρος, ενώ στο δεύτερο μέρος η Φιλαρμονική του Δήμου Ερμιονίδας με διευθυντή τον Ευστάθιο Αρβανίτη.

27 Ιουλίου: Αφιέρωμα στο φετινό Έτος Γκρέκο, με ομιλία της βραβευμένης από την Ακαδημία Αθηνών φιλολόγου Θέλγης Καταχανάκη.

28 Ιουλίου: Δεύτερη μέρα του αφιερώματος στο Έτος Γκρέκο, με ομιλία της φιλολόγου Γαρυφαλλιάς Καλαμπόκη.

29 Ιουλίου: Ομιλία του μουσικολόγου Γιάννη Γρηγοράκη για την επιρροή της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής στην λόγια μουσική, με ζωντανά μουσικά παραδείγματα από τον πιανίστα Γρηγόρη Ζαμπάρα.

30 Ιουλίου: Μουσική δωματίου με την ελληνοαυστριακή βιολοντσελίστα Aristea Caridis και τον Βέλγο βιολονίστα Benoit Douchy. Παράλληλα, συναυλία στην Αρχαία Πόλη Αλιέων με σειρά γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

31 Ιουλίου: Ομιλία της νομικού και μεταφράστριας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζωής Ξαρλή για τους αρχαίους ελληνικούς μύθους και τις αλήθειες που εμπεριέχουν.

1 Αυγούστου: Ομιλία της νομικού και μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος) Άρτεμις Χατζή για την αλιεία στην Ε.Ε.

2 Αυγούστου: Βραδιά μουσικής δωματίου με τον Ελληνοαμερικανό πιανίστα Γρηγόρη Ζαμπάρα, τον φαγκοτίστα της Κ.Ο.Α. Οδυσσέα Μπάσσιο και τη βιολοντσελίστα της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΝΕΡΙΤ Μαρκέλα Μπάσιου.

4 Αυγούστου: Παλαιά μουσική με το σύνολο Le Concert dans l'oeuf (τραγούδι, βιχουέλα, βιόλα ντα γκάμπα).

5 Αυγούστου: βραδιά τζαζ με τους Γερμανούς Andrea Matov, Karsten Lipp και Mikael Mordo.

6 Αυγούστου: Μουσική δωματίου πνευστών με τον καθηγητή φαγκότου στην Ακαδημία Μουσικής των Τιράνων Fatos Jaho, τη σοπράνο Valentina Jaho, τον επίσης φαγκοτίστα Ermal Jaho και τη βιολονίστα Eriona Jaho.

7 Αυγούστου: ρεσιτάλ για δύο βιολιά, με τους βιολονίστες μέλη της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ευγένιο Ζημπάϊ και Ντόριαν Ίντριζι.

13 Αυγούστου: Ρεσιτάλ κιθάρας με τον εξαιρετικό σολίστ Φώτη Κουτσοθόδωρο.

Ακόμα, το Φεστιβάλ Πορτοχελίου, πιστό στην προσπάθεια στήριξης και ανάδειξης νέων μουσικών, φιλοξενεί σε τρεις διαφορετικές βραδιές ανερχόμενους καλλιτέχνες του πιάνου, και συγκεκριμένα τους Πύρρο Μαρματάκη, Νικόλα Μπράβο και Άουλον Μπίνο.
Τέλος, μεγάλη έμφαση δίνεται για άλλη μια χρονιά στην παιδαγωγική. Συγκεκριμένα, από 26 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου (18:00-20:00 καθημερινά, ανοιχτά στο κοινό) θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις και σεμινάρια με σειρά διακεκριμένων εισηγητών, όπως τον Νορβηγό ψυχολόγο Steffen Svendesn, τη Δρ. Κλινικής Βιοχημείας και Ανοσολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κα. Κατερίνα Σκενδέρη Τριγκάκη, την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής κ. Ιωάννα Μαρή, τον δάσκαλο της τεχνικής Αλεξάντερ κ. Σάββα Κουδουνά κ.α.

Το Φεστιβάλ Πορτοχελίου διοργανώνεται από το μη κερδοσκοπικό σωματείο ΟΜΕΔΙΠΟ. (Όμιλος Μελέτης Έρευνας & Διάχυσης του Πολιτισμού).

Χορηγός του Φεστιβάλ είναι ο Σύλλογος Φίλων Πορτοχελίου (Σ.ΦΙ.Π.).

Αναλυτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα www.phifestival.com

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 27540-51206