Κυριακή 6 Απριλίου 2014

ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ



Γράφει ο Γιώργος Φασιλής



      Εκδόθηκε πρόσφατα και κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Ερμιονίτη φιλόλογου τ.Λυκειάρχη και συγγραφέα κ. Γιάννη Ησαία, με τίτλο             «ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΡΟΣΙΑΝΗΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ» έκδοση του Δήμου Νάξου.

    Ο συμπολίτης μας  ιστορικός  ερευνητής,  εκτός από την αναδίφηση στην ιστορία της Ερμιονίδας, έχει επεκτείνει την ιστορική έρευνα και στη Νάξο, γενέτειρα της συζύγου του Κατερίνας  Μυκονιάτη. Ετσι μετά το εξαίρετο βιβλιο του, με τιτλο «Το Φιλώτι και το ιστορικό εκκλησιαστικό μνημείο της  Παναγίας της Φιλωτίτισσας», που κυκλοφόρησε το 2012, φέτος  παρουσιάζει  στους αναγνώστες του ένα ακόμη πόνημα για τη Νάξο, που αναφέρεται στη Παναγία Δροσιανή, ένα Βυζαντινό Μνημείο, ένα ιερό κτίσμα  που αποτελεί απαράμιλλο κόσμημα αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής, όχι  μόνο για τη Νάξο και τη Μητρόπολη Παροναξίας, αλλά και για τον ευρύτερο  Ελλαδικό  και  Χριστιανικό  κόσμο.
  
Είχα τη τιμή να λάβω το βιβλίο από τον συγγραφέα και με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι το ιστορικό αυτό πόνημα αποτελεί ένα αριστούργημα του  γραπτού λόγου, που αρμόζει στο υπέροχο  μνημείο  και  ναό  της κυκλαδίτικης  Παναγίας, που διατηρήθηκε από τον 6ο αιώνα μέχρι σήμερα, προσθέτοντας περίτρανα, ως έργο τέχνης, κάλλος και  δόξα στο μαγευτικό χωριό ΜΟΝΗ  της κεντρικής Νάξου.

     Πληροφορήθηκα, μέσα από το βιβλίο, ότι είναι η μοναδική σωζόμενη παλαιοχριστιανική Εκκλησία στο χώρο της Βαλκανικής στον τύπο της μονόχωρης τρουλαίας και τρίκογχης σταυρικής  Βασιλικής, με πλούσιο εικονογραφικό και τοιχογραφικό διάκοσμο της προεικονομαχικής περιόδου, που πλησιάζει την πιο δυναμική ιμπρεσιονιστική τάση του 8ου αιώνα, με διατήρηση των ελληνιστικών  κλασικιστικών  αναμνήσεων.

      Ο ανεξάντλητος σε πνευματική δραστηριότητα  συμπολίτης μας,  ξεδιπλώνοντας  για άλλη  μια φορά το συγγραφικό  του ταλέντο,  έχει διαχωρίσει το υλικό του βιβλίου σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη, αναφέρει συνοπτικά το ιστορικό περίγραμμα της Νάξου, την πορεία του νησιού κατά τη βυζαντινή εποχή και τη μνημειακή ζωγραφική σε γενικές γραμμές. Στη δεύτερη ενότητα καταγράφει λεπτομερειακά όλα τα ιστορικά στοιχεία του μνημείου από την περίοδο ανυψώσεως του ναού (τέλη του 6ου και αρχές του 7ου αιώνα) μέχρι την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, με
ιδιαίτερη έμφαση στην αρχιτεκτονική, την ανεπανάληπτη ζωγραφική (νωπογραφία) τη γλυπτική και τη τοπική ιστορία. Στη τρίτη σκιαγραφεί τον ενοριακό χαρακτήρα τού άλλοτε «μαυσωλείου», μοναστηριακού, ενοριακού και προσκυνηματικού ναού, μαζί με το νεοσύστατο ενοριακό ναό της Μονής (Αγία Φωτεινή) και όλα τα συναφή στοιχεία.

     Στον Επίλογο, ο συγγραφέας σημειώνει με έμφαση ότι όλοι, όσοι θα φθάσουν ως  απλοί επισκέπτες ή προσκυνητές σ΄αυτό τον ανεκτίμητο μνημειακό θησαυρό και ταυτόχρονα Ιερό Καθίδρυμα του αιγαιοπελαγίτικου νησιού, εύχεται να ανοίξουν για αυτούς οι δρόμοι της πνευματικής προόδου, της ψυχικής καθαρότητας και της δημιουργικής ανάτασης, ώστε το βυζαντινό κόσμημα της Νάξου να τους γοητεύσει για τη τέχνη, την ιστορία του, τις παραδόσεις του, την αρχιτεκτονική του και για τον μοναδικό ζωγραφικό διάκοσμο και γενικότερα να εξακολουθεί να είναι η πηγή της ελπίδας στις ψυχές των ανθρώπων και όλων των οδοιπόρων της ζωής, που ζητούν λίγη «δροσιά» στον ιερό αυτό χώρο.

     Ακολουθεί  το Παράρτημα με τα έντεκα (11) πρωτότυπα (σε φωτοαντίγραφα) ιστορικά κείμενα (με μεταγραφή σε σύγχρονο σύστημα γραφής), το ειδικό γλωσσάριο των προαναφερομένων κειμένων και η πλούσια Βιβλιογραφία με τις πηγές, ο πίνακας περιεχομένων, το βιογραφικό του συγγραφέα και πλούσιο  φωτογραφικό υλικό.

        Ο Γιάννης Ησαίας, καταξιωμένος πλέον και αναγνωρισμένος συγγραφέας, με την επιστημονική μεθοδολογία που τον διακρίνει, για άλλη μια φορά παρουσιάζει ένα εξαίρετο βιβλίο, με  πλούτο  στοιχείων, που τα  παραθέτει με μεθοδικότητα και πληρότητα, με πλήρη τεκμηρίωση των γραφομένων, με συστηματικές παραπομπές σε πηγές και σύγχρονες επιστημονικές μελέτες και τέλος με άνετο και γλαφυρό ύφος, που πάντα τον χαρακτηρίζει.

      Παραθέτω αποσπάσματα από τον Πρόλογο του βιβλίου, όπου δικαιολογημένα και πετυχημένα ο Δήμαρχος  Νάξου κ. Μανόλης Μαργαρίτης σημειώνει: «Ο Γιάννης Ησαΐας, σύζυγος της εκλεκτής Φιλωτίτισσας Κατερίνας Μυκονιάτου, είναι γνωστός στη ναξιώτικη κοινωνία από το 1982, όταν συνδέθηκε με στενούς συγγενικούς δεσμούς με το νησί μας και κέρδισε με το ήθος του και τη συμπεριφορά του τη συμπάθεια όλων μας…» ενώ παρακάτω αναφέρει ότι  «…μέσα από το βιβλίο, διαφαίνεται η ερευνητική δραστηριότητα του συγγραφέα, ο επιστημονικός χαρακτήρας του έργου, ο σεβασμός προς την Ελληνοχριστιανική παράδοση και η αστείρευτη αγάπη για τη Νάξο και τα ιστορικά μνημεία….».

    

      Προσωπικά πιστεύω,  ότι ιστορικές μελέτες  σαν αυτή, που διασώζουν και προβάλλουν την πολιτιστική και ιστορική μας παράδοση, αλλά και τη γνήσια έκφραση της Ορθοδοξίας, σε μια εποχή, που επικρατεί σύγχυση ως προς τις αξίες και αμφισβήτηση των παραδόσεων, είναι σημαντικότατες και οφείλουμε να τις  κρατάμε στη κιβωτό της πολιτιστικής μας παράδοσης  αιώνια.

       Ευχόμαστε  στον αγαπητό  συμπολίτη μας  και αυτό το βιβλίο, όπως και τα υπόλοιπα της Ερμιονίδας  που γίνονται αναρπαστα,  να είναι  καλοτάξιδο,  να έχει τη διάδοση που του αξίζει και  η Παναγία  Δροσιανή να τον φωτίζει και να τον  ενδυναμώνει, ώστε να εξακολουθεί για πολλά χρόνια να προσφέρει τις ανεκτίμητες  υπηρεσίες  του, για  τη διάσωση της  τοπικής ιστορίας και  των  ιερών  μας  παραδόσεων.



       Συγχαρητήρια Γιάννη!                           Γιώργος Ν. Φασιλής

                                                            Αντιπτέραρχος Ιπτάμενος ε.α.