Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Είδαμε, ακούσαμε, μάθαμε…

Είδαμε, ακούσαμε, μάθαμε…

2013: Η χρονιά του παιδικού παιχνιδιού!

Δεν θα ήταν υπερβολή, αν χαρακτηρίζαμε τo 2013 σαν τη χρονιά που «ξαναζωντάνεψε» το παιδικό παιχνίδι. 


1.  Αρχικά ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην πόλη, διοργάνωσε, σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς, ένα αφιέρωμα στο παιχνίδι με τίτλο: «Παιδί και Παιχνίδι στη Ζωή και την Τέχνη». Στη διάρκεια του αφιερώματος παρουσιάζονται έργα δημιουργών που εμπνεύστηκαν από το παιχνίδι των παιδιών, με στόχο την προβολή και την επίδρασή του στη ζωή τόσο των μικρών και μεγάλων, όσο και στην ίδια την Τέχνη. Φιλοξενούνται ιδιωτικές συλλογές παιδικού Παιχνιδιού, καθώς και ζωγραφικά έργα παιδιών, με θέμα το παιχνίδι. Επίσης, υπάρχουν αφηγήσεις παραμυθιών, θεατρικές παραστάσεις, προβολές VIDEO, ομιλίες πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών με θέμα τη σημασία του Παιχνιδιού στη ζωή του ανθρώπου. Επιπλέον, έργα κλασικών που έχουν θέμα τους το παιδικό παιχνίδι θα παρουσιάσει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Τέλος το αφιέρωμα θα πλαισιώνουν ξεναγήσεις και διαδραστικά παιχνίδια. 
   Ξεχωρίσαμε:

 Έκθεση παλαιού παιχνιδιού «ΠαίΖΩ», από την ιδιωτική συλλογή της Νίνας Καρακώστα – Γαβριλάκη

Στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, παρουσιάζεται για πρώτη φορά, ένα μέρος της ιδιωτικής συλλογής παραδοσιακών παιχνιδιών της Νίνας Καρακώστα – Γαβριλάκη, με πρωτότυπα και αντίγραφα παιχνίδια από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ό αιώνα από κάθε γωνιά της γης, επιλεγμένα με γνώση και αισθητική από τη συλλέκτρια, στη διάρκεια των ταξιδιών της. Ξύλινα, επιτραπέζια, παιχνίδια της πεντάρας, αλογάκια, κούκλες όλων των ειδών, λούτρινα και φυσικά μινιατούρες στημένα με φαντασία, συνθέτουν έναν κόσμο «παιχνιδιάρικο» και προκαλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Μια πραγματικά νοσταλγική για τους μεγαλύτερους και γοητευτική για τους μικρότερους έκθεση! Τρυφερή και πλούσια σε συναίσθημα μας «ξενάγησε» στις βιτρίνες παιχνιδάδικων του παρελθόντος, αναδύοντας γλυκές αναμνήσεις…
«Παιδί και Παιχνίδι στη Ζωή και την Τέχνη», στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»

Έκθεση παιχνιδιών στήθηκε και στο παλιό Πιλοποιείο Πουλόπουλου, όπου στεγάζεται το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα». Στο ισόγειο του κτιρίου είδαμε έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αφρική από τις συλλογές του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, «Ο κόσμος των παιχνιδιών μέσα από την τέχνη των παιδιών». Στον πρώτο όροφο εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα τους εμπνευσμένα από το Παιχνίδι και εκτίθενται οι ιδιωτικές συλλογές των:

Γιάννη Γιαννακάκη – Σεϊτανίδη, με τσίγκινο και ξύλινο αστικό παιχνίδι από Ευρώπη, Αμερική & Ιαπωνία των δεκαετιών 1930 – 1960,
Ηλία Καρασάββα, με τσίγκινη, ξύλινη και από άλλα υλικά, σε όλα τα μεγέθη και τους τύπους, σβούρα από την  Ελλάδα και το εξωτερικό (Ιαπωνία, Κίνα, Ρωσία, Αυστραλία, Ευρώπη, Αμερική, κ.λπ.) και  
Κώστα Μουγκολιά, παιχνιδοποιού, με νεότερο χειροποίητο ξύλινο
παιχνίδι και παραδοσιακή σβούρα.
Τέλος, σημειώνουμε την ιδιαίτερα σημαντική, μόνιμη έκθεση στο ισόγειο του κτιρίου, με το εργαστήρι και τα έργα του Θεάτρου Σκιών -τριών γενεών της μεγάλης οικογένειας Καραγκιοζοπαιχτών, του Χαρίδημου.

 2 Το Μουσείο Μπενάκη οργάνωσε την έκθεση «Λαϊκά παιχνίδια στο σπίτι του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα», στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα.

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, με διοργανωτή το Μουσείο Μπενάκη, στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, είναι αφιερωμένη στην παιδική ηλικία. Συμπεριλαμβάνει σχέδια του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα εμπνευσμένα από λαϊκά παιχνίδια, καθώς και παλιά παιχνίδια, κυρίως πανηγυριώτικα.
Τοποθετημένα ευφάνταστα γεφυρώνουν το χθες με το σήμερα, συνδέοντάς μας με την εποχή του ζωγράφου. Ξεχωρίσαμε το κείμενο του Δ. Πικιώνη με αναφορά στα παιχνίδια «της οδού Αιόλου». Ένας ύμνος στην αθωότητα και την τρυφερή παιδική ηλικία!

3. Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στην εκπνοή του 2013, πρόσφερε
στους αναγνώστες της το ημερολόγιο 2014, «ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ», έχοντας επιλέξει ως θέμα μικρές καθημερινές στιγμές παιδιών, αποτυπωμένες στις εκπληκτικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη. Σημαντικοί φωτογράφοι αποθανατίζουν με τρυφερότητα, μεταξύ άλλων, παραδοσιακά παιχνίδια του δρόμου, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας στην καθημερινότητά μας. 

4. «Η συλλογή Παιχνιδιών και Παιδικής Ηλικίας του Μουσείου Μπενάκη» σύντομα θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό, στεγασμένη στην οικία Κουλούρα, στην Αθήνα. Μουσείο Ιστορίας Παιδικού Παιχνιδιού ετοιμάζεται και στη Μύρινα της Λήμνου, για να «φιλοξενήσει» την πλούσια συλλογή του γνωστού  συγγραφέα Χρήστου Μπουλώτη, αποτελούμενη από 7.000 παιχνίδια!

Νιώσαμε περήφανοι που το δικό μας «Μουσείο παιχνιδιού», από τα λιγοστά στην Ελλάδα, ήδη, λειτουργεί στην Εστία Πολιτισμού «Μιχαήλ Παπαβασιλείου» της πόλης μας, με 500 παιχνίδια -τα περισσότερα της Μαρίας Τράκη, που συνεχώς αυξάνονται με δωρεές συμπατριωτών μας. Προσελκύει πολυάριθμους επισκέπτες όχι μόνο μικρούς αλλά και μεγάλους που επιζητούν την παιδική τους ηλικία, την «υπερπατρίδα» όλων μας, σύμφωνα με τον Μπουλώτη. Έχει το δικό του «facebook» που ετοίμασε και ενημερώνει με αγάπη, μεράκι και αισθητική η Βίκυ Κουτραφούρη, αριθμεί, ήδη, 800 φίλους και περιμένει να το επισκεφθείτε!

Καλή χρονιά!

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου