Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

112 υδατοδρόμια για υδροπλάνα ετοιμάζονται


 
112 υδατοδρόμια για υδροπλάνα  είναι «στα σκαριά» manivoice
 
Βόλος, Ζάκυνθος, Σητεία, Αγ.Νικόλαος, Σκόπελος, Λέσβος, Καλαμάτα και Αλόννησος είναι οι πρώτοι από τους προορισμούς που καλείται να καλύψει η Hellenic Seaplanes, ενώ είναι σε εξέλιξη δεκάδες ακόμη οριοθετήσεις υδατοδρομίων από δήμους και λιμενικά Ταμεία όπως του Γυθείου.
Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι «σκοπεύει να ξεκινήσει πτήσεις με υδροπλάνα το 2014 και στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργήσει δίκτυο με υδατοδρόμια σε όλη την χώρα. Η "Hellenic Seaplanes S.A./ Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε." έχει ήδη καταθέσει τον πρώτο φάκελο μέχρι σήμερα για αδειοδότηση υδατοδρομίου που αφορά το υδατοδρόμιο Βόλου και ετοιμάζει τον φάκελο για το υδατοδρόμιο Ζακύνθου. Παράλληλα πολλοί δήμοι και Λιμενικά Ταμεία έχουν προκηρύξει τις διαδικασίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα υδατοδρόμιά τους και άλλοι προχωράνε με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για την παραχώρηση στα λιμάνια τους.
 
 
Συγκεκριμένα η "Hellenic Seaplanes S.A." έχει καταθέσει μετά από προκήρυξη τις προτάσεις της για αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίου χωρίς κάποια επιβάρυνση για το δημόσιο φορέα διαχείρισης του λιμένα σε Σητεία, Αγ. Νικόλαο, Σκόπελο, Λέσβο, Καλαμάτα και Αλόννησο».
Οπως είπε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ν.Χαραλάμπους, «η δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων και ανάπτυξη συγκοινωνιών με υδροπλάνο στη Ελλάδα είναι πλέον δεδομένη και θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όλους τους προορισμούς».
  Σύμφωνα με το νέο νόμο, ιδιώτες, εταιρίες, δήμοι, περιφέρειες, ενώσεις προσώπων, αλλά και το Δημόσιο θα μπορούν να δημιουργούν και να λειτουργούν υδατοδρόμια σε ολόκληρη την Eλλάδα. H επαναδραστηριοποίηση των υδροπλάνων, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, θα ενισχύσει τον τουρισμό και θα απαλλάξει τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες της χώρας από τεράστια και χρόνια προβλήματα, «εμπεδώνοντας το αίσθημα της ασφάλειας και της κρατικής μέριμνας στους κατοίκους των πολύπαθων αυτών περιοχών. Tα υδατοδρόμια θα μπορούν να κατασκευάζονται ακόμη και με ΣΔIT ή με Fast Track, ενώ θεσπίζεται η χρήση των «υδάτινων πεδίων» (δεν θα απαιτείται άδεια) για τις έκτακτες - τουριστικές πτήσεις εκτός υδατοδρομίων.
Στην περίπτωση αυτή, την απόλυτη ευθύνη για την επιλογή του καταλληλότερου - ασφαλέστερου σημείου προσθαλάσσωσης θα έχει πλέον ο πιλότος του υδροπλάνου σε συνεργασία με τις κατά τόπους λιμενικές Aρχές. O Φορέας Λειτουργίας Yδατοδρομίου θα καθορίζει τα τιμολόγια των παρεχόμενων από αυτόν υπηρεσιών. Για κάθε αναχωρούντα επιβάτη θα καταβάλλεται υπέρ του Δημοσίου τέλος ίσο με 5% του καθαρού ναύλου που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο δρομολόγιο.