Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

‘Τα γυαλιά’

Της Ιεράπετρας και τα δικά μας.


Του Βασίλη Γκάτσου
Στην Ιεράπετρα, μία από τις πλουσιότερες περιοχές στην Κρήτη και στην Ελλάδα, η σχεδόν αποκλειστική αγροτική δραστηριότητα είναι τα θερμοκήπια. Τα θερμοκήπια που είναι ο πλούτος της περιοχής είναι πλαστικό και γυαλί. Οπτικά δηλαδή είναι πλαστικό και γυαλί.
Στη φωτογραφία βλέπουμε την κύρια περιοχή με τα θερμοκήπια, από πάνω τους ένα μεγάλο για την περιοχή χωμάτινο φράγμα που δημιούργησε τεχνητή λίμνη 16 000 000 κ.μ. νερού μέρος του οποίου προέρχεται από πηγές κάτω από τη θάλασσα, κάτι δηλαδή σαν τον δικό μας Ανάβαλο. Αυτή η λίμνη είναι η πηγή της αγροτικής ζωής της περιοχής. Όπως βλέπεται, πλαστικό και τζάμι παντού, σαν να είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο σε μια σούδα γης. Πάνω από τα θερμοκήπια απέραντα ξερά βουνά, το γνωστό τοπίο της Νότιας Κρήτης.
Ανάμεσα στις Αμμουδάρες και στα Γούδουνα υπάρχουν 13000 στρέμματα θερμοκήπια, δηλαδή 13000 στρέμματα πλαστικής και
γυάλινης οριζόντιας επιφάνειας πλαστικού και γυαλιού, χώρια τα πλαϊνά πλαστικά και γυάλινα των θερμοκηπίων που είναι άλλη τόση επιφάνεια.
Η μέση παραγωγή ντομάτας είναι 12 τόνοι ανά στρέμμα το χρόνο. Αν όλοι μια χρονιά καλλιεργήσουν ντομάτα, η παραγωγή θα είναι 156000 τόνοι και επειδή είναι χειμωνιάτικη παραγωγή στον καταναλωτή φτάνει προς 1.5 € το κιλό ή 1500 € τον τόνο. Άρα σε αυτήν την περιοχή παράγεται μία αξία 234 000 000 € το χρόνο που κυρίως την μοιράζονται οι παραγωγοί, οι έμποροι, το κράτος με τους φόρους του, ΦΠΑ κ.λ.π. και πολλοί άλλοι.
Αυτή η δραστηριότητα δεν εμποδίζει την Ιεράπετρα να είναι και τουριστικός προορισμός.

Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι στην Ιεράπετρα έχουν ήδη υλοποιήσει αυτά που εμείς χρόνια ονειρευόμαστε: Έχουν φτιάξει ένα μεγάλο φράγμα, έχουν κατά σύμπτωση και αυτοί ‘Ανάβαλο’ όμως χρησιμοποιούν τα νερά του, και με βάση το φράγμα και τον ‘Ανάβαλό’ τους έχουν επιλέξει ένα δυναμικό και αποδοτικό τρόπο καλλιέργειας της γης, ‘τα γυαλιά και τα πλαστικά των θερμοκηπίων’, που τους έχει φέρει πλούτο.
Δηλαδή εκεί έχουν συντελεστεί αυτά που εμείς ονειρευόμαστε και μας υπόσχονται οι πολιτευτάδες μας. Άραγε το νερό θα φέρει στην Ερμιονίδα τα μοντέρνα θερμοκήπια, ή τις ροδιές, ή τα εσπεριδοειδή, η την παραγωγή αγροτικών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων brand name και premium,   ή....  Άγνωστο. Άραγε θα δούμε εξοχικά που έχουν γόνιμη γη να μετατρέπονται σε μοντέρνες μονάδες θερμοκηπίων;

Ο γύρω κόσμος μας μεταβάλλεται με φοβερή επιτάχυνση και σε όλα. Και για την περιοχή μας αυτό έχει ήδη γίνει αλλά και επιταχύνεται. Μόλις πριν λίγα χρόνια την θεωρούσαμε το κοντινότερο προς την Πρωτεύουσα μέρος, αλλά με τους νέους δρόμους πιο κοντά θα είναι η Σπάρτη και η Καλαμάτα. Φαίνεται ότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τρίπολης θα μετατραπεί σε πολιτικό που θα επηρεάσει όλη την Πελοπόννησο. Πριν λίγα χρόνια βλέπαμε κλειστά και χωρίς μέλλον τα περισσότερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Ερμιονίδας και τώρα βλέπουμε να αλλάζει τελείως η κατάσταση παρ’ όλη την κρίση. Πριν λίγες δεκαετίες ιδιοκτησιακά η Ερμιονίδα ανήκε στους κατοίκους της 100%, σήμερα ανήκει στην ελίτ του ελληνικού και ξένου πλούτου, στους κατοίκους της Πρωτεύουσας, και στους ντόπιους που δεν μένουν μόνιμα, δηλαδή σε αυτό που αποκαλούμε «στους ξένους» κατά μεγαλύτερο ποσοστό που όλο και μεγαλώνει. Κάποτε ερχόμαστε από τη θάλασσα όλοι, τώρα ερχόμαστε από τη στεριά. Πριν λίγες δεκαετίες η οικονομία του τόπου μας κινείτο με τους ντόπιους, τώρα κινείται από «τους ξένους» για τους ντόπιους αλλά και για «τους ξένους». Κάποτε περιμέναμε πώς και πώς τη ΔΕΗ να μας φέρει το ρεύμα, τώρα το φέρνουν τα «γυαλιά και οι προπέλες», σε λίγο το κάθε νοικοκυριό θα διαθέτει δικά του μέσα παραγωγής ρεύματος. Έτσι ήδη είναι και πολύ δύσκολο να διακρίνεις αν οι ντόπιοι είναι περισσότερο ντόπιοι από τους «ξένους» ή το ανάποδο. Σε λίγα χρόνια μπορεί να έχουμε νερό από τον Ανάβαλο και τα φράγματα και μπορεί να δούμε την απογείωση της αγροτικής παραγωγής, εκεί που δεν είχαμε νερό να πιούμε.
Και αυτή η αναστάτωση και μεταβολή εκφράζεται με μέσα επικοινωνίας που εξελίσσονται με ασύλληπτους τρόπους. Με τα blog, τα site, τα face book κ.λ.π. Έτσι κοινοποιούνται σκέψεις, θέσεις, απόψεις, κ.λ.π., κ.λ.π., προωθούνται συμφέροντα, επιδιώξεις, αγαθές και κακές προθέσεις. Όλα τα έχει ο μπαξές, τα αρνητικά και τα θετικά και όλοι διαμορφώνουν και διαμορφώνονται, και οπωσδήποτε υπάρχει περισσότερο φως στα κοινά μας πράγματα, φως που έλλειπε πριν λίγα χρόνια.
Να μας γίνουν όμως τα παθήματα, μαθήματα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος