Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Τραυματισμένη Γερακίνα βρέθηκε από πολίτη στο Ναύπλιο.

Πληγωμένο Γεράκι παραδόθηκε από πολίτη που το βρήκε τραυματισμένο,  στην πυροσβεστική υπηρεσία Ναυπλίου. Οι πυροσβέστες που το περιέθαλψαν, του έδωσαν με σύριγγα ζαχαρόνερο και στη συνέχεια έγινε επικοινωνία με το κέντρο περίθαλψης άγριων πτηνών στην Αίγινα για την μεταφορά του.
Το άτυχο πτηνό, φέρει τραύματα από σκάγια στο αριστερό πλευρό του ενώ φαίνεται να έχει προκληθεί ζημιά και στο αριστερό του μάτι. Έγιναν προσπάθειες από το προσωπικό (πολιτικό και ένστολο) της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Ναυπλίου για την αποφυγή αφυδάτωσης και τροφοπενίας. Το πτηνό ανήκει στην Τάξη των Ιερακόμορφων (Falconiformes). Πρόκειται για νεαρό άτομο "Γερακίνας" (Buteo buteo) ένα από τα πιο τυπικά αρπακτικά της πατρίδας μας.
Δεν είναι πολύ ευκίνητη και γι’ αυτό περνά πολλές ώρες καθισμένη σε στύλους , δέντρα, οι βράχους ψάχνοντας επίμονα την λεία της.Πολύ συχνά τη βλέπουμε σε αγροτικές περιοχές , καθώς προτιμά να τρέφεται με ποντικούς. Το πουλί αυτό παίζει ένα ιδιαίτερα ευεργετικό ρόλο για τους αγρότες καθώς τρέφεται με μεγάλες ποσότητες ποντικιών που λυμαίνονται τις καλλιέργειες.Το είδος αυτό ζει περίπου 25 χρόνια.
Φωλιάζει σε ψηλά δέντρα διατηρώντας πολλές φωλιές σε μία περιοχή τις οποίες χρησιμοποιεί εναλλάξ κάθε χρόνο . Τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου γεννά 2-4 αυγά.
BOUGIOTIS
 argoliki