Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Πόρος: Ομόφωνο “ΟΧΙ” στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού

Σε μια γεμάτη ένταση συνεδρίαση στο Δημαρχείο Πόρου, αποφασίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης 30 Αυγούστου, η πολιτική θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου, για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του νησιού.
Το θέμα συζητήθηκε τελικά, με εισηγητή τον δημοτικό σύμβουλο Δ. Μωρόπουλο εκτός της ημερήσιας διάταξης, γεγονός που προκάλεσε ένταση, καθώς η μειοψηφία αντέδρασε κατηγορώντας την παράταξη της πλειοψηφίας, ότι ενώ θα μπορούσε να φέρει το θέμα στην ημερήσια διάταξη, ή να συζητηθεί σε ξεχωριστή έκτακτη συνεδρίαση, προτίμησε να το φέρει ξαφνικά εκτός ημερήσιας διάταξης, προκειμένου να αιφνιδιαστεί η μειοψηφία.
Η πρόταση του Δ. Μωρόπουλου, αρχικά δεν βρήκε σύμφωνους τους συμβούλους της αντιπολίτευσης καθώς δεν εξέφραζε την απόλυτη αντίθεση της δημοτικής αρχής στην απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν οι εξηγήσεις της Πολιτείας είναι επαρκείς, τότε η απόφαση για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, θα μπορούσε ίσως να γίνει δεκτή από την τοπική κοινωνία.
Μάλιστα η άποψη ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού υπό

προϋποθέσεις, θα μπορούσε να είναι θεμιτή ως θετική εξέλιξη, εκφράστηκε από τρείς τουλάχιστον δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας.
Τελικά μετά από έντονες αντιπαραθέσεις για την διατύπωση της απόφασης και έπειτα από την παρέμβαση του Δημάρχου – ο οποίος προσήλθε καθυστερημένα, λόγω υποχρεώσεων του σε συμβούλιο της ΚΕΔΕ – που ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος Πόρου είναι κατηγορηματικά κατά της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής, συμπληρώθηκε το κείμενο της απόφασης που εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση του ΔΣ Πόρου στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ενώ παράλληλα ζητούνται απαντήσεις σχετικά με το κριτήριο επιλογής του λιμανιού του Πόρου και την απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκηση στη λήψη των αποφάσεων. Επιπλέον αποφασίστηκε η προσφυγή του Δήμου Πόρου στο ΣτΕ, κατά της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής.
Η παράταξη μείζονος μειοψηφίας “Αλλαγή Πορείας” εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

“Αιφνιδιαστικά η δημοτική αρχή Πόρου έφερε προς συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ Πόρου, ως κατεπείγον θέμα εκτός ημερησίας διάταξης, το ζήτημα της υπαγωγής του λιμανιού του Πόρου στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Μετά από έντονη και πολύωρη συζήτηση, το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ομόφωνη απόφαση, με βασικό σκέλος την πρόταση της παράταξής μας, σύμφωνα με την οποία, ο Δήμος Πόρου διακηρύττει την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, απαιτεί την ανάκλησή της σε ό,τι αφορά το λιμάνι του Πόρου και δηλώνει ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις και σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες. Επίσης, η παράταξή μας συμφώνησε με την πρόταση της πλειοψηφίας, πριν την υποβολή της απαιτούμενης αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας να προηγηθεί διατύπωση διαμαρτυρίας – ερωτήματος προς την κυβέρνηση, σχετικά με την έλλειψη ενημέρωσης αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής του λιμανιού μας και με τους όρους της σύμβασης της εξαγγελθείσας ιδιωτικοποίησης”.
Να σημειώσουμε πως η απόφαση του ΔΣ Πόρου, είναι εναρμονισμένη με τη γραμμή της ΚΕΔΕ που πριν τρείς μέρες αντιπροσωπεία της, σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της για την εκχώρηση με Προεδρικό Διάταγμα των λιμανιών στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος και καμία συνεργασία.