Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Κραυγή για τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Η προσπάθεια του δικού μας Άρη Καλογερόπουλου αγκαλιάζεται συνεχώς. 


Σημερινό δημοσίευμα:
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης zougla
 Αίσθηση, συγκίνηση και σίγουρα ένα μεγάλο λιθάρι στις πολύχρονες προσπάθειες επιστροφής των κλεμμένων μας γλυπτών του Παρθενώνα, έρχεται να προσθέσει με τη διαδικτυακή καμπάνια του ο ομογενής εκ Γερμανίας φωτογράφος και συνθέτης, Άρης Καλογερόπουλος.

Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2009, οπότε και ο Άρης επισκέφτηκε το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Περιδιαβαίνοντας τις δαιδαλώδεις αίθουσες, στάθηκε σε μία που του προκάλεσε μεγάλο θαυμασμό και πόνο ταυτόχρονα. Ήταν η αίθουσα 18, όπου έχουν τοποθετηθεί τα λεγόμενα «Ελγίνεια».
«Θαυμασμός για την αιώνια ομορφιά των κλασσικών ελληνικών δημιουργιών και πόνο για το γεγονός ότι αυτά τα γλυπτά βρίσκονται τόσο μακριά από τον τόπο που γεννήθηκαν», ήταν αυτό που ένιωσε ο φωτογράφος. Τότε, έβγαλε την κάμερα του και ξεκίνησε αυτό που ξέρει να κάνει καλά. «Μακριά από τον αθηναϊκό ήλιο, σπασμένα, ταπεινωμένα, στέκονται χωρίς κανένα νόημα», είναι μερικά από τα λόγια που
συνοδεύουν τις λεζάντες των φωτογραφιών του στη διαδικτυακή καμπάνια που ξεκίνησε στις αρχές του 2012.

Η αρχή έγινε με το πρώτο «ανέβασμα» φωτογραφίας στο facebook. Χιλιάδες κόσμου ενδιαφέρθηκαν για μια σελίδα της οποίας το μήνυμα ήταν μικρό και… σαφές: «Είμαι Έλληνας και θέλω να γυρίσω σπίτι μου». Μια καλλιτεχνική, αρχικά, έμπνευση, μετουσιώθηκε σε κίνημα χάρη στην υποστήριξη και στη συγκίνηση που προκάλεσε σε Έλληνες και ξένους.


Έτσι, από τις 14 Ιουλίου του 2012 ο ιστότοπος «I am Greek and I want to go home» (
www.iamgreek.gr), που δημιουργήθηκε μαζί με τον Αλέξη Μανθεάκη, είναι γεγονός.

Πρώτη επαφή του εικονικού επισκέπτη είναι ένα βίντεο με φωτογραφίες, στις οποίες περίοπτη θέση έχει η εικόνα της Καρυάτιδας, της μοναδικής Κόρης του Ερεχθείου που βρίσκεται

στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικές,  δυνατές φράσεις που τις συνοδεύουν, δίνουν τον τόνο: «Βοήθησέ με να γυρίσω στον τόπο μου», «Μπορείς να κλέψεις ένα άγαλμα, αλλά δεν μπορείς να κλέψεις την καταγωγή μου», «Με κρατάνε όμηρο», «Βοήθησέ με να γυρίσω σπίτι μου», «Γεννήθηκα στην Ελλάδα, οι αδελφές μου είναι εκεί», «Μόνη».
«Ο κόσμος το αγκάλιασε έτσι, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Στην ουσία, ο ίδιος ο κόσμος το έκανε. Μέσα από την συμμετοχή του στην επικοινωνία και την αγάπη του για κάτι τόσο ιερό. Ξεχάσαμε για πάρα πολύ καιρό τελικά τι σημαίνει μεράκι. Τι σημαίνει προσωπική προσπάθεια. Τι σημαίνει αγάπη προς ένα αντικείμενο, ένα σκοπό η μια ιδέα. Όλα τα περιμέναμε μασημένα. Μας πέρασαν πως εάν κάτι δεν υποστηρίζεται από κάπου, δεν έχει στην ουσία λόγο ύπαρξης. Δεν μπορεί να έχει βήμα για να εκφραστεί. Πως ό,τι και να κάνεις έξω από χρηματοδοτήσεις και κονδύλια, πως θα καταντήσει περιθωριακό και γραφικό», σχολιάζει ο ίδιος σε συνέντευξη του στο 5DNEWS.




Και συνεχίζει: «Η εικόνα από τους δικούς μου, είναι μιας καμπουριασμένης Ελλάδας. Μιας χώρας που πίστεψε πως έχασε την ταυτότητα της και το κύρος της. Ενός Έθνους που πίστεψε αυτό που του φώναζαν όλοι τόσα χρόνια. Πως είναι αντιπαραγωγικό, άχρηστο και τεμπέλικο. Πόσο καλό παιχνίδι έπαιξαν τελικά όλοι αυτοί. Πόσο μελετημένο... Τα χάνω κι εγώ. Στόχευσαν και πλήγωσαν αυτό που είχαμε σε αφθονία. Την περηφάνια, την αξιοπρέπεια και το φιλότιμο μας. Αλλά λέω ξανά...πλήγωσαν. Δεν σκότωσαν.

 
Δείτε τι γίνεται αυτή τη στιγμή μέσα από αυτή την κίνηση. Τι δείχνει αυτό; Η Ελλάδα και οι Έλληνες βράζουν… Είναι ενεργό ηφαίστειο. Ηφαίστειο αλλαγής πραγματικής! Και όταν σκάσει… η σύγχρονη Ατλαντίδα του νεοπλουτισμού και της αλαζονείας του παγκόσμιου ελέγχου συνειδήσεων θα βυθιστεί για πάντα», επισημαίνει, απεικονίζοντας με αυτόν τον τρόπο το όραμα του που βασίζεται στις αξίες του κλασικού μας πολιτισμού.

Αυτό που ζητάει ο Άρης Καλογεράκης ως υποστήριξη είναι η διάδοση της ιδέας της επιστροφής των μαρμάρων και το μόνο που παροτρύνει τους επισκέπτες της ιστοσελίδας του να κάνουν είναι να… μιλήσουν και αλλού για αυτήν…