Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Γιατί;;;

Του Βασίλη Γκάτσου
Μα δεν υπάρχει γιατί!

Υπάρχουν ανάγκες που πρέπει να ικανοποιούνται.
Τα νοικοκυριά, καταστήματα, εξοχικά, επιχειρήσεις, παράγουν βασικά τρία είδη αποβλήτων. Και πρέπει να ξέρουν σαφώς, (δηλαδή ο Δήμος Ερμιονίδας με ανακοίνωσή του να πει επίσημα στους δημότες):
· Ποιος χώρος δέχεται το κάθε απόβλητο.
· Ότι στον χώρο αυτόν μπορεί ο δημότης, η επιχείρηση κ.λ.π. να πάει το απόβλητο με δικά του μέσα.
· Ότι ο Δήμος έχει ορίσει κατά περιοχές συγκεκριμένους χώρους προσωρινής εναπόθεσης του κάθε είδους αποβλήτου, όπου το εναποθέτει ο δημότης και στη συνέχεια το παίρνει ο Δήμος με δικά του μέσα και το μεταφέρει στο χώρο που πρέπει.
Τα τρία είδη αποβλήτων:
1. Οικιακά απορρίμματα: Αυτά που ρίχνουμε στη κλασική σακούλα απορριμμάτων. Και τα πράγματα είναι σαφέστατα εδώ. Η σακούλα υποχρεωτικά μπαίνει στο κάδο που δέχεται σύμμεικτα οικιακά απορρίμματα, ή αν έχει γίνει στο νοικοκυριό διαλογή, η κάθε σακούλα πηγαίνει στον αντίστοιχο κάδο ανακύκλωσης. Τους κάδους και τη μεταφορά τη χειρίζεται ο Δήμος. Τα ανακυκλώσιμα πάνε σε ξεχωριστό χώρο, και τα σύμμεικτα στον Δεματοποιητή Διδύμων για να γίνουν δέματα.
2. Οικιακά αποβλητα: Είναι όλα τα αντικείμενα του σπιτιού που δεν πάνε στη σακούλα, γιατί δεν χωράνε. Έπιπλα, στρώματα, κλαδέματα, ογκώδη αντικείμενα. Όλα αυτά δεν ξέρει ο κόσμος που να τα πάει και που να τα βάλει για να τα πάρει ο Δήμος. Η κλασική συνταγή στην Πρωτεύουσα είναι: βγάλτε τα δίπλα στους κάδους και πάρτε τηλέφωνο την αρμόδια υπηρεσία του δήμου να έλθει να τα πάρει. Στην πράξη αυτό δεν λειτουργεί και η υπηρεσία του δήμου περνά κάθε τόσο με ανοικτά φορτηγά και φορτωτή και μαζεύει όλα αυτά τα ογκώδη απόβλητα. Τα πηγαίνει στον ΧΥΤΑ Λιοσίων. Ο Δήμος Ερμιονίδας με σαφή ανακοίνωσή του πρέπει να πει στους δημότες του ότι αυτά τα οικιακά απόβλητα μπορούν με δικά τους μέσα να τα πάνε στον τάδε χώρο καθημερινά από 09.00 έως 14.00. Έτσι
διευκολύνουν τις υπηρεσίες του δήμου. Εναλλακτικά μπορούν να τα πάνε στους συγκεκριμένους χώρους προσωρινής εναπόθεσης για να τα πάρει ο Δήμος με δικά του μέσα. Σας δίνουμε και χάρτη της Ερμιονίδας με αυτούς τους χώρους. Όποιος συλλαμβάνεται να πετάει οικιακά απόβλητα έκτός από αυτούς τους χώρους πληρώνει πρόστιμο. Εδώ βέβαια υπάρχει πλέον ..... εμπόδιο. Αν βγει ο Δήμος με ανακοίνωση και πει ότι αυτά τα απόβλητα πάνε στο Σταυρό Διδύμων, τότε είναι ο δήμος παράνομος γιατί ο χώρος αυτός δεν είναι ούτε ΧΥΤΑ ούτε ΧΥΤΥ ούτε για μπάζα. Γι’ αυτό ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, που είναι βέβαια τετραπέρατος, αποφεύγει να ορίζει το που πρέπει να πάνε αυτά τα απόβλητα. Βλέποντας όμως τις φωτογραφίες από το Σταυρό Διδύμων, που είναι πλέον η νέα χωματερή της Ερμιονίδας, σιωπηλώς καταλαβαίνουμε όλοι πού πάνε, μόνο που δεν το μολογάμε! Και θα το μολογήσουμε όταν τυχαία ή σκόπιμα γίνει ο χώρος μπουρλότο! Ο Δήμος όμως δεν έχει ορίσει συγκεκριμένους χώρους προσωρινής εναπόθεσης, αλλά υπάρχουν σημεία όπου παραδοσιακά πηγαίνει ο κόσμος εκεί τα οικιακά απόβλητα. Εδώ υπάρχει γιατί: Γιατί δεν ορίζει αυτούς τους χώρους ο δήμος;

3. Υλικά κατεδάφισης και εκσκαφών: Παραδοσιακά πήγαιναν στις χωματερές. Τώρα που έκλεισαν το σίγουρο είναι ότι δεν πάνε στον Δεματοποιητή. Τότε πού πάνε; Γιατί δεν ορίζει ο Δήμος το χώρο που πρέπει να πάνε; Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος γνωρίζει βέβαια ότι δεν υφίσταται τέτοιος νόμιμος χώρος, γι’ αυτό και ποτέ δεν τον κατονομάζει.

Άρα δεν υπάρχει γιατί;;;; προς τους δημότες. Υπάρχουν αντικειμενικές αδυναμίες δομής και υποδομής και νομιμότητας και μόνον ο Δήμος Ερμιονίδας μπορεί να δώσει λύσεις. Αν πραγματικά νομίζει ότι έχει δώσει τις λύσεις, ας βγάλει ένα κατατοπιστικό φυλλάδιο με ένα πλήρες σχέδιο.

Στον Δήμο Ερμιόνης ο Magnus Lebesius Nargus είχε επιδείξει ευελιξία και ως προς τα παραπάνω θέματα. Βέβαια τότε υπήρχε η παραδοσιακή χωματερή στο Κρόθι που ατύπως δεχόταν και τα τρία είδη αποβλήτων, άρα ο χώρος – τελικός αποδέκτης υπήρχε.

Στην αρχή επικράτησε η κλασική άποψη να μπουν κάδοι σε όλο το χωριό οι οποίοι κάθε τόσο θα πλένονταν. Πράγματι μπήκαν πολλοί, αλλά ο καθένας τον έσπρωχνε μακριά από το σπίτι του. Έτσι συγκεντρώθηκαν από τον Δήμο 3-4 κάδοι σε ένα σημείο που έγινε και εστία σκουπιδιών και βρόμας. Στην είσοδο από Μαγγούλα (στου Τσούκα κοντά στο γεφύρι) και στο Καλογερικό στο δρόμο προς Κρανίδι υπήρχαν κάδοι αλλά παραδοσιακά οι χώροι αυτοί δέχονταν όλα τα ογκώδη οικιακά απόβλητα, και σακούλες από μπάζια και κάθε τόσο τα έπαιρνε ο δήμος. Απλά οι δύο αυτοί χώροι έπρεπε να είχαν τοιχία, δηλαδή μια στοιχειώδη οργάνωση για να δέχονται τα ογκώδη και να μη διασκορπίζονται ή φαίνονται άσχημα. Και αν μιλάμε για συγκεκριμένους χώρους προσωρινής εναπόθεσης, εννοούμε με τοιχία από τις τρεις πλευρές.

Ο Δήμος Ερμιόνης έδειξε ευελιξία. Άλλαξε το σύστημα. Απέσυρε τους κάδους από τον Οικισμό και με συνεχείς ανακοινώσεις και μέριμνα κατεύθυνε τους δημότες να βγάζουν τα απορρίμματα σε σακουλές το πρωί και καθημερινά περνούσε ο δήμος και τις μάζευε. Αλλά το έκανε πραγματικά καθημερινά και έτσι η Ερμιόνη ήταν όχι μόνον καθαρή αλλά και χωρίς κάδους που βρωμάνε. Σημεία με πολλούς κάδους διατήρησε στους δύο χώρους που προαναφέραμε όπου πήγαιναν και τα ογκώδη και στην είσοδο στα Μαντράκια και Λιμάνι.
Άρα σήμερα για την Ερμιονίδα χρειάζεται ένα πλήρες σχέδιο και για τα τρία είδη αποβλήτων που να έχει και συγκεκριμένους χώρους προσωρινής εναπόθεσης σωστά οργανωμένους. Βέβαια υπάρχει ο σκόπελος του τελικού αποδέκτη που είναι θέμα Περιφέρειας και Δήμου. Ας γίνουν αυτά από πλευράς διοίκησης και μετά ο δημότης θα ακολουθήσει, αφού θα έχει λύση.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος