Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Το ζωντανό βιβλίο των εντόμων

Μυρμήγκια που κουβαλούν, ακούραστα, φυλλαράκια για να τα πάνε στη φωλιά τους, ταραντούλες, φασμίδια, δηλαδή έντομα-κλαριά και έντομα-φύλλα, πραγματικές αυθεντίες του καμουφλάζ, αράχνη -" μαύρη χήρα", αλλά και πεταλούδες, σε μια πανδαισία χρωμάτων, που αποβάλλουν το κουκούλι τους μπροστά στα μάτια των επισκεπτών και πετούν ελεύθερα, είναι μερικά από τα περίπου 100 ζωντανά εκθέματα, που βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο περίπτερο 2 του εκθεσιακού χώρου της HELEXPO.
"Ψυχή" αυτής της προσπάθειας είναι ο 40χρονος, Ιορδάνης Λεοντιάδης, ο οποίος ξεκίνησε τη συλλογή εντόμων με στόχο, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την προώθηση των εννοιών της ομαδικότητας και της οργάνωσης, όπως αυτές γίνονται φανερές κυρίως από τις αποικίες των μυρμηγκιών.

"Τα μυρμήγκια δίνουν το δικό τους μήνυμα όσον αφορά την οργάνωση, την οικονομία αλλά και τη μεταξύ τους επικοινωνία", εξηγεί, δείχνοντας μία φωλιά μυρμηγκιών, όπου το συγκεκριμένο είδος από τη Νότια Αμερική είναι το μοναδικό που καλλιεργεί την τροφή του, ένα είδος μύκητα!

Το μόνο ζώο που είναι βαλσαμωμένο στην έκθεση είναι ένα μυρμήγκι, το μεγαλύτερο σε μέγεθος στον κόσμο, που υπάρχει μόνο στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και εκτίθεται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.

"Είναι βαλσαμωμένο γιατί δεν ζει σε αιχμαλωσία, αφού τρέφεται μ' ένα ειδικό φυτό στην περιοχή που ζει, στη Μαλαισία", εξηγεί ο κ.Λεοντιάδης.

Μεταξύ των υπόλοιπων εκθεμάτων, ενδιαφέρον στον επισκέπτη προκαλούν τα τροπικά σαλιγκάρια, οι σκορπιοί, τα υδρόβια έντομα, οι γρύλοι, τα εξωτικά αλογάκια της παναγίτσας, οι γιγάντιες σαρανταποδαρούσες και οι σφήκες.

"Ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να δει τη μεγαλύτερη αράχνη στον κόσμο, η οποία μπορεί να φτάσει το μέγεθος ενός μεγάλου πιάτου, την ελληνική δηλητηριώδη 'μαύρη χήρα', όπως και την αράχνη, που ο ιστός της είναι πιο σκληρός κι από ατσάλι", προσθέτει ο διοργανωτής.

Η ομορφότερη, όμως, εικόνα είναι οι πεταλούδες, που πετούν ελεύθερα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με φυτά τροπικών δασών, ανεβασμένη θερμοκρασία και συνθήκες υγρασίας.

Μέσα σ' ένα διάφανο κουτί, δεκάδες κουκούλια "σπάνε" κι όλη η πολύχρωμη ομορφιά απελευθερώνεται, μεταμορφώνοντας μαγικά το χώρο. Όπως αναφέρει μάλιστα ο κ.Λεοντιάδης, επειδή οι πεταλούδες ζουν μόνο δύο εβδομάδες, κάθε 15 μέρες τα 100 κουκούλια θα ανανεώνονται.

Στους στόχους, πάντως, του 40χρονου διοργανωτή περιλαμβάνεται και ο προγραμματισμός κοινωνικών δράσεων στη Θεσσαλονίκη, όπως οι αποστολές εθελοντών σε Νοσοκομεία Παίδων, με ζωντανά εκθέματα, για τη διασκέδαση των μικρών ασθενών, η απελευθέρωση απειλούμενων γηγενών ειδών πεταλούδων και η δωρεάν πρόσβαση σε παιδιά ορφανοτροφείου.

Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, με είσοδο τρία ευρώ για τα παιδιά και έξι για τους ενήλικες, ενώ για την περίοδο της ΔΕΘ, η γενική είσοδος θα είναι τρία ευρώ.
ana mpa