Η χθεσινή εκπομπή του Άρη Σκιαδόπουλου " Δρόμοι " στην ΕΤ1 θα έπρεπε να αποτελέσει για όλους ένα μάθημα για το πώς είναι δυνατόν , χάρη στην επιμονή , την υπομονή και πάνω απόλα το θάρρος και την αποφασιστικότητα ενός μόνο ανθρώπου , να αφυπνιστεί μια κοινωνία και να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο κίνημα αντίδρασης και αντίστασης , κόντρα στην διεφθαρμένη ή αδιάφορη ( στην καλύτερη περίπτωση ) εξουσία και ενάντια στα ( τοπικά και υπερτοπικά ) συμφέροντα που προσπαθούν να τη χειραγωγήσουν .
Ήταν η ιστορία του παπα - Γιάννη Οικονομίδη από τα Οινόφυτα Βοιωτίας , ο οποίος από το 2004 δίνει έναν συνεχή και επίμονο αγώνα ( μόνος στην αρχή , με όλη την τοπική κοινωνία σήμερα μαζί του ) για να αναδείξει το τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα της μόλυνσης του Ασωπού ποταμού από τα λύματα των βιομηχανιών γύρω από τα Οινόφυτα . Ένα έγκλημα που συντελείται εδώ και 30 χρόνια και που κανένας δεν του έδινε σημασία μέχρι που ένας χημικός , εργαζόμενος σε τοπική βιομηχανία απορρυπαντικών , ανακάλυψε στις αρχές της δεκαετίας μας ότι το νερό της περιοχής είχε αρχίσει να γίνεται ακατάλληλο για την παραγωγή απορρυπαντικών ( ! - δεν έβγαινε σωστό το προϊόν στη γραμμή παραγωγής εξαιτίας του νερού ), αλλά εξακολουθούσε παρόλα αυτά να χρησιμοποιείται ως πόσιμο ! Και ήταν αυτό το γεγονός που οδήγησε τον παπα - Γιάννη να ξεκινήσει τον αγώνα του , για να καταφέρει σήμερα να αναγνωρίζεται το πρόβλημα , αλλά να συνεχίζει ( όχι πλέον μόνος του ), τον αγώνα
για να οδηγηθεί στην τελική λύση . Λύση που μπορεί να έρθει μόνο από τις βουλές της εξουσίας και των συντεταγμένων υπηρεσιών της , με ό , τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται στην Ελλάδα .
Ήταν ήδη εδώ και πολύ καιρό που είχαμε αρχίσει να αποφεύγουμε οικογενειακά την αγορά λαχανικών ( βιολογικών μόνο , τα υπόλοιπα έχουν εδώ και 7 χρόνια εξοστρακιστεί από τη καθημερινή μας διατροφή ), με προέλευση τη Βοιωτία . Γιατί οι πιστοποιήσεις στα βιολογικά προϊόντα από τους φορείς πιστοποίησης αφορούν μόνο στον έλεγχο της χρήσης παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας και στην απαγόρευση χρήσης χημικών λιπασμάτων και φαρμάκων , αλλά δεν επεκτείνονται και στον έλεγχο της ποιότητας των εδαφών καλλιέργειας και του νερού ενάντια στην επιμόλυνση από τη βιομηχανική ρύπανση . Και να που πριν από μια βδομάδα ήρθε η δημοσίευση των πρώτων στοιχείων της έρευνας του Επίκουρου Καθηγητή Χημείας Τροφίμων κ . Γιάννη Ζαμπετάκη του Πανεπιστημίου Αθηνών , την οποία όποιος τη διαβάσει μόνο συγκλονισμένος μπορεί να δηλώσει . Έρευνα που έγινε σε λαχανικά που καλλιεργούνται στην επίμαχη περιοχή , στην οποία παράγεται η συντριπτική πλειοψηφία των ποσοτήτων πατάτας , καρότων και κρεμμυδιών που πωλούνται στην Αττική .
Σύμφωνα με τα στοιχεία , "τα επίπεδα Νικελίου στα λαχανικά που προέρχονται από την ρυπασμένη περιοχή του Ασωπού , εμφανίστηκαν έως και πέντε φορές υψηλότερα από ότι σε αντίστοιχα είδη από άλλες καθαρές περιοχές ενώ υπήρξαν καρότα που η αύξηση Νικελίου έφτασε το 700% . Από 2 έως 3 φορές υψηλότερα ήταν και τα επίπεδα χρωμίου . Στη μέτρηση ανιχνεύτηκαν και άλλα μέταλλα όπως κάδμιο και μόλυβδος , όχι σε ποσότητες που να προκαλούν ανησυχία , ενώ δεν ανιχνεύθηκε καθόλου αρσενικό" .
Και παρακάτω διαβάζουμε ότι ... "η επιστημονική διερεύνησης της υπόθεσης παρεμποδίστηκε από τους καλλιεργητές της Βοιωτίας για αυτό και η ανάλυση έγινε με δείγματα που συλλέχθηκαν από τα σούπερ μάρκετ και είχαν προέλευση την επίμαχη περιοχή" .
Και δυστυχώς , ο ΕΦΕΤ που όφειλε να κινητοποιείται , να ενεργεί , να επιβάλλει το νόμο και να ενημερώνει ... περί άλλων τυρβάζει . Καλός καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής , και στην περίπτωση αυτή την ενημέρωση την οφείλουμε πρώτιστα στον αγώνα του παπα - Γιάννη και στη συνέχεια στην έκταση που δίνουν πλέον στο θέμα ένα - δυο κανάλια που φιλοτιμούνται να κάνουν εκπομπές έρευνας για τον Ασωπό ( ΣΚΑΪ και ΕΤ1 , τα υπόλοιπα ασχολούνται με άλλα ... σοβαρά θέματα που πουλάνε περισσότερο ) .
Ένα είναι σίγουρο : η περιοχή της Βοιωτίας έχει προ πολλού διαγραφεί από τη λίστα των περιοχών προέλευσης των λαχανικών ( βιολογικών ή όχι , στην προκειμένη περίπτωση δε φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία ), που φτάνουν στο πιάτο μας . Και ένα επιβάλλεται : να συνεχιστεί ο αγώνας των κατοίκων και να δικαιωθεί . Για να σωθεί ο Ασωπός , που είναι θέμα τόσο περιβαλλοντικής ευαισθησίας όσο και διαφύλαξης του υπέρτατου αγαθού της υγείας .
Υ.Γ.
στην περιοχή των Οινοφύτων , ένας στους τέσσερις θανάτους σήμερα είναι από καρκίνο . Το ποσοστό αυτό ήταν μόλις το 6% το 1981 ! Σήμερα , όπως αναφέρθηκε και στη χθεσινή εκπομπή , σχεδόν κάθε οικογένεια της περιοχής έχει και έναν καρκινοπαθή ...
blog.coby.