Από την Εύη Βουτσινά
Eπιμέλεια - food styling: Τίνα Webb
Βοηθός food stylist: Αλεξάνδρα Τασουνίδου
Styling: Alice Bean, Φωτογραφίες: Γιώργος Δράκοπουλος
kathimerini
Με λίγη υπομονή, ακριβή τήρηση των οδηγιών και γάλα της επιλογής μας, θα φτιάξουμε το δικό μας γιαούρτι, για να το απολαύσουμε σκέτο ή να το βάλουμε στα γλυκά και τα φαγητά μας.
Μια λεπτή κρέμα από γάλα που πήζει χωρίς αλλότρια υλικά είναι το γιαούρτι, ελαφριά και ευχάριστη τροφή που ευνοεί τον οργανισμό, ιδιαίτερα το πεπτικό σύστημα, ακόμα και σε αυτούς που έχουν δυσανεξία στο γάλα. Είναι γνωστό από αρκετές χιλιάδες χρόνια στη Μέση και την Κεντρική Ανατολή, στην Αίγυπτο και στις χώρες του Καυκάσου. Από τους Πέρσες πέρασε και στην Ινδία. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, οι Ελληνες και οι Ρωμαίοι το γνώριζαν και το απολάμβαναν, όπως μαρτυρείται σε γραπτές πηγές (Ηρόδοτος, Γαληνός, Πλίνιος). Στην Ευρώπη εμφανίστηκε γύρω στον 16ο αιώνα, αλλά διεδόθη ευρέως μόλις στις πρώτες δεκαετίες του
1900.
Γιαούρτι γίνεται από κάθε είδους γάλα, αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο, βουβαλίσιο, ανάλογα με την κτηνοτροφία κάθε περιοχής αλλά και τις διατροφικές συνήθειες. Στην καθ' ημάς Ανατολή -και στη δική μας χώρα- όπως και στα Βαλκάνια, προτιμούν το πρόβειο, που είναι παχύτερο, ενώ στη Δυτική Ευρώπη, το αγελαδινό και το κατσικίσιο.Τα τελευταία χρόνια, που προσπαθούμε να μειώσουμε τα λιπαρά στη διατροφή μας, φτιάχνουν και γιαούρτι από αποβουτυρωμένο ή ημιαποβουτυρωμένο γάλα. Το άπαχο γιαούρτι όμως νερώνει εύκολα, οπότε χρησιμοποιούνται σταθεροποιητικοί παράγοντες, ο πιο αθώος από τους οποίους είναι η ζελατίνη. Ομως εμάς μάς ενδιαφέρει το σπιτικό γιαούρτι.
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
• To πρώτο είναι το γάλα. Το καλύτερο είναι να έχουμε φρέσκο γάλα που έχει αρμεχτεί πρόσφατα και δεν έχει παστεριωθεί. Αυτό όμως προϋποθέτει πρόσβαση σε στάνη ή, τέλος πάντων, να έχουμε μέσον σε κτηνοτρόφους. Αν δεν έχουμε τέτοιες… ωφέλιμες σχέσεις, μπορούμε να πάρουμε γάλα από το σούπερ μάρκετ.
• Το γάλα που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό.
• Το δεύτερο που χρειάζεται είναι λίγο έτοιμο γιαούρτι. Προτιμάμε αυτό που γράφει στο κεσεδάκι «παραδοσιακό» και έχει πέτσα, την οποία αφαιρούμε. Καμιά φορά ακούμε να λένε ότι χρειάζεται «μαγιά», αλλά δεν εννοούν τη μαγιά που φουσκώνει το ψωμί. η λέξη χρησιμοποιείται μεταφορικά. Το γιαούρτι-μαγιά πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο φρέσκο. αν είναι ξινισμένο, το γιαούρτι θα γίνει ξινό.
Ποσότητες: Κάθε λίτρο γάλακτος αποδίδει 1 κιλό γιαούρτι. Για 3 λίτρα γάλα θα χρειαστεί ένα κεσεδάκι έτοιμο γιαούρτι.