Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

Γιάννης Δημαράκης: Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλός μας, Κώστας Γεωργουσόπουλος



 Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλός μας,Κώστας Γεωργουσόπουλος.

«Περιουσία κάθε δασκάλου είναι οι ψυχές, που αυτός έστρεψε στο φως» Κώστας Γεωργουσόπουλος

Ο φιλόλογος, λογοτέχνης και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος δίδαξε ως μόνιμος καθηγητής στο τότε εξατάξιο Γυμνάσιο Κρανιδίου τη σχολική χρονιά 1967-68. 

Τιμώντας την προσωπικότητά του αλλά και την προσφορά του, τότε  ως καθηγητή, το Λύκειο Κρανιδίου σε συνεργασία με τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας προσκάλεσε τον Μάϊο του 2014 τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, ο οποίος πραγματοποίησε τρεις διαλέξεις. Το πρωί της Παρασκευής, 2/5/2014, στους μαθητές του Λυκείου, το απόγευμα της ίδιας ημέρας στους δημότες της Ερμιονίδας στο Λύκειο και την επόμενη στους φίλους του θεάτρου στο θέατρο Αρτίκι. 



Ο χειμαρρώδης λόγος του Κώστα Γεωργουσόπουλου ήταν καθηλωτικός, με αναφορές στο ρόλο της τέχνης και την επίδρασή της τόσο στην εκπαίδευση όσο και στη γενικότερη παιδεία του ανθρώπου με παράλληλες φιλοσοφικές και κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις.

Έκδηλη ήταν η συγκίνηση του δασκάλου αλλά και των μαθητών του, που παρακολούθησαν την εκδήλωση, την αφιερωμένη στο πρόσωπό του αλλά και για το μετά από 46 χρόνια αντάμωμά τους. 

Ανέσυραν μνήμες τόσο από τη διδασκαλία του καθηγητή μέσα στην αίθουσα, όσο και από την θεατρική παράσταση «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, που ανέβηκε στην συντηρητική κοινωνία της εποχής με την καθοδήγηση του καθηγητή και τη συμμετοχή των μαθητών του σχολείου του Κρανιδίου. 

Περισσότερα για την εκδήλωση μπορείτε να δείτε στο λήμμα «Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος στο Λύκειο Κρανιδίου» στην ιστοσελίδα του Λυκείου κάνοντας κλικ εδώ .

Για την ανεκτίμητη προσφορά του στην παιδεία και τον πολιτισμό, του οφείλουμε όλοι μας τον σεβασμό μας για το πολυσχιδές έργο του

Εμείς όμως, που ευτυχίσαμε να είμαστε μαθητές του, του οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την καθοδήγησή του, τον χειμαρρώδη λόγο του, την πρωτοπόρα για την εποχή διδασκαλία του, το ήθος του.

Καλό ταξίδι Δάσκαλε.

Γιάννης Δημαράκης

Η ομιλία του τότε Δ/ντή του Λυκείου Γιάννη Δημαράκη στην τιμητική εκδήλωση για τον Κώστα Γεωργουσόπουλο.

Οκτώβριος του 1967.  47 χρόνια πριν. 

Μαθητής και εγώ της 5ης τάξης του εξαταξίου Γυμνασίου Κρανιδίου, μαζί με τους συμμαθητές μου, είχαμε φαίνεται δώσει ραντεβού εκείνη τη χρονιά, με την καλή μας τύχη. 

Το ανελεύθερο καθεστώς του ’67 έστειλε από την Αθήνα στο δυσπρόσιτο τότε Κρανίδι ένα ζευγάρι νέων καθηγητών.

Ήταν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και η γυναίκα του Ναυσικά Μάργαρη.

Και ευθύς η τάξη άλλαξε. Οι στενόχωρες και ανήλιαγες αίθουσες γέμισαν φως. Το κλίμα του αυταρχικού και αυστηρού σχολείου της εποχής, ζέστανε.

Η Γαλλική Επανάσταση δεν ήταν πλέον απομνημόνευση χρονολογιών και μαχών. Η Ιστορία δεν ήταν το μαρτύριο του μαθητή.

Το ζητούμενο δεν ήταν η στείρα απομνημόνευση. Ήταν τα αίτια, τα αποτελέσματα, η σύνδεσή του παρελθόντος με το παρόν, η εστίαση των γεγονότων σε βάθος, όχι στην επιφάνεια.

Η διδασκαλία του Διαφωτισμού άνοιξε και το κεφάλαιο ποίηση. Κεφάλαιο αστείρευτο και ελκυστικό. Οι μορφές των Ελλήνων και Ευρωπαίων ποιητών και στοχαστών, περνούσαν από τα μαθητικά μας μάτια και σκόρπιζαν τη μαγεία. Γιατί ήταν η τέχνη του δασκάλου, αυτή, που μπορούσε να σαγηνεύει. Ο δάσκαλος, την ώρα του μαθήματος που μιλούσαμε για ποίηση, μας πρότεινε να γράψουμε 20 λέξεις, που η κάθε μια να αποτελεί ακροστιχίδα και με αυτή τη βάση να δημιουργήσουμε ένα ποίημα. Πράγματι το αποτέλεσμα ήταν θαυμάσιο. Εμείς οι μικροί μαθητές τότε, μεταμορφωθήκαμε χωρίς να το καταλάβουμε σε ποιητές. 

Πέρα όμως όλων αυτών, ήταν και κάτι άλλο που είχε αλλάξει. Ήταν οι σχέσεις με τον καθηγητή, γιατί τον νοιώθαμε πλέον συνεργάτη, πρόσωπο σεβαστό αλλά και συγχρόνως οικείο, προσιτό, προσεγγίσιμο, ιδιότητες σήμερα για το δάσκαλο αυτονόητες, όχι όμως και τότε.

Ποια ήταν άραγε η αιτία όλης αυτής της αλλαγής; Ήταν η γνώση του δασκάλου; Ήταν η προσωπικότητά του; Ήταν η συντροφικότητά του;  Ήταν οι παιδαγωγικές του αρχές;

Ίσως, ήταν όλα αυτά μαζί.

Κυρίως όμως ήταν το ταλέντο του να εμπνέει, να ελκύει, να γοητεύει, να καθηλώνει.

Ο δάσκαλος όμως δεν ήταν μόνο φιλόλογος. Είχε και άλλη αγάπη. Το θέατρο.

Την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή επέλεξε ο δάσκαλος για να την ανεβάσει θεατρικά στη συντηρητική, λόγω εποχής, μικρή μας πόλη. Και εμείς γίναμε οι ηθοποιοί και ο Χορός. Και έτσι η τύχη το έφερε «εμπράκτως» να μυηθούμε στην αρχαία τραγωδία, να ζήσουμε τον έλεο, να φθάσουμε στην κάθαρση.

Και σ’ όλα αυτά, όχι βοηθός, αλλά συνεργάτης, η γυναίκα του η Ναυσικά, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Ο δάσκαλος έμεινε στο Κρανίδι μόνο ένα χρόνο. Θεωρώ ότι πνίγηκε. Η δικτατορία βλέπετε δεν είχε επιβάλει μόνο κλειστά στόματα, είχε καταφέρει να κλείσει και τις ανθρώπινες καρδιές. Του έλειπε ίσως το οξυγόνο της πνευματικής ζωής.

Παρ’ όλα αυτά δεν έπαψε να δημιουργεί. Το υλικό της πρώτης έκδοσης της ποιητικής του συλλογής «Αμήχανον τέχνημα», γράφτηκε στο Κρανίδι.

Ο δάσκαλος παραιτήθηκε από το δημόσιο σχολείο. Την τάξη μου όμως την πήρε μαζί του. Πολλοί, που επιλέξαμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας στο πανεπιστήμιο, παρακολουθήσαμε μαθήματα έκθεσης στο φροντιστήριο, που ο ίδιος δίδασκε στην Αθήνα.

Αποτέλεσμα ήταν η μαζική είσοδός μας εκείνη τη χρονιά στο πανεπιστήμιο. 

Σήμερα 46 χρόνια μετά, όλα φαίνεται να έχουν αλλάξει. Τα μαλλιά μας που γκριζάρισαν, η παιδική αθωότητα που αντικαταστάθηκε από την ωριμότητα, η τότε ξένοιαστη ζωή μας, που έγινε σήμερα αγώνας ζωής.

Ένα μόνο έμεινε αναλλοίωτο, σταθερό, αγέραστο. Τα αισθήματά μας, που κτίστηκαν μέσα από την ισχυρή σχέση μαθητή και καθηγητή και που αυτά μας οδήγησαν σήμερα σε τούτο το αντάμωμα. 

Δάσκαλε, σ’ ευχαριστούμε που έκανες στόχο στη ζωή σου αυτήν την πανέμορφη φράση, που ο ίδιος έχεις πει: «περιουσία κάθε δασκάλου είναι οι ψυχές, που αυτός έστρεψε στο φως».

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ - ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΗ XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΧΝΕΙ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ"


ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ 

Χειμερινή Περίοδος 2024-2025

Πολυχώρος Αρτίκι Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, Κρανίδι Ερμιονίδας

Ο Θ.Ο.Ε. για τα παιδιά της Ερμιονίδας 

φιλοξενεί την Παιδική Xριστουγεννιάτικη Θεατρική Παράσταση «Ο Άγιος Βασίλης ψάχνει Άγιο Βασίλη»

το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024 για ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 12.00 & 15.00 

Εισιτήριο: 8€ - Κρατήσεις θέσεων: 698 698 2224

Για τους μικρούς μας φίλους, με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε τη θεατρική Ομάδα Τικ Τακ Ντο, που θα μας παρουσιάσει την νέα της Χριστουγεννιάτικη Παράσταση, «Άγιος Βασίλης Ψάχνει Άγιο Βασίλη”

«Τα ξωτικά δεν είναι σπίτι; Ο Άγιος Βασίλης πήγε διακοπές; Ποιοί είναι οι Μυστικοί Πράκτορες Μ.Ορ.Ε.Λει; Ο Σάντα Ψάχνει αντικαταστάτη; Οντισιόν; Τι; Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και λύση δεν έχει βρεθεί;

Μέσα σε 60 λεπτά θα γίνουν πολλά!»

Σας περιμένουμε!

Η Μουτσάτσου Αικατερίνη συμμετέχει σε έκθεση της Σχολής Καλών Τεχνών

Η Σχολή Καλών Τεχνών στο πλαίσιο της Δράσης «Ορατή, Συμπεριληπτική & Προσβάσιμη Τέχνη- Visible, Inclusive & Accessible Art» με την υποστήριξη του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει έκθεση εικαστικών έργων φοιτητών και φοιτητριών της Σχολής, η οποία θα φιλοξενηθεί στον  Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία).

Εγκαίνια: 6 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 19.00μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία)

Η έκθεση αποτελεί το επιστέγασμα  πολύμηνης δουλειάς της ομάδας της Δράσης, η οποία με όχημα την τέχνη έφερε σε επαφή  Εικαστικούς της Σχολής Καλών Τεχνών αφενός με την κοινότητα των συμπολιτών μας με οπτική αναπηρία (μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Β/Δ Ελλάδος) και αφετέρου με εκπροσώπους των πολιτιστικών φορέων της Ηπείρου.

Τα έργα που δημιουργήθηκαν αποτέλεσαν το έναυσμα, ώστε οι συμπολίτες μας με οπτική αναπηρία να έχουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία μέσω της συμμετοχής τους στο σχεδιασμό της υπηρεσίας προσβασιμότητας (ακουστική περιγραφή των έργων). Σε αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται και η καινοτομία της Δράσης. Μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Β/Δ Ελλάδος έλαβαν μέρος σε βιωματικό εργαστήριο στη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου ξεναγήθηκαν από τους επιμελητές και τις επιμελήτριες της έκθεσης, καθώς και από τους/τις εικαστικούς και συμμετείχαν ενεργά στη συγγραφή και συνδημιουργία των σεναρίων ακουστικής περιγραφής, τα οποία επεξηγούν τις εικαστικές δημιουργίες.

Ενδεικτικά, τα μέλη του Συνδέσμου των Τυφλών σχολίασαν: «στην πρώτη αυτή προκαταρκτική διαδικασία, μας δόθηκε η δυνατότητα να γνωριστούμε με τους φοιτητές- δημιουργούς των έργων, να ψηλαφίσουμε τα ίδια τα έργα, καθώς και να προτείνουμε τρόπους μέσα από εμπεριστατωμένες ηχητικές περιγραφές και απτικές αναλύσεις προκειμένου αυτά να γίνουν προσβάσιμα και συμπεριληπτικά»

Η έκθεση πλαισιώνεται από έναν Επιστημονικό Κύκλο Εισηγήσεων (Παρασκευή 6 και  Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024, Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων)  με σκοπό να ανοίξει μια συζήτηση  αναφορικά με  θέματα συμπερίληψης και προσβασιμότητας, να δοθεί βήμα για την ανταλλαγή απόψεων ώστε να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη δημιουργία προσβάσιμου περιεχομένου για μελλοντικές εκθέσεις στην περιοχή της Ηπείρου. Καταξιωμένοι/ες επιστήμονες και ειδικοί/ές στο χώρο του Πολιτισμού, που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, θα παρουσιάσουν στους/στις εκπροσώπους των πολιτιστικών φορέων της Ηπείρου, μεθόδους που καθιστούν την τέχνη προσιτή, συμπεριληπτική και καθολικά προσβάσιμη.

Συμμετέχουν με έργα οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Αναγνωσταράς Απόστολος, Γιαννουλάτου Πολυξένη (Ξένια), Κοϊνός Κωνσταντίνος, Κοντός Ευάγγελος, Μουτσάτσου Αικατερίνη, Παππά Μαρίνα, Σιαταρά Βασιλική, Σίνος Φώτης (Ρένος), Σιούλη Νάγια, Σπανάκη Μαρία, Σπυροπούλου Χριστίνα,  Στοΐτση Λίζα, Σφαιροπούλου Βασιλική, Τσιάτη Λάουρα και Χατζηαντωνίου Μαρία.

Tην Επιμελητική Ομάδα συγκροτούν: ο Καθηγητής Ευάγγελος Γκόκας, Κοσμήτορας Σχολής Καλών Τεχνών, ο Χρήστος Σταύρου, Δρ. «Πολιτισμικές Σπουδές, Οπτική Κουλτούρα & Πολιτισμική Προσβασιμότητα» ΕΔΙΠ Σχολής Καλών Τεχνών. Οι Μεταπτυχιακοί/ές Φοιτητές/Φοιτήτριες «ΠΜΣ: Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και Πρακτικές Προσεγγίσεις» Ελευθεράκη Γεωργία, Καραγιαννοπούλου Ευδοξία, Καρρά Αικατερίνη, Νάκας Σπύρος.

 

Επιμέλεια Δράσης: Χρήστος Σταύρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Συντονισμού & Οργανωτικής Διαχείρισης της Δράσης: Αριστέα Καζαντζή, Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Web, Graphic Design & Voiceover: Νικόλαος Κωνσταντίνου, ΕΔΙΠ Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ταυτότητα Προσβασιμότητας Έκθεσης:

Ακουστική Περιγραφή στα Ελληνικά για ανθρώπους με οπτική αναπηρία.

Η ακουστική περιγραφή θα διατίθεται μέσω QR αλλά και μέσω ακουστικών κατά την είσοδο στον εκθεσιακό χώρο.

Τα ερμηνευτικά κείμενα των έργων και ο κατάλογος της έκθεσης θα διατίθενται και σε γραφή Braille ενώ, φυσικά, οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους/τις χειριστές/τριες τους.

Επιμέλεια Προσβασιμότητας Περιεχομένου: Χρήστος Σταύρου

Διάρκεια Έκθεσης: 6-8 Δεκεμβρίου 2024

Ώρες λειτουργίας: 10.00π.μ. – 9.00μ.μ.

Στην έκθεση και κατόπιν συνεννόησης με την επιμελητική ομάδα, θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής σε blind tours. Για περισσότερες πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος (τηλ. 6972611029)


Καλή επιτυχία Αικατερίνη !!

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

Βασίλης Γκάτσος : Μήπως σας θυμίζει κάτι από τον αναμενόμενο Ανάβαλο;;

 Αντιγραφή από CAPITAL.gr μέρους επιστολής αναγνώστη που φωτογραφίζει άθελά του και το τι μας περιμένει μετά από πολλά πολλά χρόνια, τότε δηλαδή που ο Ανάβαλος θα έχει φτάσει στη δεξαμενή του λόγου Θωμά στον Κάμπο Κρανιδίου. Νέος Γολγοθάς!


"...... Λοιπόν το Φιλιατρινό φράγμα (επειδή πολύ κοντά βρίσκεται και η πόλη των Φιλιατρών) ήμουν μικρό παιδί που άκουγα ότι θα το φτιάξουν (τώρα είμαι 47). Δημοπρατήθηκε τον Οκτώβριο του 2008, η σύμβαση υπογράφτηκε το Μάιο του 2009, το Σεπτέμβριο του 2017 ολοκληρώθηκε και η οριστική παραλαβή από το Υπουργείο έγινε το Δεκέμβριο του 2019.

Όμως πιο είναι το οξύμωρο της υπόθεσης. Τα δίκτυα που θα μετέφεραν το νερό για την άρδευση 35000 στρεμμάτων περίπου δεν έχουν κατασκευαστεί και αυτό γιατί δεν έγινε ενιαίο το έργο εξαρχής. Η μελέτη ήταν μόνο για το φράγμα!!!

Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί έως σήμερα να αρδευτεί ο κάμπος της Τριφυλίας, που τόσο το έχει ανάγκη, για διπλασιασμό της παραγωγής, οι γεωτρήσεις στερεύουν η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, το νερό γίνεται ακατάλληλο για πότισμα λόγω του αλατιού, το ίδιο το φράγμα το αδειάζουν συνεχώς γιατί παρατηρούνται διάφορα προβλήματα και μόλις τώρα τελευταία έχει ξεκινήσει μια κινητικότητα στα χαρτιά για τα δίκτυα, για τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν και αντιδράσεις με τις απαλλοτριώσεις γιατί θα περάσουν και από ζώνες υψηλής αξίας καλλιεργήσιμης γης. Έχουν περάσει δηλαδή 5 χρόνια από την παραλαβή του έργου, υπολογίζω ότι θα πάει άλλη μια πενταετία μέχρι να φτιαχτούν τα δίκτυα  με τεράστια βέβαια αύξηση κόστους και κάτι μου λέει ότι το φράγμα τελικά δεν θα καταφέρει να λειτουργήσει τελικά λόγω φθοράς ή εάν λειτουργήσει θα είναι για λίγο......."

Βασίλης Γκάτσος

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Βασίλης Γκάτσος : Ένα παμπάλαιο μονοπάτι στο Κρόθι. Μήπως να το κάνουμε περίπατο;;;


 Έτσι που παν τα πράγματα σε ένα δύο χρόνια θα έχουμε τη μαρίνα στο Κρόθι, για την οποία σχεδόν το σύνολο των συμπατριωτών πιστεύει ότι θα είναι σωτήρια για την οικονομία της Ερμιόνης, κυρίως δε την εστίαση. Εκτός βέβαια αν συμβεί το αντίθετο: Πηγαίνουμε εμείς στις εγκαταστάσεις της να φάμε, όπως παλιά πηγαίναμε στο Ύδρα Μπιτς.

Υπάρχει λοιπόν ένα παμπάλαιο μονοπάτι που απεικονίζεται πιστά στην επισυναπτόμενη φωτογραφία, μιας και ο γράφων το είχε περπατήσει πολλές φορές.
Το μονοπάτι ξεκινάει από το γήπεδο, εκεί που ήταν η γκουλούμα για τα σκουπίδια αρχές δεκαετίας 1960. Αρχικά παραθαλάσσιο, μέχρι τη γλύφα που πλένανε τα στρωσίδια. Μετά σιγά σιγά ανηφορίζει και φτάνει σχεδόν κάτω από το Κουρκουβίκι σε ύψος 40 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Μετά ανεβαίνει πιο απότομα στο Κουρκουβίκι και σε 15 μέτρα από αυτό υπήρχαν τα πυθουλάκια. Δύο τρεις μικροί φυσικοί λάκκοι στα βράχια ανάμεσα στους οποίους ανέβλυζε μικρή πηγή που, αν είχε βρέξει καλά, διατηρούσε μικρή ροή και το καλοκαίρι. Λίγο νερό δηλαδή, για τα γίδια, στο κατάξερο Κρόθι. Ακολουθούσαν ξερολιθιές και μιά μικρή στάνη, και το ανηφορικό μονοπάτι έφτανε στο "γηπεδάκι", ένα μικρό ξέφωτο που τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου, οι μεγάλες Τάξεις, το είχαν επεκτείνει για να παίζουν δίτερμα.
Ο Μιχαλάκης ο δάσκαλος όχι μόνον είχε απαγορεύσει το ποδόσφαιρο, αλλά έδερνε μετά την πρωινή προσευχή στο σχολείο αλύπητα με τη βέργα όσους είχε συλλάβει να κλωτσάνε το τόπι.  Έτσι οι μαθητές έπαιρναν το μονοπάτι για να πάνε στο κρυφό τους γήπεδο. Είχανε φανερό σχολειό και κρυφό γήπεδο!
Στην αρχή όλα πήγαιναν κατ' ευχήν απόγευμα Τετάρτης και Σαββάτου και όλη την Κυριακή. Τ
ο μυστικό άντεχε.Μια μέρα μετά την προσευχή ο δάσκαλος - διευθυντής φωνάζει να βγουν μπροστά, για ξυλοδαρμό φυσικά, οι τάδε και οι τάδε, που ήσαν ακριβώς όσοι είχαν πάει το απόγευμα της προηγούμενης στο κρυφό γήπεδο. Ήρωες φυσικά για τους μικρότερους μαθητές. Έψαχναν λοιπόν για τον προδότη μεταξύ τους, μέχρι να μάθουν ότι ο δάσκαλος από το σπίτι του έβλεπε με τα κιάλια προς το Κρόθι και τους εντόπισε στο μονοπάτι.
Το μονοπάτι αυτό έπαιρναν:

Τα παιδιά, και όχι μόνο, που έψαχναν για αχιβάδες από την αρχή του μονοπατιού μέχρι τη γλύφα.
Λίγοι ψαράδες που άραζαν περιστασιακά τη βάρκα τους σε δύο μικρά μαντράκια στα κόκκινα χώματα.
Παλιά εκεί άραζαν τη βάρκα όσοι μπαινόβγαιναν στα εκεί καΐκια που αγκυροβολούσαν στην καραντιά που προσφέρει το μέρος, να περάσουν τον χειμώνα. Την Κατοχή βομβάρδισαν και πυροβόλησαν οι Εγγλέζοι το μέρος, βυθίζοντας όλα τα σκάφη.
Οσες νοικοκυρές και πλύστρες πήγαιναν τα στρωσίδια τους στη γλύφα.
Όσοι, κυρίως παιδιά, ήθελαν να επισκεφτούν το Κουρκουβίκι και τα πυθουλάκια.
Τα γίδια που έβοσκαν στο Κρόθι και οι γίδες των σπιτιών της Ερμιόνης που έβοσκαν αποκλειστικά σε αυτό το βουνό.
Οι μαθητές προς το κρυφό γηπεδάκι τους.

Αυτήν την μικροϊστορία και παράδοση φέρει αυτό το μονοπάτι.
Τώρα λοιπόν που περνάμε στον πολιτισμό της μαρίνας, των κοτέρων και των κοτερατζήδων και θα ζήσουμε για άλλη μια φορά το όνειρο της οικονομικής μας ανάπτυξης (μπορεί όμως και υπανάπτυξης), όπως ζήσαμε και ακόμη ζούμε το προηγούμενο της εκποίησης της καλλιεργήσιμης γης μας και των θαυμασίων παραλιών μας, μπορούμε να πλακοστρώσουμε αυτό το μονοπάτι και να το κάνουμε ένα θαυμάσιο ξένοιαστο και ήσυχο περίπατο, μέχρι τον σημερινό Μύλο και στο ενδιάμεσο τον Άγιο Γεράσιμο. Μάλιστα αν φωλιάσουμε στην παραλία κάτω από τον βραχισμό του Μύλου ένα μικρό ξωκλήσι αιγαιοπελαγίτικο, θα είμαστε μια χαρά. Ο σημερινός δρόμος προ Μύλο είναι πολύ ανηφορικός και επικίνδυνος λόγω κίνησης αυτοκινήτων. Δεν είναι για πεζούς.
Ο δε Μύλος σήμερα είναι ένα χάλι - δυσφήμηση του τόπου μας και της Ερμιονικής Ριβιέρας. Η να ενοικιαστεί, ακόμη και στην μαρίνα, ή να απαλλαγεί από τα παραπήγματα και να φωτιστεί, να τοποθετηθούν παγκάκια, το δε καλοκαίρι να λειτουργεί δίπλα του αθέατη από την Ερμιόνη καντίνα όπως Ντάρδιζα. Σουβλάκι και παγωτό στο χέρι.

Βασίλης Γκάτσος

Η επέτειος των 100 χρόνων από τον θάνατο του Εμμανουήλ Ρέπουλη (1924 - 2024) του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

 Η επέτειος των 100 χρόνων από τον θάνατο του Εμμανουήλ Ρέπουλη (1924 - 2024)

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Στη διάρκεια της ομιλίας μου, κατά τη φετινή εκδήλωση της κοπής της πίτας του Ερμιονικού Συνδέσμου, είχα επισημάνει ότι το 2024 είναι χρόνος επετειακός για τον Δήμο Ερμιονίδας, καθώς μεταξύ των άλλων γεγονότων κλείνουν 100 χρόνια από τον θάνατο του μέγιστου πολιτικού της Ερμιονίδας και ενός των σπουδαιοτέρων της Χώρας, του Εμμανουήλ Ρέπουλη.

Από τον Δήμο Ερμιονίδας πραγματοποιήθηκαν τριήμερες εκδηλώσεις πριν, κατά και μετά την ημερομηνία του θανάτου, με συμμετοχή αρχών και κατοίκων ενώ επανεκδόθηκε από τον Δήμο το γνωστό βιβλίο «ΚΕΙΜΕΝΑ» του Εμμανουήλ Ρέπουλη (1η έκδοση του Δήμου Κρανιδίου 2001 επί δημαρχίας Δημητρίου Καμιζή).Προσωπικά, η νέα έκδοση του βιβλίου με ικανοποίησε και ως προς την ανανεωμένη του εμφάνιση. Είναι ασφαλώς σημαντικό και χρήσιμο τα γεγονότα της τοπικής μας ιστορίας να αναδεικνύονται από τον Δήμο και τους άλλους αρμόδιους φορείς. Ωστόσο, μια τέτοια επέτειος επιβαλλόταν να είναι «παρούσα» με συνεχείς δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς υπενθυμίζοντας στους δημότες αλλά και σ’ όλους τους Έλληνες τον σπουδαίο πολιτικό Εμμανουήλ Ρέπουλη και τα διδάγματα που εξέπεμψε η ζωή και η δράση του. 

Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είχαν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να κυκλοφορούσαν από τα ΕΛ.ΤΑ. γραμματόσημα με τη μορφή του και σύντομο επεξηγηματικό κείμενο «100 χρόνια από τον θάνατό του», όπως γίνεται σε άλλους δήμους σε ανάλογες περιπτώσεις. Την ίδια φωτο με τη σχετική λεζάντα θα μπορούσαν να είχαν τα έγγραφα και οι φάκελοι του Δήμου. 

Επίσης καλό θα ήταν να δημιουργούνταν αφίσες, βασισμένες σε φωτογραφίες από τη ζωή και τη δράση του Ρέπουλη, οι οποίες θα στόλιζαν κεντρικούς δρόμους, πλατείες και κτήρια του Κρανιδίου όλο τον χρόνο.

Πολλά πράγματα επετειακά θα μπορούσαν να είχαν γίνει κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Χρειαζόταν όμως όραμα, θέληση, συνεργασία, διάλογος και συνέπεια για ένα καλό αποτέλεσμα. 

Στη συνέχεια θα ήθελα να σημειώσω ορισμένα στοιχεία από τη ζωή του Ρέπουλη, που είτε αγνοούνται είτε δεν αποδίδονται με ακρίβεια. 

• Παππούς του Ρέπουλη ήταν ο στρατηγός Νικόλαος Λάμπρου, υπαρχηγός του Παπαρσένη (το όνομά του είναι γραμμένο στο μνημείο του Κρανιδίου). Μία από τις τέσσερις θυγατέρες του στρατηγού ήταν η μητέρα του Εμμ. Ρέπουλη.

Πρόσκληση Εκδήλωσης

 


Διεξαγωγή εκλογών | Κέντρο Πολιτισμού Ερμιονίδος



 ~ Σας περιμένουμε στη διαδικασία διενέργειας εκλογών προκειμένου να αναδειχθεί το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εξελεγκτική επιτροπή του νεοσύστατου πολιτιστικού σωματείου, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ~  


~ Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024. 

~ 17:30 - 19:30 

~ Στο Κέντρο Πολιτισμού Ερμιονίδος

#kepoEr