ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Πάμε για π(ί)-λ-ζες;
35 και 1 παραδοσιακά παιχνίδια της Ερμιόνης»
Όνειρο δεκαετιών η συγγραφή και η έκδοση του βιβλίου μας με τα παραδοσιακά παιχνίδια της Ερμιόνης!
Πολύτιμη κληρονομιά οι πρώτες καταγραφές της μητέραςμου Αικατερίνης Βρεττού- Σπετσιώτου, που θέλησε να διασώσει ερμιονίτικα παιχνίδια των παιδικών της χρόνων,όπως τον βαριανό και το ωραίο βρίντζο, που είχαν ξεχαστεί.Αργότερα συμπλήρωσε την πρώτη καταγραφή με τα παιχνίδια των δικών μου παιδικών χρόνων...
Η πρόκληση για εμάς ήταν μεγάλη, καθώς για άλλη μια φορά μάς δινόταν η ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε ένα ακόμη όνειρό μας! Απογειώσαμε τις αναμνήσεις και τα βιώματά μας και με τη δύναμη που έχουν οι λέξεις τα …προσγειώσαμε στο χαρτί! Ξεκινήσαμε την παρουσίαση των τριάντα πέντε συν ένα παραδοσιακών παιχνιδιών της Ερμιόνης, μα καθώς ο χρόνος περνούσε το κίνητρο της συγγραφής απόκτησε και όνομα: ΜΥΡΤΩ! Το ενδιαφέρον της για τα σύγχρονα εκπαιδευτικά παιχνίδια αλλά και για κάποια παραδοσιακά που μάθαινε στο σχολείο ήταν το έναυσμα για να συνεχίσουμε τη συγγραφή του βιβλίου μεθοδικά και αποφασιστικά. Μεγαλύτερη η προσπάθεια,αμείωτο το ενδιαφέρον και η έμπνευση και κοντά σ’ αυτά μια τεράστια δύναμη αγάπης!
Μέσα από τις περιγραφές των παιχνιδιών πέρασαν με αβίαστο τρόπο μορφές και χαρακτήρες ανθρώπων, ντοπιολαλιές, το φυσικό τοπίο και οι γειτονιές όπου «διαδραματίζονταν τα γεγονότα και εξελίσσονταν οι καταστάσεις». Η συγγραφή του βιβλίου ήταν πραγματικά όχι μόνο ένα πλούσιο ψηφιδωτό δημιουργικής έκφρασης αλλά και μια λυτρωτική εμπειρία.
Θέλω να ευχαριστήσω τη Τζένη μου, που κατέθεσε όχι μόνο το αναμφισβήτητο λογοτεχνικό της χάρισμα και την υψηλή αισθητική της αλλά και τις γραφιστικές της γνώσεις για τονσχεδιασμό, τη διαμόρφωση και την έκδοση του βιβλίου.
Κλείνοντας με τους στίχους του αγαπημένου ποιητή «Θέλουμε αυτές τις μνήμες να τις μοιραστούμε… Μακριά, στα πρώτα εφηβικά τα χρόνια κείνται», ευχόμαστε να απολαύσετε και αυτό το «ταξίδι»!
Το βιβλίο μπορείτε να το αναζητήσετε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου, στη Βιβλιοθήκη Ερμιόνης και στην Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη.
Γιάννης Μ. Σπετσιώτης