Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Βασίλης Γκάτσος : Πόσο γνωστοί είμαστε ......

 Αντιγραφή από Capital.gr


" ........ Με βάση την έρευνα της ΕΞΑΑΑ που διεξήγαγε η GBR Consulting το 2021, το 40% των τουριστών που επισκέφθηκε την Αθήνα ήρθε με τον σύντροφο/την σύντροφο του/της. Το 51% των τουριστών επισκέφθηκε την Αθήνα για πρώτη φορά, ενώ το 57% των τουριστών έμεινε και σε άλλη/ες περιοχή/ες εκτός της Αθήνας. 

Οι δαπάνες των επισκεπτών ξενοδοχείων στην πόλη παρέμειναν σταθερές την περίοδο 2019-2021 στα 115 ευρώ ανά άτομο / ημέρα. 

Περίπου οι μισοί ταξιδιώτες επισκέφτηκαν τις παραλίες της Αθήνας και από αυτούς που τις επισκέφθηκαν, το 73% έκανε μπάνιο.
Το 2021, η Αττική είχε 12 παραλίες που βραβεύτηκαν με γαλάζια σημαία από τον παγκόσμιο οργανισμό γαλάζιας σημαίας. Οι περισσότερες βρίσκονται στην περιοχή της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης και της Βάρκιζας αλλά και στην ανατολική ακτή της Αττικής. Από αυτούς που δεν επισκέφτηκαν τις ακτές της Αθήνας, το 40%-47% δεν γνωρίζει ότι έχουμε ελκυστικές ακτές με βάση την ανάλυση των τελευταίων 5 ετών. 

Όσον αφορά τα νησιά του Αργοσαρωνικού, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστα. Τα τελευταία 5 χρόνια περίπου το 60% δεν γνωρίζει την Αίγινα. Η Ύδρα είναι ελαφρώς πιο γνωστή, αλλά λιγότερη επισκεψιμότητα λόγω της απόστασής της, ενώ η αναγνωρισιμότητα για τα άλλα νησιά παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο. 

Το 97% των αλλοδαπών τουριστών επιθυμεί να επισκεφθεί πάλι την Αθήνα, το 73% προτείνει την Αθήνα σε άλλους και το 74% αισθάνεται ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που θέλει να δει στην Αθήνα."

-  -  -  -  -  -  -
Φανταστείτε πόσο γνωστοί είμαστε εμείς. Που σημαίνει ότι ούτε ένας τουρίστας από αυτούς που έρχονται με τα ιστιοπλοϊκά των εταιρειών δεν θα ερχόταν στην Ερμιόνη ..... αν δεν τον φέρνανε οι εν λόγω εταιρείες.
Επίσης η Πρωτεύουσα, στο παραθαλάσσιο μέτωπό της που το αποκαλούμε πλέον Ριβιέρα, έχει 12 πλάζ εξαιρετικές.
Στην Ερμιόνη είχαμε τον θείο τόπο που τον λέγανε ΜΑΝΤΡΑΚΙΑ, όπου θα μπορούσε όλο το χωριό να κάνει μπάνιο. Τον κάναμε δέστρα για κότερα και αξιοθέατο ..... τουριστικό σταμπωτό.
Το Πορτοχέλι, η Κοιλάδα, το Τολό, και πάρα πέρα η Μύκονος και όλα τα νησιά, έχουν αμμουδερές παραλίες μέσα στον οικισμό τους, προσιτές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες εντός ολίγων λεπτών. Σε μας οι κοντινότερες με τα πόδια (Κουβέρτα, Ντάρδιζα) είναι μιάμιση ώρα απόσταση και βάλε.
Ακόμη και η πόλη της Μυκόνου έχει χωμάτινα χέρσα, σπίτια μέσα στο χωμάτινο τοπίο της. Εμείς στην Ερμιόνη ακόμη και στο Ηρώον σταμπωτό έχουμε.
Όσο για τα βράχια του Μπιστιού που τώρα τα φωτίζουμε, καλό είναι να βάλετε καμιά 15αριά σκάλες ανοξείδωτες για να μπορούν οι πάνω των 40 να μπαίνουν με ασφάλεια στη θάλασσα αλλά και να βγαίνουν. Έτσι που έχει η κατάσταση είναι για να δουλεύουν.... οι ορθοπεδικοί.
Επίσης οι Ερμιονίτες, απόγονοι σφουγγαράδων και ναυτικών, όταν κάνουν μπάνιο ανοίγονται από την ακτή, αλλά η συχνή διέλευση κοτέρων και ταχύπλοων φέρνει μεγάλη ανησυχία και κίνδυνο. Μία στραβοτιμονιά .....  Παλιά τοποθετούντο εν σειρά προστατευτικές σημαδούρες (νομίζω επί Αναργύρου), όπως γίνεται σε πολλά μέρη.

Διήγηση:
Μας το έλεγε ο αγαπητός καθηγητής μας Κώστας Γεωργουσόπουλος:
Η Λαμπέτη, η μεγάλη μας ηθοποιός, ήταν από τα Βίλια. Αγαπούσε πολύ τον τόπο της και σε κάθε συζήτηση έφερνε πάντα παράδειγμα τα Βίλια. "Όπως στα Βίλια", "όπως γινόταν στα Βίλια", "αυτό το είχαμε και στα Βίλια", "οπως ξέρετε στα Βίλια" "ωραία πόλη σαν τα Βίλια" κ.λ.π.
Κάποτε σε μια μεγάλη δεξίωση της Αγγλικής Πρεσβείας σε ένα πηγαδάκι με τον Πρέσβη, παρέμβαινε συνεχώς στη συζήτηση για να υπενθυμίζει το τι συνέβαινε στα Βίλια. Ακούγοντας ο Πρέσβης συνέχεια για τα Βίλια ρώτησε μεγαλόφωνα τους ακολούθους του "΅What is Vilia?". Και η Λαμπέτη έκπληκτη και με ιερή αγανάκτηση αναφωνεί προς όλους: "Κοιτάχτε! Πρέσβης και δεν ξέρει τα Bίλια!".
Λαμπετίαση λέγεται .... η πάθηση.

Βασίλης Γκάτσος