Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Βασίλης Γκάτσος: Στη σκιά των φωταψιών, των στολισμών, του μορφοποιημένου φελιζόλ.

 Σύγκριση Λογαριασμών Νερού ΔΕΥΑΕΡ με ΕΥΔΑΠ:


ΕΥΔΑΠ: Κατανάλωση Πόσιμου νερού: 20 κ.μ. Αξία νερού: 8,45 Ευρώ. Σύνολο λογαριασμού: 21 Ευρώ.
ΔΕΥΑΕΡ: Κατανάλωση  νερού (που είναι εκτός προδιαγραφών πόσιμου): 25 κ.μ. Αξία νερού: 7,91 Ευρώ. Σύνολο λογαριασμού: 50,10 Ευρώ.

ΕΥΔΑΠ: Κατανάλωση Πόσιμου νερού: 7 κ.μ. Αξία νερού: 2,45 Ευρώ. Σύνολο λογαριασμού: 9 Ευρώ.
ΔΕΥΑΕΡ: Κατανάλωση  νερού (που είναι εκτός προδιαγραφών πόσιμου): 0 κ.μ. Αξία νερού: 0 Ευρώ. Σύνολο λογαριασμού: 25,40 Ευρώ.

Ο Λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ είναι για 3 μήνες, ενώ της ΔΕΥΑΕΡ για 4 μήνες. Άρα αν ένας έχει κλειστό το σπίτι του στην Πρωτεύουσα και στο Πορτοχέλι, δηλαδή μηδέν κατανάλωση νερού και στα δύο για ένα χρόνο, για μεν το σπίτι της Πρωτεύουσας θα βρει Λογαριασμούς συνολικά 4Χ9 = 36 ευρώ, για δε το σπίτι στο Πορτοχέλι συνολικά 3Χ25,40 = 76,20 ευρώ.

Για τα παραπάνω ας δώσουν μια πειστική εξήγηση ο Δήμαρχος, η Αντιπολίτευση, οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, η ΔΕΥΑΕΡ.

Αυτό που ο γράφων μπορεί να εξηγήσει είναι το παρακάτω:
Ο καταναλωτής κοιτάει την τσέπη του και το εισόδημά του. Για αυτόν το μη πόσιμο νερό της ΔΕΥΑΕΡ κοστίζει 2 ευρώ το κ.μ. Τα δύο ευρώ είναι από το καθαρό εισόδημά του. Αν προσθέσουμε και τον φόρο που πλήρωσε, και την ασφάλισή του, τα δύο ευρώ προέρχονται από απολαβές 2.5 ευρώ.
Τα περισσότερα σπίτια των οικισμών της Ερμιονίδας είναι ακατοίκητα για πάνω από 10 μήνες τον χρόνο. Χωρίς λοιπόν να επιβαρύνουν τις γεωτρήσεις, τα δίκτυα διανομής, και κυρίως την αποχέτευση και τους βιολογικούς σταθμούς, πληρώνουν με μηδενική κατανάλωση 25,40 ευρώ, ενώ αν ήσαν στην Αθήνα θα πλήρωναν περίπου 9 ευρώ. Γιατί η ΕΥΔΑΠ έχει 75% αποχέτευση επί της κατανάλωσης.Δεν καταναλώνεις νερό, δεν πληρώνεις αποχέτευση.
Η ΔΕΥΑΕΡ όμως έχει  Πάγιο αποχέτευσης 15 ευρώ, άσχετο με την κατανάλωση.
Το Πάγιο ύδρευσης της ΔΕΥΑΕΡ είναι 5,5 ευρώ, ενώ της ΕΥΔΑΠ 3 ευρώ, που το πληρώνεις ασχέτως κατανάλωσης.
Έτσι η ΕΥΔΑΠ για μικρές καταναλώσεις χρεώνει πολύ λίγα, αλλά όσο μεγαλώνει η κατανάλωση πάρα πολλά, ως είναι φυσικό, γιατί το τέλος της αποχέτευσης 75% επί της κατανάλωσης πάει στα ύψη.
Η ΕΥΔΑΠ λοιπόν κάνει λαϊκή πολιτική, χρεώνοντας μέχρι τα 20-25 κυβικά πολύ λίγα ευρώ.
Αντίθετα η ΔΕΥΑΕΡ χρεώνει πάρα πολλά μέχρι 20-25 κυβικά, αλλά από εκεί και πέρα όλο και λιγότερα. Μπορεί να αυξάνει η τιμή του κλιμακίου κατανάλωσης νερού (όπως και στην ΕΥΔΑΠ συμβαίνει), αλλά ένα νοικοκυριό πλούσιο που θα καταναλώσει νερό αξίας 100 ευρώ στην μεν ΕΥΔΑΠ θα πληρώσει και 75 ευρώ για αποχέτευση +ΦΠΑ 24% επί του ποσού, ενώ στην ΔΕΥΑΕΡ μόνο το πάγιο αποχέτευσης 15 ευρώ +ΦΠΑ 24% επί του ποσού.
**** Το ΠΑΓΙΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ είναι 15 ευρώ στον λογαριασμό της ΔΕΥΑΕΡ, αλλά ο Δήμαρχος πολλάκις βεβαιώνει ότι οι βιολογικοί σταθμοί ήταν σε χάλια κατάσταση όταν τους παρέλαβε, όπως δηλαδή τους παρέλαβε και ο προηγούμενος από τον προηγούμενο και ούτω καθεξής, όπως και οι γεωτρήσεις και τα παρόμοια. Αντίθετα η ΕΥΔΑΠ βεβαιώνει ότι ολόκληρος ο εξοπλισμός της είναι σε αρίστη κατάσταση.

Βασίλης Γκάτσος