Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Ερμιονιδείς αγωνιστές της Ελληνικής Παλιγγενεσίας

 

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, που οργανώνει ο Δήμος Ερμιονίδας, πραγματοποιήθηκαν τρεις διαλέξεις με ομιλητή τον κ. Γεώργιο Βουτσίνο. Οι διαλέξεις έγιναν στην Ερμιόνη (10/09/2021), στο Κρανίδι (11/09/2021) και στα Δίδυμα (12/09/2021) με θέματα «Οι Ερμιονίτες Αγωνιστές της Ελληνικής Παλιγγενεσίας», «Οι Κρανιδιώτες Αγωνιστές της Ελληνικής Παλιγγενεσίας» και «Οι Διδυμιώτες Αγωνιστές της Ελληνικής Παλιγγενεσίας» αντιστοίχως.

Στις τρεις ομιλίες του ο κ. Βουτσίνος συνέθεσε και παρουσίασε το χρονικό των γεγονότων που έλαβαν χώρα στην Ερμιονίδα κατά την Επανάσταση του ’21 βασιζόμενος στην ιστορική του κοπιώδη έρευνα κυρίως μέσα από χειρόγραφα έγγραφα και ντοκουμέντα.

Μας έδωσε πληροφορίες για την προεπαναστατική περίοδο ξεκινώντας από το 1818 και την μύηση πολλών αγωνιστών, ιδιαίτερα Κρανιδιωτών, στη Φιλική Εταιρεία.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολεμική δράση των Ερμιονέων, των Κρανιδιωτών και των Διδυμιωτών, οι οποίοι οργανώθηκαν σε επαναστατικά σώματα και έδρασαν βάσει συντονισμένου σχεδίου. Τα ένοπλα αυτά τμήματα καθοδηγούμενα υπό την αρχηγία ντόπιων προεστών με δυνατή θέληση στράφηκαν εναντίον των φρουρίων Ναυπλίου και Ακροκορίνθου, τα οποία και πολιόρκησαν. Παράλληλα τα συναντάμε σε μια σειρά μαχών κατά τις οποίες επέδειξαν απαράμιλλο πατριωτισμό συμβάλλοντας στην τελική νίκη και απελευθέρωση.

Τέλος αναφέρθηκε σε ονόματα αγωνιστών βασιζόμενος στα επίσημα στρατιωτικά μητρώα του 1865 αλλά και τους ατομικούς φακέλους των αγωνιστών αναφέροντας όσες πληροφορίες εντόπισε γι’ αυτούς.

Μετά το πέρας των ομιλιών έγιναν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους. Ο κ. Βουτσίνος απάντησε στις ερωτήσεις.

Ο Δήμος Ερμιονίδας τιμώντας την προσφορά του κ. Βουτσίνου στην τοπική μας ιστορία συμπεριέλαβε τα τρία βιβλία του,  που αναφέρονται στα μητρώα Ερμιονέων, Κρανιδιωτών και Διδυμιωτών αγωνιστών στην επετειακή έκδοση του Δήμου με τίτλο «Η συμβολή της Ερμιονίδας στην Επανάσταση του 1821».

Οι εκδηλώσεις αυτές οργανώθηκαν με τη συνεργασία του Δήμου Ερμιονίδας, των Κοινοτήτων Κρανιδίου και Διδύμων, του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης και των Λαογραφικών Κέντρων Κρανιδίου και Διδύμων. Η συνεργασία των παραπάνω φορέων υπήρξε άψογη.

Ευχαριστούμε τον κ. Δαμιανό Κουτούβαλη, Πρόεδρο του Ν.Π. Κοιν. Πρόνοιας, Αλληλεγγύης, Παιδείας και Πολιτισμού για την οικονομική στήριξη αλλά και την προσωπική εργασία για την επιτυχία των τριών αυτών εκδηλώσεων.

Τίνα Αντωνοπούλου