Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Τάσος Τόκας:ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ


Τρίτη 6 Απριλίου 2021


Σε συνάντησή μας στο Δημαρχείο, τον Γενάρη του 2021 και αμέσως μετά τις γιορτές, ο Δήμαρχος  μεταξϋ άλλων θεμάτων με ενημέρωσε(ΝΕΔΥΠΕΡ) για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής  για την  αλλαγή 5.700 φωτιστικών του Δήμου Ερμιονίδας με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Την ίδια ενημέρωση έκανε και στον κ. Λάμπρου (ΠΡΟΣΥΕΡ) , αλλά όμως σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου για το σημαντικό αυτό ζήτημα δεν υπήρξε ενημέρωσή  του, ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου μας ( ΔΗΣΥΕΡ).  

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο το σχεδιαζόμενο έργο  θα έχει προϋπολογισμό  πάνω από 2.000.000€ και τα χρήματα αυτά θα βρεθούν από τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες, σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή 200.000€ το χρόνο περίπου.

 Στη συζήτηση αυτή πρότεινα :

1) Να γίνει κάθε προσπάθεια από πλευράς του Δήμου για να ενταχθεί το υπό εξέταση έργο σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα ( ΕΣΠΑ-Πράσινο Ταμείο), αφού τα χρήματα είναι πάρα πολλά  ή  

2) Να γίνει κάποιο μικρότερο και μάλιστα ανέφερα μερικούς δήμους που έχουν ενταχθεί σε ανάλογα προγράμματαΤην ίδια μέρα ζήτησα από τον δήμαρχο να υπάρχει   ενημέρωση μας για το θέμα,  πριν το φέρει στο δημοτικό συμβούλιο. Μέχρι σήμερα, αρχές Απριλίου,  όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν έχουμε ενημερωθεί  σχετικά.

Όμως ο Δήμαρχος αντί να πράξει τα δέοντα και να ενημερώσει τις δημοτικές παρατάξεις, μιας και αυτό το έργο απαιτεί την συναίνεση της αντιπολίτευσης, προχώρησε σε απευθείας ανάθεση   της υπηρεσίας για την μελέτη καταγραφής και αντικατάστασης 5.750 παλαιών δημοτικών φωτιστικών από νέα σύγχρονης τεχνολογίας για την εξοικονόμηση ενέργειας, με το κόστος να φτάνει τα 11.440,00€, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δημάρχου στις 2-4-2021.Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα:1) Γιατί δεν ενημέρωσε ο Δήμαρχος τις δημοτικές παρατάξεις ως όφειλε; 2)  Για ποιο έργο συγκεκριμένα ζήτησε την καταγραφή των 5.750 παλαιών φωτιστικών;3) Μπορεί η σημερινή δημοτική αρχή να δεσμεύσει τις επόμενες 2 δημοτικές αρχές του Δήμου Ερμιονίδας  για την αποπληρωμή του μεγάλου αυτού ποσού;4) Έγινε κάποια προσπάθεια από τους  αρμόδιους παράγοντες ώστε να ενταχθεί ο Δήμος μας σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα με ανάλογο αντικείμενο;και 5)  Άποτελεί κατά τον Δήμαρχο Ερμιονίδας προτεραιότητα για το Δήμο μας το συγκεκριμένο έργο με κόστος μεγαλύτερο των 2.000.000€; Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα καθίστανται απαραίτητες για την  σωστή ενημέρωση των δημοτών.Τάσος ΤόκαςΔημοτικός Σύμβουλος Δήμου ΕρμιονίδαςΕπικεφαλής της Νεδυπερ