Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Η ανακαίνιση του σπιτιού της Ερμιόνης Μήτσου


είσοδος σπιτιού
Το σπίτι της Ερμιόνης Μήτσου ανακαινίζεται
Το σπίτι της Ερμιόνης Μήτσου ανακαινίζεται, δίνοντας νέα πνοή στο παλιό. Ηλιοκαμένοι αρχιμάστορες ο Δημήτρης και ο Γιώργος Παπαφράγκου με τη συνδρομή του πατέρα τους, αποτυπώνουν με το μόχθο τους το μεράκι και τα μυστικά της τέχνης τους πάνω στα δημιουργήματά τους. Με γνώση και οικογενειακή εμπειρία , με πλούσιο οικογενειακό παρελθόν (προπάππο, παππού, πατέρα, θείους) τα δύο αδέλφια ( μαθητές μου και οι δυο τους γι αυτό καμαρώνω ιδιαίτερα), τεχνίτες έμπειροι που κατέχουν τα μυστικά του χτισίματος και της πέτρας, καθημερινά στη δράση. Τη «δένουν» τη σταυρώνουν, τη θηλυκώνουν, «γράφουν» επάνω στο παλιό αποτύπωμα, φιλοτεχνούν στον χειροποίητο πολιτισμό μας. Πέτρες, μπάζα, υλικά που βγήκαν από τις οικοδομικές εργασίες θα επαναχρησιμοποιηθούν. Διατηρείται  το κελύφους του περιγράμματος του κτίσματος και αποκαθίσταται το όλο συγκρότημα.
Στην ίδια είσοδο τα αδέλφια Ανδριανός, Μαρία, Λιλίκα, ο Απόστολος Γκάτσος, η Ερμιόνη Μήτσου

Οι εργάτες της πέτρας αντικατέστησαν την πρόσοψη του περιβόλου που ήταν κτισμένη με τσιμεντόλιθους και η σύγχρονη δημιουργία συνδέθηκε με την παράδοση και τον πολιτισμό της πέτρας, με υλικά από τα σπλάχνα του ίδιου σπιτιού.
Πέτρες συνταιριασμένες δείχνουν το μεγαλείο τους. Πέτρα πάνω στην πέτρα. Πέτρα η μία δίπλα στην άλλη συνταιριασμένες. Γωνίες που «κλειδώνουν» με τα πελεκητά αγκωνάρια. Χέρια μαστορικά που άφησαν πίσω τους σπάνια είδη ομορφιάς «άνθη της πέτρας». Επιτεύγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, μια ομορφιά που ενώνει.
Θαυμάζει κανείς τα πελεκητά αγκωνάρια της εισόδου, τις γωνίες, τα ανακουφιστικά τόξα στα πορτοπαράθυρα, την καταπληκτική εξώθυρα, διαμάντια άχρονης αξίας σμιλεμένα αριστοτεχνικά.

Κι εγώ παθιασμένη με τα παραδοσιακά κτίρια δεν έχω παρά να ευχηθώ στο συνεργείο με δύναμη και υγεία να ολοκληρώσουν τις εργασίες και να  συγχαρώ τον νέο ιδιοκτήτη του σπιτιού για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της τοπικής αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας, που έχει τη δική της δυναμική.
                                                Βιβή Σκούρτη