Τρίτη 20 Ιουνίου 2017
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΝΕΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙΗ Κυβέρνηση στις 12 Ιουνίου 2017, κύρωσε με ΚΥΑ την απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων, ανοίγοντας το δρόμο για υπογραφή σύμβασης ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ.
Η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΦΟΔΣΑ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι το πρώτο βήμα αλλά η εξέλιξη αυτή είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων αλλά και αντιδράσεις αφού είναι γνωστές οι θέσεις κάποιων Δήμων που στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ της 24ης Απριλίου έκαναν λόγο για μη συμφωνία των περιεχομένων της προγραμματικής σύμβασης με τον
αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου κάτι που φάνηκε και στην απόφαση του σώματος.
Στο πλαίσιο αυτό , η Ε.Ε. του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου αποφάσισε στις 08 Ιουνίου 2017 να αναθέσει σε δικηγόρο την νομική υποστήριξη του ΦΟΣΔΑ για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την περιφέρεια Πελοποννήσου για την υλοποίηση του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ»
Το σίγουρο πάντως είναι ότι τώρα ανοίγει οριστικά ο δρόμος για την κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ και ανάδοχο εταιρεία την ΤΕΡΝΑ, καθώς στενεύουν τα περιθώρια να καθυστερήσει και άλλο το έργο, μετά από πέντε χρόνια έντονων αντιδράσεων και παλινωδιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, έδωσε πρόσφατα στοιχεία για το κόστος που θα επωμιστούν οι πολίτες με την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που κατέθεσε ο Υπουργός έχουν ως εξής:
Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου
Αντικείμενο του έργου:
-Κατασκευή 3 ΜΕΑ συνολικής δυναμικότητας 200.000 τόνωΝ
- Κατασκευή 3 ΧΥΤΥ
-Κατασκευή 2 ΣΜΑ
-Λειτουργία και συντήρηση των παραπάνω εγκαταστάσεων
-Μεταφορά των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στους ΧΥΤΥ
Κόστος:
Προϋπολογισμός: 150 εκ ευρώ (με ΦΠΑ) εκ των οποίων τα 66 εκ ευρώ κοινοτική χρηματοδότηση
Μεσοσταθμικό κόστος για τον πολίτη: 69,13 ευρώ/τόνος + ΦΠΑ
Από τα στοιχεία που κατέθεσε ο Υπουργός στη Βουλή, είναι φανερό πως το έργο της Πελοποννήσου είναι το μεγαλύτερο και το πλέον ολοκληρωμένο σε αυτό τον τομέα, για το οποίο επίσης έχει διασφαλιστεί και η μεγαλύτερη χρηματοδότηση από κοινοτικά προγράμματα.
Η ΝΕΔΥΠΕΡ, ήδη από τις 23-10-2013 σε άρθρο μας έκανε λόγο για το θέμα και συγκεκριμένα γράφαμε ότι : «Ο περιφερειακός σχεδιασμός σημαίνει ταυτόχρονα ότι πολύ δύσκολα οι μεμονωμένοι Δήμοι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε «αυτόνομη» διαχείριση, αλλά αυτό δεν τους αποκλείει από το να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέσω διαβούλευσης για καλύτερη διαχείριση.» .
Μετά, λοιπόν, από σχεδόν έξι χρόνια, ο κίνδυνος να δημιουργηθούν πάλι χωματερές τύπου «Σταυρός Διδύμων» και «Κάμπος Κρανιδίου» φαίνεται να ελαχιστοποιείται και να δίνεται μια οριστική λύση προς όφελος τόσο της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε πως με την παράταξή μας και μέσα από το θεσμικό μας ρόλο, θα ελέγχουμε το νέο σχεδιασμό στην διαχείριση των απορριμμάτων και θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις όποιες αρνητικές συνέπειες για τα συμφέροντα των δημοτών και του Δήμου Ερμιονίδας γενικότερα.
Τάσος Τόκας
Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ερμιονίδας
Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ