Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού και η Ένωση Ξενοδόχων Πορτοχελίου - Ερμιονίδας εκφράζουν την πλήρη αντίθεση τους στην επιβολή του «ειδικού τέλους διανυκτέρευσης»


Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού ασχολούμενων με τον Τουρισμό (Σ.Ε.Τ.) και η Ένωση Ξενοδόχων Πορτοχελίου - Ερμιονίδας, με επιστολή τους προς τους βουλευτές Αργολίδας, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Αργολίδας, εκφράζουν την πλήρη αντίθεση τους στην επιβολή του «ειδικού τέλους διανυκτέρευσης» που σχεδιάζει να επιβάλλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Επισημαίνεται ότι ήδη η κυβέρνηση έχει επιβαρύνει τους επιχειρηματίες του τουρισμού με το διπλασιασμό των συντελεστών ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ, την υπερφορολόγηση κ.α.
Όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, οι τιμές των δωματίων τους έχουν ήδη συμπιεστεί στο έπακρο προκειμένου να ενισχύσουν την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα, απορροφώντας το 13% του ΦΠΑ  και όλα τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις, με μοναδικό γνώμονα την στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Η επιβολή ενός «ειδικού τέλους διανυκτέρευσης», σύμφωνα με τους ξενοδόχους, μόνο
ανταγωνιστική δεν καθιστά τη χώρα μας.
Ενώ οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, από πλευράς ανταγωνιστικότητας, φορολογίας και υποχρεώσεων, κυριολεκτικά «πυροβολούνται», υπάρχει μία παντελώς ανεξέλεγκτη και ανθούσα παρα-οικονομία καταλυμάτων ιδιωτών που τελεί υπό φορολογικό και λειτουργικό «απυρόβλητο». Αντί, επομένως, να αναζητηθούν οι διαφυγόντες φόροι από τις τουλάχιστον 12 εκατ. διανυκτερεύσεις σε τέτοιου είδους «καταλύματα», στην ουσία, κάποιοι προτείνουν την περαιτέρω ενίσχυσή τους, δικαιώνοντας και ενθαρρύνοντας αυτό το όργιο αθέμιτου ανταγωνισμού.
Οι ξενοδόχοι ζητούν από την Κυβέρνηση να μην καταστρέψει τον τελευταίο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, που είναι ο τουρισμός, να μπορέσει να σταθεί στο ανάστημά της και να πατάξει επιτέλους τα παράνομα καταλύματα, δεδομένου ότι κάνει πολύ λίγα πράγματα για τους επιχειρηματίες.


Ταφόπλακα στο Tουριστικό Eπιχειρείν:

Ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου εκφράζει την αντίθεσή του στην επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης και υπογραμμίζει πως κάτι τέτοιο είναι καταστροφικό και θα σημάνει το τέλος του τουριστικού επιχειρείν, ενώ καλεί τους βουλευτές της Πελοποννήσου και τον πολιτικό κόσμο της χώρας, προκειμένου να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προάσπιση της τουριστικής και εθνικής μας οικονομίας.
Σε ανακοίνωση του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου που προσυπογράφουν οι Ενώσεις ξενοδόχων Αρκαδίας, Λακωνίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, 'Αργους, Αχαίας, Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Επιχειρηματιών Κάμπινγκ, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι, «εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου και μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης χρηματοοικονομικής ασφυξίας, η οποιουδήποτε επιβολή επιπρόσθετου έμμεσου μέτρου φορολόγησης, θα φέρει καταστροφικές συνέπειες στις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας, εφόσον έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά φοροεισπρακτικών επιβαρύνσεων, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν επιβληθεί στο τουριστικό προϊόν της χώρας, με αποτέλεσμα την μείωση της ανταγωνιστικότητάς του και εν τέλει συρρίκνωση της εθνικής οικονομίας».
Υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εισπράξει έσοδα, ελέγχοντας το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, από παράνομες μισθώσεις διαμερισμάτων και κατοικιών, που ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και αντ' αυτού, «σχεδιάζει να επιβαρύνει εκ νέου τα νόμιμα λειτουργούντα τουριστικά καταλύματα με νέα επιπρόσθετα βάρη, οδηγώντας στο "γκρεμό" χιλιάδες υγιείς επιχειρήσεις».
Επισημαίνεται ότι, ΤΟΠ εκφράζει απερίφραστα την πλήρη αντίθεσή του στις αυτοσχεδιαστικές πρακτικές της κυβέρνησης και στις οποιεσδήποτε πρόχειρες, απαράδεκτες και επικίνδυνες σκέψεις για την επιβολή επιπρόσθετων νέων φόρων και ειδικών τελών στον τουριστικό κλάδο».
Επιπλέον προσθέτουν, «καλούνται οι βουλευτές όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Πελοποννήσου, οι περιφερειάρχες αλλά και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Χώρας, προκειμένου να πάρουν θέση πριν την "εν ψυχρώ εκτέλεση" του Ελληνικού Τουρισμού, της Ελληνικής Τουριστικής Επιχειρηματικότητας, αλλά και της απασχόλησης και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προάσπιση της τουριστικής και εθνικής μας οικονομίας, απορρίπτοντας κάθε πιθανό ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετου φορομπηχτικού μέτρου εις βάρος των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, γιατί κάτι αντίστοιχο θα ισοδυναμούσε με τον αφελληνισμό και την κατάρρευση χιλιάδων τουριστικών επιχειρήσεων».
anagnostis