Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Συμβουλές.



Να είστε αυθόρμητοι, καλοί και όταν η κίνηση αυτή προκαλείται μέσα σας, εμπιστευθείτε την εντελώς χωρίς δισταγμό.
Για να αποδεσμεύσετε την καλοσύνη σας από όλες τις πλάνες της κρίσεώς σας, πρέπει να μάθετε να υποφέρετε χωρίς να επαναστατείτε, στις πλάνες της κρίσεως των πλησίον σας.
Αποβάλλετε την οργή, είναι ένα διαπεραστικό κακό που διεισδύει σε σας και επιφέρει τη σύγχυση σε όλα.
Περιφρονείτε  τη μνησικακία, διότι είναι όφις ο οποίος για να ζήσει, απομυζά τα ρευστά της ψυχής σας, αποδυναμώνει όλες σας τις ικανότητες, στραγγαλίζει δε και τυφλώνει την καλοσύνη σας.
Αποφύγετε την αμφιβολία όταν αυτή δεν είναι αυθόρμητη.
Περιφρονείτε και τιμωρείτε τη σκανδαλολογία, την οποία ένας εκ των ομοίων σας τολμά ενώπιόν σας και αποπειράται να την περάσει με τη συναίνεσή σας, μέσα σε αυτή την ίδια την καρδιά της ψυχής σας. Το πρώτο θύμα της σκανδαλολογίας η οποία θα σας πληγώσει, είναι η μέσα σας καλοσύνη. 
Αφήστε ελεύθερη την καλοσύνη σας όταν ένας εκ των ομοίων σας, υψώνει προς εσάς την ικετευτική του φωνή και ζητά τη σωτηρία. Η συγχώρηση είναι σημείο υψώσεως.
Όσο περισσότερο παρέχεται στον ανάξιο, τόσο περισσότερο υψώνει τον δωρητή.
Μην υπολογίζετε ποτέ για να δώσετε συγχώρηση στον μετανοούντα, διότι αυτοί που επανέρχονται σε εσάς με απατηλή μετάνοια, θα βρουν την τιμωρία τους από τις ίδιες τους τις πράξεις και θα παραδοθούν σε εσάς εντελώς αφοπλισμένοι.
Η κρίση την οποία εκφέρετε για τους ίσους προς εσάς, οφείλει να είναι εμποτισμένη προ παντός με καλοσύνη.
Η κρίση την οποία εκφέρετε για τους κατωτέρους σας, οφείλει να περιέχει την αυστηρότητα του εκπαιδευτή, την γενναιοδωρία του ανωτέρου και την καλοσύνη του ανθρώπου.
Να είστε υπερήφανοι όχι για τη γνώμη σας ή τις μετρημένες και υπολογισμένες ελεημοσύνες σας που πρέπει να ξεχάσετε, αλλά για την αυθόρμητη καλοσύνη σας.
(Μαρία Ρουτσίν Ντυπρέ. Φιλόσοφος 1883-1918).
Δημήτρης Τουτουντζής