Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Συγκινητικός αποχαιρετισμός στην Κρήτη από τους Σύριους

Μέχρι τώρα βλέπαμε τους Σύριους πρόσφυγες που έφθασαν με το δουλεμπορικό "Baris" ως έναν αριθμό ανθρώπων που έτρεχαν να ξεφύγουν από την λαίλαπα του πολέμου.
Όμως οι άνθρωποι αυτοί έχουν ξετυλίξει τις προσωπικότητές τους κατά τη σύντομη διαμονή τους στην Ιεράπετρα. Γιατροί, καθηγητές, στελέχη εταιριών, άνθρωποι μορφωμένοι ανάμεσα στους πρόσφυγες καταθέτουν τις συγκλονιστικές μαρτυρίες, μιλώντας μπροστά στην κάμερα της "ΚΡΗΤΗ ΤV", λίγο πριν αναχωρήσουν από την Ιεράπετρα.  
Οι άνθρωποι αυτοί έδωσαν χθες ένα συγκλονιστικό μήνυμα ευχαριστίας προς τους Έλληνες που τους βοήθησαν - την ΕΛ.ΑΣ., τον Ερυθρό Σταυρό, τους κατοίκους της Ιεράπετρας, όλη την Ελλάδα.
Πριν αποχαιρετήσουν την πόλη του Λασιθίου που τους περιέθαλψε,ευχαρίστησαν κάθε ένα που άπλωσε χέρι βοήθειας στους ίδιους και τις οικογένειες τους.  
Κατάθεση ψυχής
Οι επιβάτες του δουλεμπορικού ξεδιπλώνουν την προσωπική οδύσσεια που κρύβει καθένας μετανάστης. Γιατροί, καθηγητές , στελέχη εταιριών, άνθρωποι μορφωμένοι και απελπισμένοι από τον όλεθρο του πολέμου, αναζητούν ελπίδα με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωπαϊκές χώρες όπου περίμεναν να βρουν μια καλύτερη τύχη. 
Μοχάμεντ, τεχνικός υπολογιστών
«Εγκλήματα, ανασφάλεια. Ακούτε εδώ τον ήχο; Τη σιωπή; Στη Συρία δεν υπάρχει σιωπή, ακούς μόνο εκρήξεις συνεχώς. Αυτός είναι ο
πόλεμος.Ο Μοχάμεντ είναι τεχνικός υπολογιστών και πατέρας τριών μικρών παιδιών που έμειναν στη Συρία. Τους τελευταίους 2,5 μήνες έχει ταξιδέψει σε όλα τα παράλια της Ασίας. Προσπαθώντας να ταξιδέψει για την Ευρώπη πλήρωσε στους δουλεμπόρους πάνω από 12 χιλιάδες δολάρια «… έχασα όλα μου τα χρήματα».
Φιράς, στέλεχος εταιρείας.
Ο Φιράς είναι στέλεχος εμπορικής εταιρίας που έβαλε λουκέτο εδώ και χρόνια. Παλεύει για να φτάσει στη Σουηδία που έχει πρόγραμμα ένταξης μεταναστών.
«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν ένα μόνο πράγμα, ειρήνη. Δραπετεύουν από τον πόλεμο και θέλουν μόνο ειρήνη.
Ο όλεθρος του πολέμου δεν έχει αφήσει τίποτε όρθιο στη Συρία.Παρά τις σπουδές και την εμπειρία του το μόνο που αναζητά είναι οποιαδήποτε δουλειά για να μεταφέρει στη νέα του πατρίδα την οικογένεια του. «Δουλεύω σκληρά θα βρω μια λύση για μένα».  
Μάιλα, φιλόλογος
Η 30χρονη Μάιλα από τη πόλη Χόμς είναι φιλόλογος. Σε ένα από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς στην πόλη της έχασε τον πατέρας της, τραυματίστηκε η ίδια και η μητέρα της. Άφησε πίσω της το σύζυγο της και το παιδί της και ονειρεύεται να βρει δουλειά ως καθηγήτρια Αραβικής γλώσσας, στην Ελλάδα, ή όπου αλλού καταλήξει το ταξίδι της.
Αμίρ, οδοντίατρος
Ο 24χρονος Αμίρ, με πτυχίο οδοντιάτρου, ονειρεύεται όπως λέει να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Ευρώπη. «Έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου σαν οδοντίατρος, αλλά θέλω να πάρω μάστερ είτε διδακτορικό. Το όνειρο μου είναι να συνεχίσω τις σπουδές μου στην Ευρώπη».
Ευχαριστίες
Η Φάτμα, είναι ανάπηρη, με ακρωτηριασμό και στα δυο πόδια. Στάθηκε όμως όρθια για να ευχαριστήσει όσους φρόντισαν τους πρόσφυγες του Μπάρις.
«Ευχαριστούμε την αστυνομία, τους διασώστες, όλους τους ανθρώπους που μας βοήθησαν. Ο θεός να σας έχει καλά».
Οι εκατοντάδες μετανάστες που φιλοξενήθηκαν στη Ιεράπετρα μεταφέρθηκαν το απόγευμα στο Ηράκλειο. Με πλοίο της γραμμής συνεχίζουν το ταξίδι της ελπίδας που θέλουν να κρατήσουν ζωντανή στη ψυχή τους. 


Έλλη Κοκάλη
neakriti