Τρίτη 12 Αυγούστου 2014
Με αφορμή το ενημερωτικό σημείωμα της 7ης Αυγούστου 2014 του Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου πάνω στο πολύ σοβαρό ζήτημα της Διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Ερμιονίδας η ΝΕΔΥΠΕΡ έχει να επισημάνει τα εξής:1)Καταρχήν είναι θετικό που θα δοθεί με νέα ΚΥΑ η δυνατότητα στο Δήμο μας να μεταφέρουμε τα απόβλητά μας στο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς 2000 τόνων στο ΧΥΤΑ Φυλής.
Αν επίσης μεταφέρουμε και τα απορρίμματα της χωματερής που υπάρχουν στον Κάμπο Κρανιδίου και η εναπόθεσή τους αποτελεί έγκλημα εις βάρος της υγείας των κατοίκων της περιοχής τότε θα πρόκειται για σημαντική πρόοδο πάνω στο πολύ σοβαρό θέμα.
2) Υπάρχουν ευθύνες του ΥΠΕΚΑ , της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου μας τόσο για την καθυστέρηση υλοποίησης των υποδομών του ΠΕΣΔΑ αλλά και για τον κίνδυνο που διέτρεχε η
δημόσια υγεία και το περιβάλλον, και οδήγησε στη μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Λιοσίων με έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και ΠΕΚΑ.
3) Ως γνωστόν είναι σε εξέλιξη η επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ
Πελοποννήσου (Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων) από τον οποίο ζητείται να παρθεί υπόψη το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, που ακόμη όμως δεν έχει πάρει την οριστική του μορφή . Όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 μέσα σε ένα βέβαια ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα ,για τη διαμόρφωση των εθνικών σχεδιασμών των νέων ΠΕΣΔΑ και της «διαβούλευσης» που προδιαγράφεται.
Η σύμβαση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Πελοποννήσου με ιδιώτη για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ υπεγράφη στις 23-5-2014.
Βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας πρέπει να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία για τα διάφορα ρεύματα αποβλήτων προκειμένου να μην χαθούν οι χρηματοδοτήσεις των έργων που προωθούνται.
Με την επικαιροποίηση ο ΠΕΣΔΑ εναρμονίζεται με το νέο νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης των αποβλήτων (ν. 4042/2012, ενσωμάτωση της οδηγίας 2008/98/ΕΚ).
Ως γνωστόν με την υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη στις 9 Ιουλίου 2014, μπαίνει στην τελική ευθεία η επίλυση ενός μεγάλου προβλήματος και για την Ερμιονίδα.
4) Η ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων έως σήμερα είναι ευθύνη των Δήμων, του ΦΟΔΣΑ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Όπως όμως διαφαίνεται το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠ.ΕΣ.) προωθεί στην Βουλή το Σχέδιο του Νέου Ενιαίου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, στην θέση του υφιστάμενου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν.3463/2006).
Με το Σχέδιο του Νέου Κώδικα, οι αρμοδιότητες των Δήμων για τα απορρίμματα περιορίζονται στην συλλογή και στη μεταφορά τους.
Τόσο ο ισχύων κώδικας (Ν.3463/2006, άρθρο 75 - αρμοδιότητες Δήμων), όσο και ο «Καλλικράτης» (Ν.3852/2010, άρθρο 94 - πρόσθετες αρμοδιότητες Δήμων), θεωρούσαν αρμοδιότητα των Δήμων την αποκομιδή, διαχείριση, επεξεργασία, ανακύκλωση και διάθεση των απορριμμάτων.
Μάλιστα, ο «Καλλικράτης» παρείχε στους Δήμους και την δυνατότητα κατασκευής και λειτουργίας σχετικών εγκαταστάσεων διαχείρισης.
5) Η αναφορά του κ. Καλογερόπουλου στο τι οφείλει να κάνει ο δήμος Ερμιονίδας στο πλαίσιο εφαρμογής των 3 ΚΥΑ οι οποίες εκδόθηκαν για την μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου μας, στηρίζεται ιδίως στα όσα αναφέρονται στην πρώτη εξ αυτών (14-3-2013 ) και δεν λαμβάνει υπόψη την διαμορφωθείσα κατάσταση που έχει προκύψει τελικά 1,5 χρόνο μετά.!
Γιατί πως αλλιώς εξηγείται η αναφορά ότι ο Δήμος Ερμιονίδας οφείλει να μεριμνήσει για τη διευθέτηση της περιοχής στο Σταυρό Διδύμων ώστε να επαναλειτουργήσει ο δεματοποιητής;
Δεν γνωρίζει ο κ. Καλογερόπουλος την διακοπή λειτουργίας προσωρινά, για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών, της μονάδας δεματοποίησης αστικών σύμμεικτων απορριμάτων στη θέση «Σταυρός» με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Τατούλη στις 21 Μαρτίου 2014 λόγω του κορεσμού της εγκατάστασης και της ανεξέλεγκτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εκεί;
Έτσι όπως έχουν τα πράγματα στο «Σταυρό Διδύμων» στον μόνο αδειοδοτημένο χώρο μετά την εγκατάσταση του δεματοποιητή το 2010 , για να λειτουργήσει ξανά είναι επιτακτική η άμεση αποκατάσταση με συνεργασία ΥΠΕΚΑ και Περιφέρειας Πελοποννήσου και χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) με άμεση απομάκρυνση όχι μόνο των απορριμμάτων, αλλά και του χώματος, που έχει υποστεί τεράστια επιβάρυνση λόγω της εναπόθεσης χύδην απορριμμάτων, το οποίο μετά τις πυρκαγιές έχει αναμιχθεί με αυτό.
Πώς όμως μπορεί να συνυπάρξει αυτή η πρόταση με την ολοκληρωμένη πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την διαχείριση των απορριμμάτων και ποιος θα είναι ο ρόλος των εγκαταστάσεων στο «Σταυρό Διδύμων».
6) Ο Δήμος μας πρέπει στο άμεσο μέλλον να αποσυμφορηθεί από τον μεγάλο όγκο των απορριμμάτων με ενίσχυση της προσπάθειας στον τομέα της ανακύκλωσης εναρμονιζόμενοι και με την δέσμευση που έχουμε απέναντι στους στόχους της ΕΕ για μείωση 50% έως το 2020,αλλά μειώνοντας έτσι προς όφελος των δημοτών το κόστος της μεταφοράς τους.
7) Στη νέα λοιπόν σελίδα που ανοίγεται για τη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει η Νέα Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει δια μέσου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου (ΠΕΔ ) αλλά και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ ) την συμμετοχή στις διαδικασίες που θα διαμορφώσουν τουλάχιστον το κόστος στο Δήμο μας.
Για την ενημέρωση των δημοτών κάνουμε γνωστό ότι πληρώσαμε μέχρι σήμερα 980.000 ευρώ για δεματοποιητή και μεταφορά στη Φυλή.(μαζί και η τελευταία μεταφορά των 2000 τόνων)
Εμείς στη ΝΕΔΥΠΕΡ πιστεύουμε ότι για ένα θέμα για το οποίο το κόστος θα κληθούν να πληρώσουν ο Δήμος και οι δημότες , πρέπει να έχουμε άποψη και ότι μέχρι σήμερα ο ουσιαστικός αποκλεισμός των Δήμων και των Δημάρχων από τις μέχρι τώρα διαδικασίες μόνο κακό έκανε στην προώθηση της επίλυσης του προβλήματος όπως πολύ σωστά επισημαίνει και η Εκτελεστική Επιτροπή του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου.
Πρέπει να διευκρινιστούν θέματα όπως :
Α) Το κόστος διαχείρισης ανά τόνο
Β)Το κόστος μεταφοράς ανά τόνο
Γ) Ο προσδιορισμός της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας και ο επιμερισμός της ανά Δήμο.
Γιατί υπάρχει στην εν λόγω σύμβαση η εγγυημένη ποσότητα των 150.000 τόνων που θα δίνεται στον ιδιώτη; Και πόσο συμβαδίζει αυτό με την οδηγία 98/2008 της Ε.Ε.;Δ) Τα κριτήρια προσδιορισμού της εγγυημένης ποσότητας, την σχέση της λειτουργίας των μονάδων με τα υπάρχοντα συστήματα ανακύκλωσης κλπ.
Για τη ΝΕΔΥΠΕΡ
Τάσος Τόκας