Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Ρώτα το ΙΓΜΕ και το NILU

Του Βασίλη Γκάτσου

Στην Αμερική παράγουν και τσιμέντο από τη μεταλλουργική σκωρία σιδήρου και έχουν την αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία του κόσμου. Και φυσικά έχουν γίνει αναλύσεις χιλιάδες του υλικού αυτού, όχι μόνον της Αττικής οδού. Αυτά δεν τάξερες; Δεν στα είπανε τάχα αυτοί που θα αλλάζανε τον Δήμο; Όσο για χορηγίες και δωρεές μη κοιτάς τι κάνουν οι άλλοι για τον τόπο σου αλλά τι κάνεις εσύ. Έτσι μας έχεις πει ως πατριώτης. Ασχολήσου με τις δικές σου χορηγίες και δωρεές και φιλανθρωπίες, φυσικά πάντα ευπρόσδεκτες. Ο χειρότερος εργοδότης είναι η έπαρση και η απύθμενη βλακεία. Πιστεύω να συμφωνείς. Όσο για τη μόρφωση, δηλαδή την τυπική εκπαίδευση, τίποτα δεν σε εμπόδισε να τελειώσεις νυχτερινό γυμνάσιο και να συνεχίσεις όπως χιλιάδες άλλοι. Μητέρες με πολλά παιδιά σε ηλικίες άνω των 40 έβγαλαν γυμνάσιο στο ίδιο θρανίο με τα παιδιά τους, πανεπιστήμιο και ντοκτορά. Μη μας πεις ότι μετά τα 25 χρόνια σου δεν είχες την οικονομική ευχέρεια να συνεχίσεις σπουδές με θυσίες βέβαια. Θέμα προτεραιοτήτων στη ζωή είναι. Και στην ηλικία σου χιλιάδες φοιτούν στα ανοικτά πανεπιστήμια, στα σχολεία για όλους, και με αλληλογραφία.

Άντε καλά μπάνια και καλές ανατολές, και να σε βλέπουμε και για κανένα καφέ.

Αποτελέσματα εργαστηριακών μετρήσεων ασφαλτοτάπητα της Αττικής Οδού

Τον Μάρτιο 2001, με αφορμή τοποθέτηση της Greenpeace για
ύπαρξη διοξινών στον ασφαλτοτάπητα της Αττικής Οδού, είχαμε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι η μεταλλουργική σκωρία που χρησιμοποιείται στον αντιολισθηρό τάπητα της Αττικής Οδού είναι εντελώς ακίνδυνη.

Η δήλωσή μας αυτή υποστηριζόταν τόσο από σχετική αξιολόγηση του ΙΓΜΕ όσο και από τις μετρήσεις που έγιναν για λογαριασμό μας από το Νορβηγικό Εργαστήριο NILU (από τα πλέον αναγνωρισμένα διεθνώς).

Οι μετρήσεις εκείνες αφορούσαν δείγματα του υλικού σε σκόνη και όχι σε κόκκους όπως χρησιμοποιείται στο έργο.

Έτσι, για ακόμη περισσότερη αποσαφήνιση των δεδομένων, η Αττική Οδός έστειλε στο εργαστήριο NILU και δείγματα μεταλλικής σκωρίας σε κόκκους έτσι ώστε οι αναλύσεις και τα αποτελέσματα να αφορούν τη συγκεκριμένη μορφή του υλικού που χρησιμοποιείται.

Κατόπιν νέων μετρήσεων και ελέγχων, το NILU με σχετική έκθεσή του πιστοποιεί τα εξής :

"Οι κόκκοι αυτοί της μεταλλουργικής σκωρίας δεν συνιστούν κανένα απολύτως κίνδυνο για την υγεία, ακόμη και στην περίπτωση που η σκόνη σκωρίας χρησιμοποιηθεί ως φυτική γη σε καλλιέργειες τροφίμων"

"Η περιεκτικότητα σε διοξίνη, ακόμη κι όταν προέρχεται από σκόνη, αποτελεί αμελητέο κίνδυνο για την υγεία. Πολύ περισσότερο η αμελητέα περιεκτικότητα διοξίνης των κόκκων".