Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

«Θριαμβεύοντας στο χρόνο»Ένα σπάνιο έγχρωμο αμερικανικό φιλμ του '47 για τις ελληνικές αρχαιότητες


Η Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1881. Μετά τη λήξη του πολέμου, αφού επισήμως η Αμερική ανέλαβε την κηδεμονία της Ελλάδος, το 1947 η Σχολή ξεκίνησε εκ νέου τις έρευνές της και την προετοιμασία των αρχαιολογικών χώρων προκειμένου να τους επισκεφτούν οι «μεταπολεμικοί» τουρίστες. Παράλληλα ανέθεσε στη Fox Studios την παραγωγή ενός ντοκυμανταίρ με τίτλο «Θριαμβεύοντας στο χρόνο» (Triumph over time), ένα από το λιγοστά έγχρωμα ντοκουμέντα της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

Παρουσιάζονται πλάνα από ανασκαφές στην Αγορά των Αθηνών και την Αρχαία Κόρινθο ντυμένα με χρώμα και λουσμένα με το ελληνικό φως. Τα πλάνα αναμιγνύονται με σκηνές από την καθημερινή αγροτική ζωή, οι πρώην βασιλείς Παύλος και Φρειδερίκη παρακολουθούν μια δημόσια ελδήλωση της Σχολής, η βιβλιοθηκάριος της Γενναδίου που παρουσιάζει μερικά από τα σπάνια βιβλία της βιβλιοθήκης, μερικά από τα οποία χάρισε η ίδια.

Η αρχειονόμος της Αμερικανικής Σχολής, NATALIA VOGEIKOFF, περιγράφει το ιστορικό και την παραγωγή του ντοκυμανταιρ, καθώς και τη θέση του τόσο στην ιστορία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών όσο και στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Στο βίντεο παρουσιάζονται εντυπωσιακά αποσπάσματα από ανέκδοτες επιστολές και απομνημονεύματα καθώς και σύγχρονες φωτογραφίες.

Το ντοκυμανταίρ, σκηνοθετήθηκε από τον αρχαιολόγο Οσκάρ Μπρονίρ και παρήχθη από τη νομισματολόγο Μάργκαρετ Τόμσον με τη βοήθεια προσωπικού της Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών και παρουσιάζει την Ελλάδα που προσπαθεί να ανακάμψει από τα ερείπια και τη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ένα σπάνιο έγχρωμο αμερικανικό φιλμ του '47 για τις ελληνικές αρχαιότητες, με έντονο το στοιχείο του φοκλόρ.