Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

«Για να σώσουμε τις τράπεζες ίσως χάσουμε μία γενιά», λέει ο Σουλτς


«Για να σώσουμε τις τράπεζες ίσως χάσουμε μία γενιά», λέει ο Σουλτς

Επιτέλους, ένας Ευρωπαίος πολιτικός που βλέπει και λίγο πέρα από τη μύτη του…
«Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν ίσως την καλύτερα μορφωμένη νέα γενιά στην ιστορία τους» λέει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Βουλής Μάρτιν Σουλτς



Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Βουλής Μάρτιν Σουλτς προειδοποιεί ότι ενώ η Ευρώπη έχει ήδη ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ για να διασώσει τις τράπεζές της, κινδυνεύει να χάσει μία γενιά.«Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ΕΕ είναι να χάσει ο κόσμος πλήρως την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της ΕΕ να λύσει τα προβλήματά του» λέει ο Σουλτς.
Μιλώντας στο Reuters, o γερμανός ευρωβουλευτής είπε πως εάν η νεότερη γενιά χάσει την εμπιστοσύνη της στην Ευρώπη, «τότε στα μάτια μου η ΕΕ θα βρεθεί σε πραγματικό κίνδυνο».
«Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν ίσως την καλύτερα μορφωμένη νέα γενιά στην ιστορία τους, οι γονείς έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην εκπαίδευση των παιδιών τους» είπε. «Τα έκαναν όλα όπως έπρεπε και τώρα όταν είναι έτοιμοι να δουλεύψουν, η κοινωνία τους λέει “δεν έχουμε θέση για εσάς”» προσθέτει, λέγοντας πως «δημιουργούμε μία χαμένη γενιά».
«Είμαστε πρωταθλητές στις περικοπές, αλλά έχουμε λίγες ιδέες για να τονώσουμε την ανάκαμψη» είπε.
Οταν ρωτήθηκε για το ποια θα ήταν η λύση, ο Σουλτς είπε ότι μέρος της είναι ο περιορισμός της κοινοτικής γραφειοκρατίας ώστε τα χρήματα να τοποθετούνται άμεσα εκεί που πρέπει.
Ως παράδειγμα ανέφερε μία επένδυση στην ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα. Κανονικά, είπε, θα λαμβανόταν μία απόφαση στις Βρυξέλλες, τα κεφάλαια θα κινητοποιούνταν κάπου αλλού, θα σχεδιαζόταν ένα επενδυτικό πρόγραμμα, τα χρήματα θα εκταμιεύονταν στην ελληνική κυβέρνηση, μετά σε διάφορα υπουργεία και θα καταλήξουν σε τοπικές αρχές για να επενδυθούν.
«Μέχρι τότε, θα είμαστε αρκετά γηραιότεροι» είπε, χαρακτηρίζοντας ως επιτακτικότερη παρά ποτέ την άμεση σύνδεση κοινοτικών οργάνων και περιφερειακών αρχών.
Αντιθέτως, είπε, η πίεση που δημιουργεί η μεγάλη ανεργία σε χώρες όπως η Ελλάδα «είναι απειλή για την κοινωνική συνοχή, η οποία εάν καταρρεύσει σε αυτές τις χώρες, αυτές θα εκραγούν». «Κάτι τέτοιο είναι απειλή για την ΕΕ συνολικά» είπε.

panosz