Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Επιτέλους!

Ενημέρωση, αλλά νομίζω ελλιπής
Του Βασίλη Γκάτσου
Δύο σημαντικά έγγραφα έδωσε στη δημοσιότητα ο κύριος Σφυρής. Την απόφαση 147/2008 της συνεδρίασης του ΔΣ Δήμου Κρανιδίου στις 4/8/2008 και την απόφαση 222/2008 της συνεδρίασης του ΔΣ Δήμου Κρανιδίου στις 10/9/2008.
Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν καμιά ότι το κλείσιμο των ΧΑΔΑ Δήμου Κρανιδίου και η μεταφορά – παράδοση των απορριμμάτων στην εγκατάσταση δεματοποίησης του Σταυρού αποφασίστηκε ομόφωνα από την τότε συμπολίτευση και την αντιπολίτευση της οποίας αρχηγός τότε ήταν ο κύριος Λάμπρου Αναστάσιος, δεδομένου ότι ο κύριος Καμιζής είχε παραιτηθεί αμέσως μετά την ήττα του συνδυασμού του και δεν είχε θεσμικό λόγο την περίοδο αυτή. Και για αυτήν την περίοδο θεσμικό λόγο έχει ο κύριος Λάμπρου και όχι ο κύριος Καμιζής, πόσο δε μάλλον ο κύριος Κούστας.
Οι φόβοι και αντιρρήσεις που καταγράφονται στα πρακτικά είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στην ομόφωνη απόφαση. Φάνηκε καλό τόσο στη συμπολίτευση όσο και στην αντιπολίτευση και αποφάσισαν ομοφώνως, όπως μπορεί να συμβεί σε κάθε δημοκρατία, εκφράζοντας και το κοινόν αίσθημα. Τι το μεπτόν;

Ορισμένες παρατηρήσεις:
Από τα δύο αυτά έγγραφα φαίνεται ότι κανένας δεν είχε ειδικές γνώσεις, ώστε με νομικά, περιβαλλοντικά και τεχνοκρατικά κριτήρια να εκφράσει σαφή γνώμη για την νέα αυτή εγκατάσταση δεματοποίησης που είναι έργο της Νομαρχίας – Περιφέρειας. Μάλιστα φαίνεται ότι καμιά πλευρά δεν είχε στο πλευρό της κάποιον ειδικό σύμβουλο. Γι’ αυτό και εκφράστηκαν φοβίες και ανησυχίες όχι τεκμηριωμένες και αυτό είναι πολύ πολύ φυσικό σε έναν μικρό δήμο.
Και οι εκλογές γι’ αυτό γίνονται. Αν αυτές οι ομόφωνες αποφάσεις με το πέρασμα του χρόνου αποδειχθούν ως επιζήμιες για τον τόπο, οι συνδυασμοί που κατεβαίνουν στις επόμενες εκλογές προτείνουν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα νέα λύση.
Τα δύο αυτά έγγραφα επιβεβαιώνουν τη γενική εντύπωση που έχουμε όλοι μας, ότι το σύνολο της Ερμιονίδας δεν είχε αντίρρηση για αυτήν τη λύση, ακόμη και τα Δίδυμα που εξέφρασαν μόνον απλούς φόβους και ανησυχίες.

Μερικές ενστάσεις – απορίες:
1.    Γιατί αυτές τις αποφάσεις δεν τις είχε δώσει στη δημοσιότητα προ πολλού ο κύριος Σφυρής και γιατί το ίδιο δεν είχε κάνει ο κύριος Καμιζής ο οποίος ως Δήμαρχος τις είχε όποτε ήθελε στο γραφείο του; Ή ο κύριος Λάμπρου που τις είχε υπογράψει; Γιατί δεν δόθηκαν ποτέ ως πληροφόρηση των δημοτών από τα μπλογκ των παρατάξεων και κυρίως επισήμως από το site του Δήμου Ερμιονίδας;
2.    Γιατί όλοι οι περί τον Δήμο έδιναν την εντύπωση ότι
διαχειρίζονται την εγκατάσταση του Δεματοποιητή, ενώ νομικά υπεύθυνος ήταν ο ΦοΔΣΑ και η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ; Γιατί εξ αρχής δεν δήλωσε σαφώς κανένας ότι ο Δήμος παραδίδει (διαθέτει, όπως γράφει η απόφαση) τα απορρίμματα και μόνον και πέραν τούτου ουδέν;
3.    Γιατί κανένας δεν διευκρινίζει ακόμη και σήμερα τον τρόπο με τον οποίο τόσο ο Δήμος Κρανιδίου, όσο και της Ερμιόνης παρέδιδαν – διέθεταν τα απορρίμματα στην εγκατάσταση του δεματοποιητή; Τρόπο που συνέχισε και ο Δήμος Ερμιονίδας; Η εγκατάσταση του δεματοποιητή είναι ένα εργοστάσιο, μία επιχείρηση και ο νόμος επιβάλλει παραλαβή πρώτων υλών (απορρίμματα) με δελτίο, εξαγωγή ετοίμων προϊόντων με δελτίο και φυσικά ετήσια απογραφή αποθήκης προϊόντων και πρώτων υλών, και τα πράγματα είναι αυστηρότερα όταν πρόκειται για απόβλητα, γιατί απόβλητα είναι τα εισερχόμενα απορρίμματα, απόβλητα και τα δεματοποιημένα απορρίμματα. Γνώστης και αρμόδιος της παραλαβής – διάθεσης του Δήμου μας σήμερα είναι ο Αντιδήμαρχος κύριος Κούστας Σταύρος και μπορεί να εξηγήσει τον τρόπο και να πει αν κόβονται δελτία παραλαβής από τον κύριο της εγκατάστασης δεματοποίησης που είναι ο ΦοΔΦΑ. Γνώστης για το ίδιο θέμα για την περίοδο του Δήμου Κρανιδίου και Ερμιόνης είναι ο κύριος Μήτσου Γεώργιος που ήταν μέλος του ΦοΣΔΑ και μπορεί να διευκρινίσει το πώς παραδίδονταν τα απορρίμματα.
4.    Άρα από τότε που άρχισαν οι τοπικοί Δήμοι να «διαθέτουν» τα απορρίμματα στην εγκατάσταση του δεματοποιητή του Σταυρού, πρέπει να έχουν στα χέρια τους όλα τα πρωτότυπα δελτία παράδοσης και ο ΦοΔΣΑ να έχει τα αντίγραφα αυτών. Αν όμως τέτοια διαδικασία τεκμηρίωσης δεν υπήρξε ποτέ, τότε υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ανοίγανε οι Δήμοι μας μια πόρτα ξένου εργοστασίου (ή την εύρισκαν ανοικτή) και ανεξέλεγκτα εναπόθεταν καθημερινά τα απορρίμματά τους; Και καλά στην αρχή που ήσαν λίγα και προλάβαινε ο δεματοποιητής να τα κάνει δέματα. Μετά; Σήμερα; Γι’ αυτή τους την ενέργεια φυσικά και μπορεί η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ να τους βάλλει πρόστιμο και βαρύτατο. Από την άλλη ο ΦοΔΣΑ δεν τηρούσε τις νόμιμες διαδικασίες παραλαβής, παραβίαζε την ΜΠΕ και την ΑΕΠΟ της εγκαταστάσεώς του, και φυσικά μπορεί η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ (άμα τον βρει) να του επιβάλλει μεγάλο πρόστιμο. Ας λέμε τα πράγματα επιτέλους με τα ονόματά τους και να μην τα ρίχνουμε όλα στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. Από αμέλεια του ΦοΔΣΑ, από μη ύπαρξη άλλης λύσης διάθεσης των απορριμμάτων για τον Δήμο Ερμιονίδας, ο χώρος κατάντησε ΧΑΔΑ και ως προς αυτό έχει δίκιο η Περιφέρεια, πέρα από τις ευθύνες της.
5.    Εκ των άνω ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Όσο για τη νέα λύση δεν τη είδαμε δύο χρόνια τώρα, μάλλον δεν θα την δούμε και τα επόμενα μέχρι δημοτικών εκλογών.

Και επειδή παραμονές των εκλογών πολλά γίνονται (διάλυση παλαιών παρατάξεων και δημιουργία νέων με άλλη ονομασία, εμφάνιση νέων προσώπων και συνδυασμών, μετατοπίσεις προσώπων, συμφερόντων, διαπραγματεύσεις, εμπλοκές κομμάτων κ.λ.π.), δεν βοηθάει στη λύση των προβλημάτων της Επαρχίας μας η κοκορομαχία, η οξύτατη αντιπαράθεση, οι ατεκμηρίωτοι ισχυρισμοί, η κομπορρημοσύνη και τα τοιαύτα. Λίγη συνεργασία δεν βλάπτει, ούτε φυσικά η ευγενής άμιλλα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος