Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Έτσι σκόρπια

Του Βασίλη Γκάτσου
Είχα λίγες μέρες πριν γράψει ένα άρθρο για το πολύ ακριβό ‘πράσινο’ ρεύμα που παίρνουμε από τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά. Τώρα που αυξάνει συνεχώς η εγκατάσταση τέτοιων μονάδων αρχίζει και φαίνεται το πρόβλημα. Ο ΔΕΣΜΗΕ που είναι ο φορέας που υποχρεωτικά, δια νόμου, αγοράζει το ως άνω ‘πράσινο’ ρεύμα είναι υποχρεωμένος να το πουλάει στην κατανάλωση 3 και 4 φορές φθηνότερα. Αυτό ήδη το έχει προκαλέσει ετήσια ζημιά της τάξεις των 460 εκ. ευρώ και αυτό δύσκολα θα συνεχιστεί. Τι λύση θα βρεθεί, είναι άγνωστο.
Δεν είναι λοιπόν όλα ρόδινα με την πράσινη ενέργεια και γενικώς με την πράσινη οικονομία.

Το ίδιο και με την ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων. Δεν είναι όλες οι χώρες ίδιες ούτε έχουν ίδιες προτεραιότητες. Δεν είναι δυνατόν η Αθήνα με τα τόσα προβλήματα, τα μονίμως άλυτα, αύριο να βάλει τις βάσεις πλήρους διαχωρισμού των οικιακών αποβλήτων στην πηγή όπως γίνεται στη Γερμανία. Όπου όμως και εκεί δεν γίνεται 100% με αυτόν τον
τρόπο.
Στην Πρωτεύουσα υπάρχει ένας μόνο κάδος για χαρτί + γυαλί + πλαστικό + μεταλλικά κουτάκια. Και είναι αυτό το μεικτό φορτίο διαχειρίσιμο.
Αυτό μπορεί να γίνει και στην Ερμιονίδα, η οποία είναι μια μικρή Επαρχία μακριά από κέντρα διαχείρισης και η μεταφορά αυτού του μεικτού φορτίου έχει κόστος. Είναι όμως εύκολη η συλλογή και αποτελεσματική. Η διαλογή στην πηγή πρέπει να ακολουθήσει πολύ αργότερα. Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικές τεχνολογίες διαχωρισμού μεικτών φορτίων, όπως αναφέρουν και οι Ιχνηλάτες. Άλλωστε η λογική λέει ότι πρώτα μαζεύεις συστηματικά και διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά το μεικτό φορτίο ανακυκλώσιμων και όταν αυτό επιτευχθεί τότε περνάς στην διαλογή στο σπίτι.

Τελικά μεγάλη απώλεια για τον Δήμο Ερμιόνης. Ο εθελοντής συντονιστής δηλώνει στο σχετικό μπλογκ των εθελοντών για την ανακύκλωση, που το γράφει όλο μόνος του, ότι παραιτείται από συντονιστής και φεύγει για καλοκαιρινή εργασία. Αναμενόμενο μετά την ΠΑΠΟΕΡ. Τώρα πού υποβάλλει παραίτηση ένας εθελοντής; Θα μας συντροφεύουν οι αναμνηστικές φωτογραφίες του με το ΗΡΩΩΝ Πορτοχελίου και τον Ρέπουλη. Καλή δύναμη και καλή εργασία. Ο εθελοντισμός παιδαγωγεί, αλλά η εργασία πολύ περισσότερο. Το τελευταίο εκ πείρας.

Όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε ότι το μέγα πρόβλημα του δήμου Ερμιονίδας είναι το πώς ο νέος δήμαρχος θα αποδείξει ότι ο πρώην του Δήμου Κρανιδίου φταίει για όλα. Αν ο κύριος Σφυρής δεν ήταν σήμερα στην αντιπολίτευση τι νόημα θα είχε αυτή η απόδειξη; Και τελικά ψηφίσαμε τη νέα δημοτική αρχή για να έχουμε αυτή την απόδειξη; Και γιατί δεν φταίει για όλα ο κύριος Λεμπέσης; Δυστυχώς, δεν υπάρχει πολιτική σκέψη, ούτε μικροπολιτική. Πολιτικάντικη υπάρχει, για τους κουτούς ή τους προσβλέποντες.

Πολλή φωτογραφία πέφτει για δράσεις κι αντιδράσεις, το δε ανοιξιάτικο χορτάρι τρέχει να κρυφτεί για να μη κομποστοποιηθεί. Όταν φυτρώνει σε πάρκα η ενοχή του είναι προδιαγεγραμμένη.

Μία απορία: Ο Magnus Lempesius Nargus κάθε καλοκαίρι ετοίμαζε μια Ερμιόνη για την τουριστική περίοδο. Είτε με πρόβατα και γίδια, είτε με χορτοκοπτικά το Μπίστι έλαμπε. Οι μπανιέρες ασβεστωμένες και με βαμμένα κάγκελα, και μπροστά από τον Άγιο Γιάννη έριχνε ψιλή άμμο. Τα δέντρα στο δρόμο του Γκουριμέσι ασβεστωμένα. Μπορούσε φυσικά να κάνει και κάτι παραπάνω, αλλά κάθε χρόνο το 80% σίγουρα το έκανε. Μήπως όμως το έβλεπα μόνον εγώ;

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος