Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Να ασχοληθεί το υπουργείο Γεωργίας με την καλλιέργεια του ροδιού

Ιωσήφ Μερτύρης
Συνέντευξη στον Χρήστο Διαμαντόπουλο.

Να ασχοληθεί το υπουργείο Γεωργίας με την καλλιέργεια του ροδιού
Για τις προοπτικές αλλά και τα προβλήματα στην καλλιέργεια της ροδιάς, μιλάει στην Agrenda ο αγρότης και συσκευαστής από την Ερμιόνη Ιωσήφ Μερτύρης. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για το γεγονός ότι οι φυτοφαρμακευτικές εταιρείες δεν διαθέτουν φυτοπροστατευτικά προϊόντα τα οποία να είναι εξιδανικευμένα στην συγκεκριμένη καλλιέργεια. Επίσης, όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της αγοράς, τηρεί στάση αναμονής και δίνει πίστωση χρόνου έως ότου υλοποιηθούν και αρχίσουν να λειτουργούν οι εξαγγελίες.
Κ. Μερτύρη, πόση εκτιμάτε ότι θα είναι η παραγωγή ροδιού φέτος και που θα διαμορφωθεί η τιμή του προϊόντος;
 Η εκτίμηση μου για την περιοχή της Ερμιόνης είναι ότι οι ποσότητες φέτος θα διαμορφωθούν στους 800 με 900 τόνους, 45 % πάνω από πέρσι. Σε αντίθεση οι τιμές είναι περίπου 15% μειωμένες έναντι της περσινής τιμής που δώσαμε στους παραγωγούς. Κυμαίνονται από 65 έως 75 λεπτά στο δέντρο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπολογιστεί και το κόστος για την συλλογή την διαλογή κ.α. τα οποία βαραίνουν τους εμπόρους. Για παράδειγμα ένας παραγωγός με ένα καλής ποιότητας προϊόν πληρώθηκε 75 λεπτά το κιλό. Αυτό που οδήγησε στην πτώση των τιμών ήταν σαφώς η αύξηση της παραγωγής σε πανελλαδικό επίπεδο. Είναι γνωστό ότι έχουν φυτευτεί πολλά καινούρια δέντρα και αυτά χρόνο με τον χρόνο έρχονται στην παραγωγή.
 Προβλέπεται στο μέλλον αύξηση της παραγωγής στην καλλιέργεια ροδιού στην χώρα μας και γιατί;


Βεβαίως προβλέπεται αύξηση της παραγωγής στην καλλιέργεια του ροδιού, διότι όπως μαθαίνουμε αφενός μεν στην επαρχία Ερμιονίδος δύο τρεις φυτοριούχοι γνωρίζουμε πόσα χιλιάδες δέντρα πουλάνε κάθε χρόνο. Αφετέρου στην βόρεια Ελλάδα όπως για παράδειγμα στο Κιλκίς ή σε ορισμένες άλλες περιοχές γνωρίζουμε ότι μεγάλες εκτάσεις έχουν φυτευτεί με ροδιές. Με λίγα λόγια θεωρώ ότι στην επόμενη τριετία οι ποσότητες θα διπλασιαστούν. Οι περιοχές πάντως που αναπτύσσεται η καλλιέργεια εκτός από την βόρεια Ελλάδα είναι η Λακωνία, η Αχαΐα και η Κορινθία.
Ποιες είναι οι προοπτικές για την μεταποίηση του ροδιού τόσο στην εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά; Υπάρχει ακόμα περιθώριο ανόδου και αύξηση της προοπτικής στην μεταποίηση του ροδιού στην εγχώρια αγορά διότι είναι ένα έτοιμο προϊόν δύσκολο στο καθάρισμα. Ο καταναλωτής το αγοράζει έτοιμο για κατανάλωση πράγμα που τον εξυπηρετεί. Στην διεθνή αγορά θέλω να πιστεύω ότι αν οι καταναλωτές των άλλων χωρών δοκιμάσουν ελληνικά γλυκά ρόδια και όχι αυτά που ξέρουν μέχρι τώρα και καταναλώνουν της ποικιλίας wonderful (με ξινή γεύση), η προοπτική θα είναι πολύ μεγάλη διότι σίγουρα ένα γλυκό προϊόν υπερισχύει ενός ξινού. Πλην όμως δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες προσπάθειες, είμαστε σε ερευνητικό επίπεδο, αφού θα πρέπει να λυθούν πολλά προβλήματα όπως για παράδειγμα η μεταφορά ή το γεγονός ότι το προϊόν έχει μικρή διάρκεια ζωής κ.α.
Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συσκευαστές οπωροκηπευτικών και ποια είναι η άποψή σας για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της αγοράς; Τα προβλήματα για τα οπωροκηπευτικά είναι μια μεγάλη κουβέντα. Συγκεκριμένα για τα ρόδια σίγουρα θα πρέπει να υπήρχε ένας καλύτερος και συστηματικότερος έλεγχος. Θα σας πω ένα παράδειγμα: Εγώ αυτή την στιγμή εντάσσω όλη την επιχείρησή μου σε ISO και HACCP και ελέγχομαι από όλους τους φορείς. Παρόλα αυτά ο οποιοσδήποτε μπορεί να βγάλει ένα ΑΦΜ και να εμπορευτεί οπωροκηπευτικά, χωρίς να ελέγχονται τα προϊόντα του. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι τα προϊόντα τα οποία δίνουμε στον καταναλωτή θα πρέπει να είναι όλα ελεγμένα αφού έχει να κάνει με την δημόσια υγεία. Το δεύτερο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε μια φυτοφαρμακευτική εταιρεία η οποία έχει έστω και ένα σκεύασμα στο οποίο να αναγράφει την λέξη ροδιά. Θα πρέπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο ώστε να τους υποχρεώσει να ασχοληθούν και λίγο με την δικιά μας καλλιέργεια. Μέχρι σήμερα όλη η διαδικασία της καλλιέργεια ροδιάς γίνεται εμπειρικά. Εδώ υπάρχει όμως το ερώτημα… Σε πόσες μέρες κόβουμε προϊόντα αφότου ραντίσαμε με κάποιο φυτοφάρμακο; Εντάσσουμε από μόνοι μας τα ρόδια στην κατηγορία των εσπεριδοειδών και ακολουθούμε αυτές τις οδηγίες (δίνοντας παράταση και ακόμα πέντε μέρες για την συγκομιδή). Όσον αφορά στις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της αγοράς, δεν μπορώ να εκφέρω άποψη αν δεν δω συγκεκριμένα πράγματα. Δεν είμαστε από αυτούς που θα κρίνουμε ένα νέο υπουργό από τις πρώτες μέρες. Δίνουμε μια πίστωση χρόνου, και από εκεί και πέρα θα φανούν αν έχουν αποδώσει αυτά που θα εφαρμοστούν.
Μιλήστε μας για τη δημιουργία του συσκευαστηρίου σας. Πώς πήρατε την απόφαση; Έχετε σκοπό να επεκτείνεται την επιχείρηση εντάσσοντάς την σε κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα; Εμείς δραστηριοποιούμαστε στο εμπόριο από το 1980. Στην πορεία με βασάνιζε η σκέψη για το τι θα μπορούμε να κάνουμε ώστε να μπει το ρόδι σε κάθε σπίτι. Γνωρίζοντας τους ρυθμούς ζωής στην Αθήνα σκέφτηκα ότι θα πρέπει να προσφέρουμε το ρόδι έτοιμο προς κατανάλωση καθαρισμένο σπυρί - σπυρί. Πριν δύο χρόνια ξεκινήσαμε πολύ δειλά με ένα πιλοτικό πρόγραμμα και στείλαμε σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ καθαρισμένο ρόδι. Οφείλω να ομολογήσω ότι η αποδοχή του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Είμαστε λοιπόν στον τρίτο χρόνο και πλέον έχουμε προμηθευτεί μια μηχανή που καθαρίζει το ρόδι και στην πορεία τυποποιούμε το ρόδι ώστε τα προϊόν που δίνουμε να είναι απόλυτα ελεγμένο και χωρίς συντηρητικά. Προτιμήσαμε να έχουμε μικρή διάρκεια ζωής του προϊόντος παρά να το εμπλουτίσουμε με συντηρητικά. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης δεν έχω σκοπό να επεκτείνω την επιχείρηση εντάσσοντάς την σε κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα αφού έχω απογοητευτεί από την γραφειοκρατία. Ωστόσο όποια επένδυση και επέκταση κάνουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Αν κάποια στιγμή τα επενδυτικά σχέδια κάποια στιγμή γίνουν λιγότερο χρονοβόρα και φυσικά λιγότερα δαπανηρά ίσως να το σκεφτώ.
WHO IS WHO
Ο κ. Ιωσήφ Μερτύρη, κατάγεται και ζει στην Ερμιόνη. Είναι 47 ετών παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών. Είναι χρόνια αγρότης ωστόσο έχει σπουδάσει σε μια σχολή λογιστών - προγραμματιστών. Από το 1980 ασχολείται με το εμπόριο και τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει το συσκευαστήριο του στην περιοχή του δήμου Ερμιονίδος.
Συνέντευξη στον Χρήστο Διαμαντόπουλο
argonews.gr