Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Βασίλης Γκάτσος: Ω ΚΑΙΡΟΙ Ω ΗΘΗ (Τοπικά - Πολιτικά).

 Από το site "ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΒΗΜΑ ΣΤΑ ΑΥΡΙΟ" και την ανάρτηση "Λαϊκισμού Συνέχεια ..."

......Απαντώντας στα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ, τα οικονομικά στοιχεία θα τα συζητήσουμε εκτενέστερα όταν θα έλθει η έγκριση της Νέας Τιμολογιακής Πολιτικής στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Αυτό που πρέπει πρωτίστως να κατανοήσουν οι Διοικούντες και δυστυχώς από τις απαντήσεις φαίνεται ότι αδυνατούν, είναι ότι οι ανοχές των πολιτών σε αυξήσεις στο νερό έχουν εξαντληθεί, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το νερό του Δήμου Ερμιονίδας με τη γνωστή σε όλους μας ποιότητά του.......
 - - - - - - - - - - 
Δεν έχουν εξαντληθεί οι ανοχές. Αν είχαν εξαντληθεί, θα υπήρχαν και κάθε είδους λαϊκές κινητοποιήσεις. Αντέχουμε! Αγάντα!!! που λέγανε και οι παλιοί. Και στις αυξήσεις και στην ποιότητα. Ίδιον της Ερμιονίδας: Αντέχει και ανέχεται τα πάντα.
Φυσικά και η ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ, ανέχεται την ποιότητα, αλλιώς θα είχε, ως πολιτική δύναμη, καταφύγει στην Δικαιοσύνη για το εκτός προδιαγραφών νερό που πίνουμε και δεν θα αρκείτο να μας υπενθυμίσει ότι η ποιότητα του νερού στις βρύσες μας είναι γνωστή σε όλους μας! Ευχαριστούμε πολύ.
Η Αντιπολίτευση δεν είναι για να συζητάει όταν έρθει ή ώρα για ... συζήτηση στο ΔΣ. Η Αντιπολίτευση απευθύνεται σε όλους τους Δημότες, εξηγεί, αναπτύσσει τις δικές της απόψεις, ελλέγχει την πλειοψηφία, φανερώνει ό,τι προσπαθεί να αποκρύψει η πλειοψηφία, αιτιολογεί αντιπολιτευτικές ενέργειές της, πιέζει για να περάσει στην πλειοψηφία όσα εκ του προγράμματός της μπορεί.
Υπάρχει βέβαια και ένα πρόβλημα πολιτικό: Πλήθος πολιτικών, δημοσιογράφων κ.λ.π. λένε ότι δεν είναι καλό πράγμα η πολιτική μονοκρατορία του Μητσοτάκη και της ΝΔ και η απουσία ουσιαστικά αντιπολιτευτικού λόγου και πράξης. Δεν βοηθά αυτό ούτε τον ίδιο, ούτε την παράταξη του, ούτε τη Δημοκρατία, ούτε τη χώρα.
Τώρα πώς βοηθά τον τόπο μας το 92,15% να πρόσκεινται στη ΝΔ μέσω δύο παρατάξεων που συν τοις άλλοις έχουν μέσα τους ...χωνέψει όλο τον δεξιό χώρο πέρα της ΝΔ, σχεδόν όλο το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά πέραν του ΚΚΕ και  και πώς η μία μπορεί να αντιπολιτεύεται την άλλη, είναι να διδάσκεται στις πολιτικές επιστήμες των Πανεπιστημίων μας.



Από το site της ΔΕΥΑΕΡ

ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
Εξασφαλίζεται η εξυγίανση και η ορθή λειτουργία της ΔΕΥΑΕΡ

 ....... Όσον αφορά στα τιμολόγια ύδρευσης κάθε Κοινότητας και κάθε οικισμού, αυτά προκύπτον με βάση το κόστος με το οποίο προμηθεύεται η ΔΕΥΑΡ το νερό για κάθε Κοινότητα.
Για παράδειγμα ο οικισμός του Ράδου υδρεύεται από μια δημοτική γεώτρηση, που αυτό συνεπάγεται χαμηλό κόστος προμήθειας νερού.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Κοινότητα των Φούρνων η οποία υδρεύεται από δύο δημοτικές γεωτρήσεις, μία βασική και μία εφεδρική.
Οι Κοινότητες Κρανιδίου, Πορτοχελίου, Διδύμων και Κοιλάδας πέραν των δημοτικών γεωτρήσεων, υδρεύονται από αρκετές μισθωμένες γεωτρήσεις, κάτι το οποίο σημαίνει ότι έχουμε ακριβό κόστος προμήθειας νερού και άρα υψηλότερη κλίμακα τιμολόγησης σε σχέση με το Ράδο και τους Φούρνους.
Ο οικισμός του Λουκαϊτίου υδρεύεται από δημοτική πηγή και από μία δημοτική γεώτρηση, γι’ αυτό βρισκόταν στην χαμηλή κλίμακα τιμολόγησης μαζί με τους Φούρνους και το Ράδο.
Εδώ και τρία χρόνια όμως, λόγω της έντονης λειψυδρίας ο οικισμός του Λουκαϊτίου από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο υδρεύεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια με μεταφορά νερού μέσω βυτίων, κάτι που επιφέρει μεγάλη αύξηση στο κόστος προμήθειας νερού. Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει δύο προσπάθειες ανεύρεσης επιπλέον θέσεων λήψης ύδατος, σε προτεραιότητα από άλλους οικισμούς, με στόχο τη στήριξη αυτού του κτηνοτροφικού οικισμού του Δήμου μας. Πάρα ταύτα ήταν ανεπιτυχείς σε εύρεση νερού οι ανορύξεις των γεωτρήσεων.
Με γνώμονα τα έξοδα των τελευταίων ετών για τον οικισμό του Λουκαϊτίου, άλλαξε η κλίμακα τιμολόγησης και εντάχθηκε σε αυτή της Κοινότητας Διδύμων.......

.....Αυτό που δεν είδε όμως, είναι ότι πρόκειται για μικρές αυξήσεις της τάξεως του 5% στην κατανάλωση της ύδρευσης και συνολικά 13,2€ για ολόκληρο το έτος στο πάγιο ύδρευσης κάθε υδρομέτρου......

....Με βάση την εν λόγω μελέτη και τα προαναφερθέντα στοιχεία, κρίθηκαν επιβεβλημένες οι μικρές αυξήσεις που ψηφίστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης, έτσι ώστε να μην ανησυχεί ο κ. Μαργέτας για την πορεία και την βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΕΡ, αφού αυτή είναι εξασφαλισμένη.......

........Το παράδοξο όμως είναι η πρόταση του κ. Μαργέτα στο προχθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΕΡ, του οποίου είναι μέλος, να οριστεί η αμοιβή των μελών του για κάθε συνεδρίαση στο ύψος των 37,00€ και όχι στο χαμηλότερο των 12,90€ που είναι σήμερα, όπως ήταν και τα τελευταία έτη.......

.........Προφανώς όταν πρόκειται για την τσέπη του, ουδόλως τον ενδιαφέρουν η οικονομική κατάσταση και τα ελλείμματα της ΔΕΥΑΕΡ........

.........Βέβαια δεν μας προξενεί καμία εντύπωση η στάση του, αφού ανάλογη σπουδή και ζωηρό ενδιαφέρον έδειξε για την αντίστοιχη αμοιβή των 22,00€ για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Λ.Τ. Ερμιονίδας του οποίου είναι μέλος, καθώς και για την αμοιβή των 39,53€ των Δημοτικών Συμβούλων για κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου........


 - - - - - - - - -

Μα δεν αντιλαμβάνεται ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΡ ότι με το τίτλο και μόνον, ότι με τις ενέργειές του τις τωρινές εξασφαλίζεται η εξυγίανση και ορθή λειτουργία της ΔΕΥΑΕΡ, παραδέχεται ότι τα 4 προηγούμενα χρόνια διοίκησης του Δήμου από την παράταξή του της ΔΥΝΑΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ η ΔΕΥΑΕΡ ήταν άρρωστη και δεν λειτουργούσε ορθά; Αν λειτουργούσε ορθά και είχε την υγεία της προς τι η εξυγίανσή της;

Ώστε σε μία χώρα χρεοκοπημένη, η αύξηση 5% στην τιμή του νερού (του μη πόσιμου) και η αύξηση κατά 13,2 ευρώ το έτος (με ΦΠΑ γίνεται 14,9 ευρώ) είναι κάτι το μικρό και ασήμαντο;

Ο κύριος Μαργιέτας δεν φαίνεται να ανησυχεί για τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΕΡ, όπως δεν ανησυχεί και κανένας δημότης. Αν Η ΔΕΥΑΕΡ ήταν ιδιωτικού τομέα και υπήρχε ανταγωνισμός με άλλους παρόχους πόσιμου νερού, όλοι ήμαστε βέβαιοι ότι θα εκλεινε ως μη βιώσιμη. Ως Μονοπώλιο όμως και μάλιστα με προϊόν κοινωνικό αγαθό, θα επιβιώνει κάθε καταστάσεως και διοικήσεως εις βάρος των Δημοτών - μετόχων της και των φορολογούμενων πολιτών, ακόμη και αν από τις βρύσες τρέχει θαλασσινό νερό.

Από ό,τι καταλαβαίνουμε, κατά τη ΔΕΥΑΕΡ ο κύριος Μαργέτας (Υψηλοσυνταξιούχος του Τραπεζικού κλάδου) δεν ζει από τη σύνταξή του αλλά προτείνει η αμοιβή των μελών του ΔΣ της ΔΕΥΑΕΡ να ανέβη κατά 24,1 ευρώ ανά συνεδρίαση, γιατί κοιτάει την τσέπη του (!) αδιαφορώντας για τα ελλείμματα και την οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΕΡ! 
Μάλιστα αυτό δεν ξενίζει αφού έδειξε "ανάλογη σπουδή και ζωηρό ενδιαφέρον" για την αμοιβή των μελών του ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας και των μελών του ΔΣ του Δήμου μας!
Πάλι δηλαδή για τη τσέπη του, αλλά επειδή εδώ είναι και πολλοί άλλοι, ξεχωρίζω τους κύριους συνεργάτες του που είναι επιχειρηματίες και εργολάβοι, των οποίων η τσέπη τους προφανώς ωφελείται παρομοίως!
Δηλαδή δεν θα λείπουν από καμία συνεδρίαση, αφήνοντας τις δουλειές τους για 4-5 ώρες, για να πάρουν 40 ευρώ που 10 θέλουν για βενζίνη να πάνε στη συνεδρίαση και τα υπόλοιπα... καφέδες συνεδριάσεως!
Η Ερμιονίδα αντέχει και ανέχεται τα πάντα, όχι όμως μέχρι αυτού του σημείου ανοησίες, τάχατες ως πολιτικές θέσεις.

Και τα παράδοξα αλλά και αποκαρδιωτικά:
Ο Δήμος λοιπόν δεν έχει ενιαία πολιτική νερού, αλλά πολιτική κατά  Κοινότητα (παλαιά Κοινότητα)! Αφού μέσα στην Κοινότητα Λουκαϊτίου δεν υπάρχει πια νερό (στέρεψε η πηγή και η γεώτρηση) και ο Δήμος τούς πάει νερό με βυτία, πρέπει να το πληρώνουν ακριβότερα! Το Λουκαΐτι που δεν έχει πια ούτε καφενείο, ούτε φούρνο, ούτε σχολείο, στην ίδια μοίρα με τη Ριβιέρα της Ερμιονίδας!
Πριν λίγα χρόνια με τον αγαπητό Αιώνιο πήγαμε στο Λουκαΐτι σε ένα φιλικό σπίτι. Μας είπαν πάνω στη συζήτηση με θλίψη: "Εφτά παιδιά μεγαλώσαμε εδώ με ένα κοπάδι γίδια και λιγα χωραφάκια. Δόξα τω Θεώ! Όμως κανένα δεν έμεινε κοντά μας. Τι να κάνει εδώ;"
Μωρέ Πρόεδρε της ΔΕΥΑΕΡ σε αυτούς τους Έλληνες που πρέπει να τιμάμε όλοι μας, θα πουλήσεις νερό σε τιμές Πορτοχελίου, Κρανιδίου, Κοιλάδος και Διδύμων;"
Και ο Δήμος μας μισθώνει γεωτρήσεις προφανώς από αγρότες και έτσι γεωτρήσεις αδειοδοτημένες για νερό άρδευσης εισπράττουν ενοίκιο από τον Δήμο για να δίνουν το νερό τους για πόσιμο. Η μίσθωση είναι με το κυβικό; Είναι με τον χρόνο και όσο νερό τραβήξουμε; Αυτό το νερό δεν το στερούνται τα κτήματα; Είναι αυτό διαχείριση υπογείων υδάτων;

Επιστήμονες, αγρότες, μικρά παιδιά, ακόμη και οι ντόπιοι ραβδοσκόποι έχουν πειστεί πλέον ότι τα υπόγεια νερά μας εξαντλήθηκαν εδώ και χρόνια. Η ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ακόμη πιστεύει ότι θα βρεί με γεωτρήσεις νερό. Αν κάνει γεώτρηση και δεν βρει νερό, πιστεύει ότι θα το βρει στην επόμενη. Την πίστη της αυτή την μεταφέρει και στη νέα πενταετή θητεία της. Θα γίνει η Ερμιονίδα ....σουρωτήρι. Καλή της επιτυχία!
Η συζήτηση για την νέα τιμολογιακή πολιτική κ.λ.π., κ.λ.π., θα φέρει στις βρύσες μας πολύ και καλό νερό; Μπροστά το κάρο και πίσω το άλογο;
O tempora, o mores.

Βασίλης Γκάτσος