Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Βασίλης Γκάτσος: Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γενούν οι κότες. Πάντως ούτε στην Ερμιονίδα, αλλά ούτε στην Αργολίδα.

 


Σε ένα Νομό για να γίνει ένα σοβαρό μεγαλόπνοο έργο πρέπει από κει να κατάγεται και να δραστηριοποιείται πολιτικά ένας Πρωθυπουργός, ή ένας πολύ πολύ διαχρονικά ισχυρός παράγοντας μεγάλου κόμματος, ο δεύτερος φυσικά για δευτερεύοντα έργα.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αυτό επί των ημερών μας συμβαίνει στη Μεσσηνία.
Τα πολιτικά πρόσωπα  όπως Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχος, έχουν "τοποθετηθεί" πολιτικά υπό τινων για να εκλεγούν. Δεν έχουν στο πολιτικοκοινωνικό μας παραδοσιακό σύστημα "δύναμη", και άς κάνουν πως έχουν. Δυστυχώς κάπως έτσι έχουν τα πράγματα στη χώρα μας από το 1828.
Γι' αυτό και η Ερμιονίδα παραμένει απομονωμένη από τον υπόλοιπο Νομό Αργολίδας και την Πρωτεύουσα της χώρας, γι' αυτό δεν βλέπει Αναβάλους, Φράγματα, Δρόμους, Αφαλατώσεις.
Μόνο ο κύριος Σαλεσιώτης ως Νομάρχης Αργολίδας μάς θεώρησε ως το απομονωμένο και παραμελημένο έως ξεχασμένο κομμάτι της Αργολίδας και θεώρησε ότι ο παραλιακός δρόμος Ναύπλιο - Κρανίδι είναι το πλέον αναπτυξιακό έργο που χρειάζεται ο Νομός μας.

Ο Νομός μας πλέον σκέφτεται θα λέγαμε, πρωτίστως "Ναυπλιώτικα" και στη συνέχεια "Αργολικο-καμπότικα". Δηλαδή οι όποιοι πόροι του Νομού να στρέφονται προς τον Αργολικό Κάμπο και η όποια κίνηση προς το Ναύπλιο.
Αντί λοιπόν να σκεφτούν και να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις ένα πραγματικό και σωτήριο για τον νομό μας έργο, που είναι ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ που από  Δερβενάκια θα έρχεται μέχρι τον Κόμβο Ναυπλίου και στη συνέχεια παραλιακά μέσω Δρεπάνου - Ιρίων - Βουρλιάς - Σαλαντίου θα φτάνει στο Κρανίδι, με ταχύτητες 100 - 120 χιλιομέτρων/ώρα, όπως ο δρόμος προς Σπάρτη, αντί λοιπόν αυτού του σωτήριου έργου, σκαρφίστηκαν "τον Επαρχιακό Δρόμο" που θα ενώνει τον εθνικό δρόμο Κορίνθου - Τριπόλεως με διασταύρωση στα Δερβενάκια, ως δρόμο που θα ενώνει τις αρχαιότητες του Νομού Αργολίδας, οι οποίες για τους σχεδιαστές και υποστηρικτές σταματούν στο Θέατρο Επιδαύρου. Από κει και κάτω, στην Ερμιονίδα, την Ύδρα και τις Σπέτσες δεν υπάρχει τίποτα το αρχαίο ή το ιστορικά και εθνικά άξιο επίσκεψης! Φυσικά μετά την επίσκεψη, θα κάτσουν όλοι να φάνε και να ψωνίσουν οπουδήποτε αλλού πλην Ερμιονίδος! Και που αλλού θα βρουν καλύτερα από το Ναύπλιο που έχει και το πανελλαδικά γνωστό Παλαμήδι και τη παλιά του πόλη;

Ξεκινούν λοιπόν τα έργα σύνδεσης του "Δρόμου των αρχαιοτήτων" στα Δερβενάκια με κάποιο αρκετά σοβαρό ποσό εκατομμυρίων, με το σκεπτικό ότι ένα μεγάλο μέρος του δρόμου αυτού (ξανασημειώνω Επαρχιακού), είναι έτοιμος!

Τι είναι αυτός "ο ήδη έτοιμος δρόμος";;;
Ο αναγνώστης αν ρίξει μια ματιά στους χάρτες της Google θα διαπιστώσει τα παρακάτω:
Από εθνική οδό Κορίνθου - Τριπόλεως μέχρι Θέατρο Επιδαύρου = 52 χιλιόμετρα.
Από Δερβενάκια μέχρι λίγο έξω από την  Τίρυνθα θα μετρήσει περί τις 160 νόμιμες εισόδους - εξόδους δρόμων (διασταυρώσεις που η Τροχαία αφήνει διακεκομμένη γραμμή νόμιμης εισόδου - εξόδου στον δρόμο. Εξ αυτών γύρω στις 15 είναι διασταυρώσεις με ασφαλτοστρωμένους δρόμους,  οι υπόλοιπες με χωματόδρομους που εξυπηρετούν κτήματα ή βιοτεχνίες.
Εκτός αυτών φαίνεται στους χάρτες ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι μικροί χωμάτινοι δρόμοι που βγαίνουν εξ ανάγκης στον δρόμο αλλά πατώντας τη συνεχή γραμμή, ως εύκολη ή μοναδική μετακίνηση από τα αγροκτήματα. Πολλά αγροκτήματα είναι κομμένα στη μέση και τα αγροτικά μηχανήματα περνούν παράνομα απέναντι.
Αυτός λοιπόν είναι ο επαρχιακός δρόμος που θα συνδέει τις αρχαιότητες; Σε αυτό θα κινούνται μαθητικές εκδρομές και ΙΧ με οικογένειες;
Είναι δυνατός σε ένα τέτοιο δρόμο να υπάρξουν ταμπέλες με όρια ταχύτητας μεγαλύτερα των 50 χιλιομέτρων/ώρα;;;;
(Στις φωτογραφίες που είναι ένα τυχαίο δείγμα θα δείτε περί τι δρόμου πρόκειται).
Προφανής επιδίωξη να στραφεί και το ρεύμα αυτοκινήτων των παραστάσεων της Επιδαύρου σε αυτόν τον δρόμο με προφανή σκοπιμότητα να στέκεται ενδιάμεσα για στάση φαγητού. Μα όχι μόνο θα κάνουν πολύ περισσότερη ώρα, αλλά ο δρόμος του Σοφικού είναι, κάκιστος μεν, πολύ πιο ασφαλής δε από τον "επαρχιακό δρόμο σύνδεσης αρχαιοτήτων".
Οι του Αργολικού Κάμπου και των πόλεων αυτού σκέφτονται για το συμφέρον τουςέστω και με αυτόν τον μη αποδεκτό  τρόπο, εμείς της Ερμιονίδας δεν σκεφτόμαστε τίποτα για το συμφέρον μας και το συμφέρον του τόπου μας, κοινώς δεν είμαστε ... συμφεροντολόγοι, άλλωστε είμαστε πολύ απασχολημένοι με τα λάβαρα του Δήμου μας, του Κάτω Ναχαγιέ, και τις αδελφοποιήσεις κάθε είδους με πόλεις εσωτερικού και εξωτερικού.
Τώρα αν λόγω αυτού του Επαρχιακού δρόμου αυξηθεί θεαματικά η κίνηση προς τους Αρχαιολογικούς χώρους Μυκηνών, Άργους, Τίρυνθας, Ναυπλίου, Επιδαύρου, φέξε μου και γλίστρησα.

Σημείωση: Τρίπολη, Σπάρτη, Καλαμάτα, Κόρινθος, Πάτρα και σε λίγο Πύργος συνδέονται με πραγματικές Εθνικές οδούς ευρωπαϊκών προδιαγραφών με την Πρωτεύουσα, ενώ το Άργος - Ναύπλιο παραμένει με τον δρόμο Στέρνα - Άργος - Ναύπλιο, που δεν χρειάζεται καμία περιγραφή, αφού όλοι μας τον ξέρουμε απέξω κι ανακατωτά. Απλά: οδική αθλιότητα.
Τώρα στην υπόλοιπη Πελοπόννησο "που βγάζει πρωθυπουργούς" σε λίγο εθνική οδός θα κατασκευαστεί από Καλαμάτα στην Πύλο, σε λίγο από Πύργο σε Αρχαία Ολυμπία και Κυπαρισσία, σε λίγο από Σπάρτη σε Γύθειο και στη Αργολίδα πάπαλα, πόσο δε μάλλον προς Ερμιονίδα (παρόλο που φέραμε στις Δημοτικές 92,15% ΝΔ, παρόλο που και Δήμαρχος και Αρχηγός αξιωματικής Αντιπολίτευσης ΝΔ).

Βασίλης Γκάτσος