Στο ΦΕΚ 594 Τεύχος Δ΄ , όπως βλέπουμε και στη φωτογραφία, χαρακτηρίζονται τα Μανδράκια της ΕΡΜΙΟΝΗΣ ως παραδοσιακός οικισμός. Αλλά ...... γράφονται στον Νομό Αρκαδίας (!) και μάλιστα χωρίς σχετικό κωδικό, ενώ όλα τα άλλα μέρη έχουν κωδικό.
Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως παραδίδεται φυσικά επίσημο αντίγραφο του νόμου και το Τυπογραφείο τον αντιγράφει σε γράμματα τυπογραφείου, τυπώνει ένα δοκίμιο προς διόρθωση, και το τυπώνει μετά κανονικά σε ένα ΦΕΚ.
'Αρα δύο πράγματα συμβαίνουν:
1. Ο νόμος στο γνήσιο που υπέγραψαν Τσάτσος και κ. Μάνος να είναι ακριβώς αυτός που τυπώθηκε και βλέπουμε στη φωτογραφία. Δηλαδή το λάθος και η παράλειψη υπάρχουν στον νόμο.
2. Ο νόμος στο γνήσιο να ήταν σωστός, δηλαδή να γράφει Νομός Αργολίδας - ΕΡΜΙΟΝΗ (Μανδράκια) - Κωδικός τάδε αλλά το Τυπογραφείο έκανε λάθος (στ' αλήθεια χοντρό λάθος).
Έτσι ως έχει λοιπόν, με το που βγήκε το ΦΕΚ 594 Δ΄ που φυσικά ενδιέφερε το 1978 άμεσα την Κοινότητα Ερμιόνης, έπρεπε άμεσα η Κοινότητα να κάνει ένσταση με αναφορά της αρμοδίως για διόρθωση του λάθους. Περιέργως όμως μέχρι σήμερα υπάρχει το ερώτημα: είναι ή δεν είναι τα Μαντράκια - Ερμιόνης - Αργολίδος Παραδοσιακός οικισμός;;;
Γιατί δεν είναι δυνατόν ο ένας να ενεργεί (για άδειες οικοδομής, επισκευής, οδόστρωσης, κατασκευής προβλητών, κ.λ.π.) ισχυριζόμενος ότι εφόσον αναγράφονται στο ΦΕΚ των Παραδοσιακών οικισμών τα Μανδράκια, είναι παραδοσιακός οικισμός, ασχέτως παραλειψεων και λαθών, κι ο άλλος ότι δεν είναι, αφού δεν έχει κωδικό και αναγράφεται στην Αρκαδία. Ούτε βέβαια η αρμόδια υπηρεσία μπορεί να δίνει στον ένα άδεια με το σκεπτικό ότι είναι παραδοσιακός οικισμός και στον άλλον ότι δεν είναι.
Το ερώτημα λοιπόν είναι: Γιατί μέχρι σήμερα δεν έγιναν ενέργειες για διόρθωση των παραλείψεων και των λαθών; Ή μήπως έγιναν και κάπου είναι διατυπωμένες και ως είναι φυσικό οι δημότες τις αγνοούμε;
Για να συμπεριληφθούν τα Μανδράκα στο ΦΕΚ με τους παραδοσιακούς οικισμούς πρέπει να υπάρχουν στο αρμόδιο Υπουργείο χαρτιά τής τότε Κοινότητας Ερμιόνης, της Νομαρχίας, της Αρχαιολογίας και άλλων υπηρεσιών Υπουργείων, ώστε να τεκμηριώνεται ότι τα Μανδράκια πληρούν τα κριτήρια του παραδοσιακού οικισμού. Γιατί, χωρίς τέτοια χαρτιά, πώς αποφάσισαν; Ο Δήμος μας πιθανόν να έχει αντίγραφα, ή να ζητήσει.
Όταν αναγράφεται μέρος του οικισμού ως παραδοσιακός, πρέπει με τοπογραφικό να ορίζεται επακριβώς. Δηλαδή η Κοινότητα και οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να έχουν τέτοιο σχέδιο πριν το 1978, σχέδιο ακριβές για το ποια είναι τα Μαντράκια, ποιο σπίτι ανήκει και ποιο δεν ανήκει σε αυτά.Πέραν αυτού στα Μανδράκια ανήκαν και οι δρόμοι και οι παραλίες και τα μαντράκια των ψαράδων. Και αυτά είναι μέρη των κατά τον ΦΕΚ παραδοσιακών Μανδρακιών.
Επίσης όταν λέμε ή γράφουμε "παραδοσιακή Ερμιόνη", "παραδοσιακά σπίτια, σοκάκια, Ερμιόνης, Κρανιδίου, κ.λ.π.", δεν εννοούμε σύμφωνα με τον νόμο, αλλά μιλάμε γενικώς για μια κατάσταση που υπήρχε χονδρικώς πριν το 1960, πριν δηλαδή επικρατήσει το τσιμέντο, η άσφαλτος, και τα νέα σπίτια.
Όταν όμως λέμε "παραδοσιακά Μανδράκια" ενοούμε το ως άνω, αλλά εδώ έχουμε και τα Μανδράκια ως σύμφωνα με το νόμο παραδοσιακό μέρος οικισμού. Για το τι σημαίνει Παραδοσιακός οικισμός, την πολυπλοκότητά του, κ.λ.π. μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο επισυναπτόμενο site.
Και το ουσιώδες ερώτημα αναδύεται από μόνο του:
Από το 1978 έως σήμερα, στα Μανδράκια έχουν γκρεμιστεί σπίτια και κτιστεί στη θέση τους καινούργια, έχουν στρωθεί τσιμέντα, πίσσες, σταμπωτά, έχει ανακατασκευαστεί πλήρως η παραλία και η χερσαία ζώνη των Μανδρακιών με ξήλωμα - επιχωμάτωση των ψαράδικων μαντρακιών αλλά και μέρους θάλασσας. Έχουν διαμορφωθεί δρόμοι και πεζοδρόμια.
Δεν μπορεί όλα αυτά να έγιναν και ο κάθε εργολάβος αλλά και αρμόδιος να ενεργούσε άλλοτε θεωρώντας τα Μανδράκια παραδοσιακό οικισμό σύμφωνα με το ΦΕΚ 594 Τεύχος Δ΄ και άλλοτε όχι.
Αλλά καλύτερα σε αυτό το θέμα να απαντήσει ο Δήμος μας, μέσω αρμόδιας υπηρεσίας του: Είναι ή δεν είναι;
Βασίλης Γκάτσος