Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Βασίλης Γκάτσος: "ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ" είσαι σίγουρη για την ορθότητα του δρόμου που επέλεξες για την διαχείριση των απορριμάτων της επαρχίας μας;;;

Τα παρακάτω είναι λίγα από όσα αναγράφει το νέο νομοσχέδιο για τα απόβλητα που στην ουσία είναι προσαρμογή υποχρεωτική με όσα γίνονται χρόνια τώρα στην Ευρώπη (το απόσπασμα είναι από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο):

"Σε όλα τα νέα κτήρια υποχρεωτικά θα πρέπει να εξασφαλίζεται κατάλληλος χώρος για τη συλλογή και αποθήκευση τουλάχιστον τεσσάρων ρευμάτων σε κατάλληλους περιέκτες, ενώ επιβάλλονται ενιαίοι χρωματικοί κώδικες για τους κάδους συλλογής αποβλήτων  για τη διευκόλυνση της αναγνωσιμότητας από τους πολίτες.

Παράλληλα οι Δήμοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εφαρμόσουν το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω»  με τη χρέωση στους δημότες χαμηλότερων δημοτικών τελών σε όλους όσοι παράγουν λιγότερα απόβλητα και ανακυκλώνουν περισσότερο, και όχι βάσει των τετραγωνικών των ακινήτων τους –όπως ισχύει σήμερα.



Η εφαρμογή του «πληρώνω όσο πετάω» σε υποχρεωτική βάση για τους Δήμους ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2023, με εφαρμογή σε σημαντικούς παραγωγούς απόβλητων όπως μεγάλα ξενοδοχεία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ενώ γίνεται υποχρεωτική από την 1η Ιανουαρίου 2028 για όλους τους Δήμους με πληθυσμό πάνω από 20.000 κατοίκους.

Αυτά μεταξύ άλλων, προβλέπονται από το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, με το οποίο διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων. Παράλληλα με την εφαρμογή του μέτρου «πληρώνω όσο πετάω» το τέλος ταφής επεκτείνεται και εκσυγχρονίζεται.

Έτσι, με στόχο την αποτροπή από την ταφή  θεσπίζεται τέλος ταφής από 1η Ιανουαρίου 2022 ύψους 20 ευρώ ανά τόνο αστικών αποβλήτων το οποίο θα αυξάνεται ετησίως πέντε ευρώ ανά τόνο, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2026 ορίζεται στα 45 ευρώ και από την 1η Ιανουαρίου 2027 στα 55 ευρώ ανά τόνο, τιμή που θα παραμείνει σταθερή για τα επόμενα χρόνια. ........."


Να λοιπόν και τα πολύ πολύ θετικά που μας έρχονται από του Κουτόφραγκους!!!

Ένα λοιπόν σπίτι σε οικισμό ή εξοχικό που μένει κλειστό και παράγει απόβλητα μηδέν, σε λίγα χρόνια δεν θα έχει καμία υποχρέωση να πληρώνει τέλος απορριμμάτων με το τετραγωνικό, αλλά ένα μικρό πάγιο τέλος. Για ορισμένα ανακυκλώσιμα μάλιστα θα αμείβεται ανάλογα την ποσότητα που παραδίδει! Για άλλα απόβλητα θα πληρώνει. Το ίδιο καταστήματα, ξενοδοχεία κ.λ.π. Γινόμαστε Ευρώπη!!!!
Αλλά επειδή εδώ είναι Ελλάδα και μάλιστα Ελληνική Ριβιέρα υπάρχει ο κίνδυνος να ξανασκορπίζουν (βράδυ) τα οικιακά και άλλα απορρίμματα ανά την Ερμιονίδα, όπου λάχει, αφού αν τα παραδίδεις, με το ζύγι και κωδικό, στον Δήμο θα πληρώνεις!

Ας βγει ο Δήμαρχος αλλά και οι της Αντιπολίτευσης να μας πουν πώς θα εφαρμόσουν το νομοσχέδιο που σε λίγο γίνεται νόμος. Βάσει αυτού, να μιλήσουν για τό κόστος το μελλοντικό της ταφής, ή της παράδοσης στο εργοστάσιο της Περιφέρειας κ.λ.π. Αν έχει πλέον νόημα η δημιουργία αυτού του εργοστασίου. Και κυρίως για την όλη διαδικασία. Πώς, πού, πότε, με ποια μέσα και προσωπικό θα κάνει ο Δήμος αυτή τη δουλειά; Ποιός είναι υπεύθυνος απορριμμάτων για κάθε σπίτι, κατάστημα κ.λ.π.;;; Θα υπάρχουν κάδοι συλλογής όπως σήμερα που μέσα πετάει ο κάθενας τα απόβλητα; Και πώς τότε θα πληρώνει ή θα πληρώνεται; Τι θα μεταφορτώνεται στο κέντρο μεταφόρτωσης και προς ποίον αποδέκτη;
Γιατί τώρα αρχίζουν τα δύσκολα .......

Βασίλης Γκάτσος