Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

ΒΙΒΗ ΣΚΟΥΡΤΗ: Ο ΣΦΡΑΓΙΔΟΛΙΘΟΣ


Μια ιστορία για τον σφραγιδόλιθο

Σφραγιδόλιθος ονομάζεται συνήθως πολύτιμος λίθος μικρού σχήματος που φέρεται επάνω σε δακτυλίδι και μπορεί να χρησιμοποιείται και ως σφραγίδα.

Ο σφραγιδόλιθος έφερε κυρίως έγγλυφες, και σπάνια ανάγλυφες, παραστάσεις με σύμβολα ή γράμματα που χρησιμοποιούνταν για τη σφράγιση επιστολών ή διαταγμάτων.

Έναν τέτοιο σφραγιδόλιθο κατέχει ο συμπολίτης μας και φίλος Τάσος Σχοινάς, σπάνιο και πολύτιμο κειμήλιο της οικογένειας του παππού του Μαρμαρινού. 

Ο Γιώργος Μαρμαρινός ήρθε από τον Μαρμαρά, το επίθετό του ήταν Τόδωρης και μετονομάστηκε σε Μαρμαρινός εξαιτίας της καταγωγής του.

 Ο Γιώργος Μαρμαρινός παντρεύτηκε την Ερηνιώ  Βογανάτση που ήταν παππούς και γιαγιά των αδελφών Σταμάτη και  Γιώργου,  προπάππος και προγιαγιά του Γιάννη, του Αλέκου, της Ντίνας, του Κώστα. Ταξίδευε με πλοία ως καραβομαραγκός και φορούσε δαχτυλίδι σφραγιδόλιθο με εγχάρακτο το έτος 1734.Η γιαγιά του Τάσου Σχοινά, η Αργυρώ Σχοινά που ήτανε το γένος Μαρμαρινού και αδελφή του Γιάννη Μαρμαρινού πατέρα του Σταμάτη και του Γιώργου χάρισε στον εγγονό της το δαχτυλίδι που το φοράει στο μικρό δάχτυλο του χεριού του με περισσό καμάρι και περηφάνια και το φυλάει, όπως μάς είπε, σαν τα μάτια του! 

                                                            Βιβή Σκούρτη