Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ -ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΝΕΔΥΠΕΡ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


  κ. Δήμαρχε,

Σύμφωνα με την απόφαση του  Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη   (Αριθμ. Πρωτ.: 9800 /26-6-2020 ) στο πλαίσιο της  επιλογής τουριστικών καταλυμάτων για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας, επελέγη ένα  ξενοδοχείο 26 δωματίων με έδρα την Ερμιονίδα  και συγκεκριμένα στο Κρανίδι για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων για την αντιμετώπιση του κινδύνου μετάδοσης του COVID-19.

Σύμφωνα με την από 15/6/2020  πρόσκληση του Υπουργείου Τουρισμού τα τουριστικά καταλύματα που θα επιλεγούν δεσμεύονται αποκλειστικά για τη φιλοξενία κρουσμάτων του ιού COVID-19 και ατόμων που φροντίζουν ή συνοδεύουν τα άτομα αυτά και θα λειτουργεί για το χρονικό διάστημα έως τις 31 Οκτωβρίου.

Η επιλογή τους σύμφωνα με την ίδια πρόσκληση   θα έπρεπε να γίνει με βάση   τη βέλτιστη αντιμετώπιση των πιθανών κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και με γνώμονα τα κριτήρια των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών του Υπουργείου Υγείας και του Ε.Ο.Δ.Υ.

Η μονάδα σύμφωνα με δημοσιεύματα θα καλύπτει όλη την  Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.

Μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης όπως είναι  φυσικό υπάρχει έντονη ανησυχία στους κατοίκους   όλης της Ερμιονίδας για αυτή την επιλογή ξενοδοχείου στο κέντρο της πόλης του Κρανιδίου, η οποία αποτελεί το εμπορικό κέντρο της επαρχίας μας και πλήθος κόσμου την επισκέπτεται καθημερινά αφού  βρίσκονται εδώ σχεδόν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες  και οι τράπεζες.

Επιπλέον στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο στεγάζεται και ο σταθμός του ΚΤΕΛ που εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό επιβατών με δρομολόγια εντός του Δήμου και συνδέει την  Ερμιονίδα με το Ναύπλιο και την Αθήνα.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:1) Με ποια κριτήρια αποφάσισαν  το Υπ. Τουρισμού και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές την επιλογή του συγκεκριμένου ξενοδοχείου  το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Κρανιδίου;2) Με ποια κριτήρια αποφάσισαν την συγκεκριμένη επιλογή χωρίς να υπάρχει κοντά ένα  Νοσοκομείο ώστε να υπάρχει η βέλτιστη αντιμετώπιση των πιθανών κρουσμάτων;3) Γιατί για μία ακόμη φορά η Ερμιονίδα καλείται να σηκώσει το βάρος ολόκληρης της Αργολίδας;4) Υπάρχει εκτίμηση από τις αρμόδιες αρχές των επιπτώσεων που μπορεί να έχει μια τέτοια επιλογή  για την  διασπορά  του covid   στην τοπική κοινωνία, καθώς και στον  τουριστικό τομέα;5) Πως θα αντιμετωπισθεί  το επιπλέον πιθανό πλήγμα στους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής του Κρανιδίου, τη στιγμή που  οι επιχειρήσεις έχουν ήδη υποστεί μεγάλη ζημιά λόγω της πανδημίας;       κ. Δήμαρχε,


 Επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, η παράταξή μας ζητά ενημέρωση για τα ακόλουθα:


α)  Αν έγιναν κάποιες ενέργειες από πλευράς Δήμου Ερμιονίδας μέχρι σήμερα ώστε να μην υπάρχει αυτή η αρνητική εξέλιξη;β) Ποιες είναι οι προγραμματισμένες κινήσεις σας για την επίλυση του  σοβαρού  θέματος   που αφορά την δημόσια υγεία των κατοίκων και επισκεπτών της  Ερμιονίδας;Τάσος ΤόκαςΔημοτικός Σύμβουλος Δήμου ΕρμιονίδαςΕπικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ