Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

«Αλκυονίδες Μέρες» στο Φουγάρο

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΟΙ ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Αλκυονίδες Μέρες»

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016
Το Σάββατο 25 Ιουνίου στις 8.30 μμ το ΦΟΥΓΑΡΟ υποδέχεται την Α' Πανελλήνια προβολή του ντοκιμαντέρ «Αλκυονίδες Μέρες» του σκηνοθέτη και παραγωγού Γιώργου Ζέρβα.
Η Α’ παγκόσμια προβολή έγινε στις 18 Μαΐου 2016 στο 9ο LONDON GREEK FILM FESTIVAL.
Πριν από την προβολή θα υπάρξουν τοποθετήσεις από τους:
ΑΛΚΗΣΤΙ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ, κοσμήτορας τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΔΗΣ, Δρ Κοινωνιολογίας
ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΑΡΑΤΟΡΗΣ, μηχανικός-σκηνοθέτης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΖΕΡΒΑΣ, σκηνοθέτης-παραγωγός
Μετά το πέρας της προβολής, θα ακολουθήσει ένα μικρό κοκτέιλ, ώστε οι παρευρισκόμενοι να έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους συντελεστές.
Η είσοδος είναι ελεύθερη

ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΜΕΡΕΣ*
Μια στοχαστική, υπαρξιακή προσέγγιση της ερασιτεχνικής δημιουργίας στην επαρχία, η οποία εστιάζει στη δράση κάποιων ανθρώπων που καταφέρνουν μέσα από το θέατρο συλλογικά να ενισχύσουν το νόημα της ζωής τους, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, όπου αφθονούν οι κατακερματισμένοι κοινωνικοί χώροι και η απομόνωση.
Στο ντοκιμαντέρ δεν υπάρχουν συνεντεύξεις ή εξομολογήσεις, ούτε κεντρικός αφηγητής που να εξηγεί πράγματα και καταστάσεις προσανατολίζοντας κάθε φορά την εξέλιξή του. Έτσι αποφεύγουμε τη φωνή «οff» του παντογνώστη σχολιαστή και τον εύκολο δρόμο να δίνουμε μαθήματα και να εκπαιδεύουμε τους θεατές.
Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί χαρακτηριστικές στιγμές από τις ζωές  αυτών των ανθρώπων, αναδεικνύοντας αποκλειστικά την προετοιμασία, τις πρόβες και όχι τη θεατρική παράσταση μπροστά στο κοινό. Εστιάζουμε στη διαδικασία και όχι στο τελικό αποτέλεσμα.
Ο Γιώργος, η Αρετή, η Έλενα, ο Κώστας, ο Γιάννης, η Μάντυ, ο Οδυσσέας, ο Άρης, η Πετρούλα, ο Αντώνης κ.α. είναι μέλη του συλλόγου ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. Ζουν στο Άργος, έχουν ηλικίες από 25 χρονών έως 70 και ασκούν διάφορα επαγγέλματα όπως ασφαλιστής, λογιστής, ηλεκτρολόγος, φωτογράφος, καθηγήτρια, πωλήτρια, κομμώτρια, καταστηματάρχης, συνταξιούχος κ.λ.π.
Τα βράδια συχνάζουν στα γραφεία του συλλόγου και ασχολούνται με το θέατρο. Συζητάνε για το θέατρο, για το ρόλο των ηθοποιών, για θεατρικά έργα και πάνω από όλα προετοιμάζουν και ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις. Παίζουν οι ίδιοι υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Νίκου, πολιτικού μηχανικού, αλλά και άλλων που έρχονται στο σύλλογο ως επισκέπτες - σκηνοθέτες. Ανεβάζουν ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ, ΓΚΟΓΚΟΛ, ΛΟΠΕ ΝΤΕ ΒΕΓΚΑ, ΜΠΡΕΧΤ, ΜΑΪΚ ΚΕΝΙ, ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ, ΡΙΤΣΟ και παρουσιάζουν ποίηση και τραγούδια.
Οι πρόβες είναι ενταγμένες στη συνολική ζωή του συλλόγου σαν ένα ιδιαίτερο τμήμα της, αλλά όχι ξεχωριστό. Κάποιοι παίζουν και μοχθούν κυριολεκτικά πάνω στη σκηνή καθοδηγούμενοι από το σκηνοθέτη και κάποιοι άλλοι παρακολουθούν, σχολιάζουν μεγαλόφωνα, χειροκροτούν, γελάνε... Το θέατρο ήρεμα και απλά έρχεται να τροφοδοτήσει με επιπλέον νόημα τις ζωές αυτών των ανθρώπων.
Στις σημερινές πολύ δύσκολες κοινωνικά συνθήκες, έχουν ήδη βρει εκτός του συλλόγου κάποια ισορροπία στη ζωή τους και ίσως γι’ αυτό έχουν τη δύναμη να αναζητήσουν στο θέατρο το επιπλέον ουσιώδες. Κι αυτή η αναζήτηση δεν οδηγεί σε μια χαλαρή σχέση με το θέατρο, γιατί τότε δεν θα είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αντίθετα οδηγεί σε μια δέσμευση που προϋποθέτει διάθεση χρόνου, προσπάθεια,  κούραση, συνεργασία, σκέψη, αμφιβολία, αμφισβήτηση, μεταμόρφωση. Δέσμευση που μεταφέρεται και εκτός του συλλόγου, στην υπόλοιπη ζωή τους, επηρεάζοντας ευεργετικά τις άλλες πράξεις τους και δημιουργώντας καινούργιες παρέες, απαραίτητες σήμερα για μια δημιουργική συνέχεια.
,
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
,
2752047300
,