Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Αποζημιώθηκαν οι απολυμένοι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου PORTO HYDRA. Ο Γαβρήλος κέρδισε την αγωγή

Γιώργος Γαβρήλος:
Δικαίωσε τη φήμη του ως κορυφαίου εργατολόγου
Μαρκέλλα Μπίμπα:
Πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων
Η απόφαση του  



Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου για υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεως στους απολυθέντες ξενοδοχο ϋπαλλήλους του ξενοδοχείου PORTO HYDRA που λειτουργούσε έως το 2011 (Με νέα διοίκηση απο τον κο Ρέστη ) στην Θερμησία (ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ), έφερε το χαμόγελο στα χείλη των απολυθέντων. Συγχρόνως, όμως, δημιούργησε δικαστικό προηγούμενο από το οποίο θα μπορέσουν να ωφεληθούν οι εργαζόμενοι, που απασχολούνται εποχιακά σε ξενοδοχεία όλης της χώρας.

Πηγή:enimerosipeloponnisou 
 Η δικαίωση για τους εργαζόμενους ήρθε μετά από πολύχρονους δικαστικούς αγώνες καθώς, το PORTO HYDRA είχε βάλει λουκέτο, αφήνοντας χωρίς δουλειά το σύνολο του προσωπικού και χωρίς να τους καταβάλλει αποζημιώσεις απόλυσης, επικαλούμενο ερμηνεία του νόμου.
Με πρωτοβουλία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ερμιονίδας
και πληρεξούσιο δικηγόρος τον Γεώργιο Γαβρήλο, το σύνολο των εργαζομένων διεκδίκησαν δικαστικά τις αποζημιώσεις απόλυσης και το Μονομελές Πρωτοδικείο Ναυπλίου με την υπ’ αρ. 846/2015 απόφασή του, δέχτηκε την αγωγή των εργαζομένων και υποχρέωσε την εργοδότρια εταιρεία να καταβάλει το σύνολο των αποζημιώσεων.
Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο να διεκδικήσουν και άλλοι εργαζόμενοι, που απασχολούνται εποχιακά σε ξενοδοχεία της χώρας, τα οποία έως σήμερα δήλωναν αδυναμία πληρότητας και έβαζαν λουκέτο, χωρίς να  υποχρεώνονται να καταβάλλουν αποζημιώσεις απόλυσης, αφού ερμήνευαν εσφαλμένα το Ν. 1346/1983 για την επαναπρόσληψη και για τις καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχιακής λειτουργίας.
Στην περίπτωση των απολυμένων του PORTO HYDRA, το δικαστήριο δέχτηκε ότι η εταιρεία προέβη οικειοθελώς στην επ’ αόριστον διακοπή της λειτουργίας της ξενοδοχειακής της μονάδας βάσει εκτιμήσεων οικονομικής φύσεως (και όχι τάχα από έλλειψη πληρότητας), υποχρεώνοντάς τη να καταβάλει στους εργαζόμενους την αποζημίωση απόλυσης.

Η εταιρεία, ανταποκρίθηκε άμεσα στην εκτέλεση της αποφάσεως και στην πληρωμή των εργαζομένων, χωρίς να περιμένει να κριθεί η υπόθεση στο β’ βαθμό δικαιοδοσίας.