Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ομόφωνη έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας του σχεδίου για την διαχείριση των απορριμμάτων που βρίσκονται σε εμφανή σημεία του Δήμου Ερμιονίδας


Δελτίο τύπου
Το Δημοτικό Συμβούλιο της 29ης Απριλίου 2015 ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής για τις διαδικασίες διαχείρισης των συσσωρευμένων απορριμμάτων σε εμφανή σημεία του Δήμου Ερμιονίδας, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η επιχορήγηση των 400.000€ που έχει λάβει ο Δήμος.
Συγκεκριμένα,  ο Δήμος Ερμιονίδας θα αξιοποιήσει συνδυαστικά το σχετικό κονδύλι, αφενός για την απορρύπανση υφιστάμενων χώρων χύδην απόθεσης απορριμμάτων, με κύριο χώρο αυτό που βρίσκεται στη θέση ‘Κάμπος’ της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου, αφετέρου, για τη λειτουργία μονάδας αξιοποίησης των ΒΑΑ προς παραγωγή compost.
 Οι σχετικές αναπτυξιακές δράσεις περιλαμβάνουν:
·      Προπαρασκευαστικές δράσεις για την αδειοδότηση και λειτουργία των εν λόγω μονάδων, οι οποίες θα δρομολογηθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Ερμιονίδας μέσω εκτέλεσης συγκεκριμένων διαδικασιών, όπως αυτές ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία περί αδειοδότησης και σύννομης λειτουργίας περιβαλλοντικών υποδομών.
·    Συνδυαστική λειτουργία μονάδων επεξεργασίας με χρήση αποκλειστικά κινητού εξοπλισμού για αποκατάσταση ρυπασμένων περιοχών και παραγωγή compost.

Έτσι αποφασίστηκε η σύνταξη φακέλου περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων:
1.  Μεμονωμένες Εγκαταστάσεις Ανάκτησης Υλικών μέσω Μηχανικής – Χειρονακτικής Διαλογής από Μη Επικίνδυνα Απόβλητα και συγκεκριμένα, Χώρους Υποδοχής Κινητών Μονάδων για υλοποίηση του ως άνω έργου.
2. Μεμονωμένες Εγκαταστάσεις Παραγωγής Εδαφοβελτιωτικών ή/και Οργανοχουμικών Λιπασμάτων i) από στερεά μη επικίνδυνα απόβλητα (εκτός των αστικών στερεών αποβλήτων) ή βιομάζα, ii) από υγρά μη επικίνδυνα απόβλητα, δυναμικότητας έως 50tn/ημέρα.
3.    Μεμονωμένες Εγκαταστάσεις Παρασκευής Εδαφοβελτιωτικών – Compost, από προ-διαλεγμένο ή διαχωρισμένο οργανικό κλάσμα αστικών στερεών αποβλήτων σε βιομηχανικά κτίρια ή άλλες κατάλληλες κατασκευές, δυναμικότητας έως 20tn/ημέρα.

Οι παραπάνω εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν σε μισθωμένο από τον Δήμο Ερμιονίδας οικόπεδο το οποίο γειτνιάζει με τον χώρο της χύδην απόθεσης απορριμμάτων στον Κάμπο Κρανιδίου.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε πλήρως κατανοητό και αποδεκτό από όλες τις παρατάξεις, ότι η παραπάνω προτεινόμενη τεχνολογική προσέγγιση αποτελεί την πλέον συμφέρουσα λύση στο ζήτημα συνδυαστικής αξιοποίησης της διαθέσιμης επιχορήγησης για την προσωρινή διαχείριση Αστικών Στερεών Αποβλήτων για τους εξής λόγους:
1.       Η επιχορήγηση ύψους 400.000€ προς το Δήμο Ερμιονίδας αφορά σε εγκατάσταση και λειτουργία Μονάδας Μηχανικής Διαλογής και όχι σε προμήθεια εξοπλισμού, η οποία υπερβαίνει τον εν λόγω προϋπολογισμό.
2.       Με δεδομένη την εφαρμογή προγραμμάτων Διαλογής στην Πηγή και ειδικότερα, σε ότι αφορά στο σύστημα ‘καφέ’ κάδου για την χωριστή συλλογή των ΒΑΑ, ο Δήμος Ερμιονίδας αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο τοπικό και προσωρινό σχέδιο διαχείρισης, το οποίο μελλοντικά, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά του Έργου ‘Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ’.
3.    Η επιλογή της εν λόγω τεχνολογικής λύσης βρίσκεται σε πλήρη συμμόρφωση με τον τουριστικό χαρακτήρα του Δήμου Ερμιονίδας (σημαντικές εποχιακές πληθυσμιακές διακυμάνσεις) και περιλαμβάνει κινητό εξοπλισμό με ευελιξία δυναμικότητας χωρίς ‘σταθερές’ εγκαταστάσεις.
4.    Αποτελεί τη μοναδική λύση για περιβαλλοντικά ορθή και άμεση απορρύπανση ‘επιβαρημένων’ περιβαλλοντικά περιοχών, εντός των ορίων του Δήμου.

Οπότε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων αλλά και οι Πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, ενέκριναν ομόφωνα το προαναφερόμενο σχέδιο δράσης και ο Δήμος Ερμιονίδας προχωράει άμεσα στην υλοποίησή του, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων τα οποία βρίσκονται σε εμφανή σημεία του Δήμου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ