Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Ρωτώντας πας στην Πόλη

Ο Δήμος ας δώσει στοιχεία για τα έσοδα που έχει (στο ταμείο όχι απλά βεβαιωμένα) από τη λειτουργία του αιολικού πάρκου Διδύμων, από τότε που πρωτολειτούργησε. Ας δώσει στοιχεία για την απασχόληση σε αυτήν την επένδυση. Να ξέρει ο δημότης τι κέρδισε αυτό το διάστημα από αυτήν την επένδυση. Το ίδιο για ιχθυοκαλλιέργειες, φωτοβολταϊκά.

Ο Δήμος να επισκεφθεί την Τροιζηνία και να ζητήσει ανάλογα στοιχεία. Γιατί πώς γίνεται και η Τροιζηνία γεμίζει αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά;

Και μετά να βγει να πει στον κόσμο ότι πέραν της συμβολής αυτών των επενδύσεων στην εθνική οικονομία, η συμβολή τους η πραγματική στην τοπική οικονομία και στα έσοδα του Δήμου είναι αυτή. Αντικειμενικά στοιχεία.
Τα όχι ή τα ναι των δημοτών σε αυτές τις επενδύσεις πρέπει να βασίζονται σε αντικειμενικά στοιχεία: Άμεσο και έμμεσο πραγματικό όφελος (μετρημένα στο χέρι και όχι υποθετικά) της Ερμιονίδας από αυτές τις επενδύσεις.
Όταν είχαμε το εργοστάσιο του Λαναρά ξέραμε ότι το κύριο όφελος ήταν 200 - 300 σταθερές θέσεις εργασίας. Το ίδιο όταν είχαμε και τα Μεταλλεία Μποδοσάκη τα οποία όμως προσφέρανε και εργασία σε τοπικά εξωτερικά συνεργεία και επαγγέλματα χώρια στο ότι πολλοί ξένοι έμεναν και εργάζονταν σε αυτά. Και για τα μεγάλα ξενοδοχεία ξέραμε και ξέρουμε ότι προσφέρουν πολλές, εποχιακές όμως, θέσεις εργασίας. Αυτά ήταν φανερά και σε μικρά παιδιά, δεν χρειάζονταν περισσότερα στοιχεία.

Γιατί οι δημότες να μην έχουν κανένα στοιχείο στο χέρι τους για αυτές τις νέες επενδύσεις των οποίων  το όφελος στην τοπική οικονομία δεν είναι ευδιάκριτο, λόγω της φύσης τους; Και να βγουν παρατάξεις και να πουν ναι η όχι σε αυτές τις επενδύσεις, πώς θα γίνουν πιστευτές όταν δεν δίνουν πραγματικά στοιχεία ούτε για την Ερμιονίδα, ούτε έστω για την Τροιζηνία;
Το βέβαιο είναι ότι  το 2020 η χώρα μας θα παράγει το 20% την ενέργειας κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα που παράγουν ρεύμα. Άρα περίπου το 40% του ρεύματος της χώρας μας θα παράγεται από αυτές τις μηχανές. Για όλη την Ελλάδα θα είναι συμφέρουσες επενδύσεις και για της Ερμιονίδα θα είναι ζημιά;
Καλοί και οι τάπητες των Παιδικών Χαρών, καλά και τα δεκάδες βελτιωτικά μικροέργα, αλλά για αυτό τα τα θέματα ουσίας, γιατί δεν μιλάει καμιά παράταξη; Εκτός και αν πρόκειται προσεχώς να διαβάσουμε σχετικά στα προγράμματα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος