Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Τάσος Τόκας: Σταυρός Διδύμων, απαιτείται άμεση λύση

Σταυρός Διδύμων:  απαιτείται άμεση λύση. Το  τεραστίων διαστάσεων πρόβλημα  της  υπερχωματερής που δημιουργήθηκε στο Σταυρό Διδύμων με την  ανεξέλεγκτη ποσότητα των χύδην και των δεματοποιημένων σύμμεικτων απορριμμάτων  γύρω από το χώρο  του δεματοποιητή δημιουργεί  μια εκρηκτική κατάσταση με ανεξέλεγκτες συνέπειες  τόσο για την υγεία  των κατοίκων της περιοχής, όσο και για  τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

  Η τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του Γενικού Γραμματέα  Περιφέρειας Πελοποννήσου  με αριθμ.  2823/7-8-2009  του υφιστάμενου έργου «Δεματοποίηση/προσωρινή αποθήκευση μετά τη συλλογή και μεταφορά  σύμμεικτων απορριμμάτων  (Α.Σ.Α.)  στο Δ.Κρανιδίου Ν.Αργολίδας για το έργο «Διαχείριση (κομποστοποίηση και διαλογή) αστικών στερεών αποβλήτων Δήμου Ερμιονίδας Ν.Αργολίδας με  απόφαση του Γενικού Δ/ντή Χωροταξικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελ/νήσου με Αρ.Πρωτ:20239/1258/23-9-2013  και έγκριση τουΥΠΕΚΑ με Αριθμό Καταχώρησης 27331/4-10-2013 προκαλεί ερωτηματικά που χρειάζονται απάντηση:
1.   Πώς θα γίνει η κτιριακή και μηχανολογική επέκταση στο     Σταυρό Διδύμων, με προσθήκη ΚΔΑΥ (Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) και χώρου κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων  από τη διαλογή των Αστικών στέρεων Απορριμμάτων( ΑΣΑ )καθώς και των Συνοδών Έργων  στον ήδη υπερ-κορεσμένο   χώρο;
2.   Ποιος θα εγγυηθεί  ότι η επέκταση σε διπλανό τμήμα δασικής παραχωρημένης έκτασης  για τη μεταφορά των σύμμεικτων απορριμμάτων  για σταδιακή επεξεργασία, δεν θα δημιουργήσει  έναν μεγαλύτερο Χώρο Ανεξέλεγκτης  Διάθεσης Απορριμμάτων  (ΧΑΔΑ) με τραγικές συνέπειες για την περιοχή (δημόσια υγεία, μόλυνση περιβάλλοντος, καταστροφή του δάσους);
3.   Γιατί η συγκεκριμένη μελέτη δεν προτείνει και εναλλακτικό χώρο για τη δημιουργία  της εγκατάστασης όταν μάλιστα η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ  κ.Νάντια Γιαννακοπούλου  μιλώντας σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων  του  τηλεοπτικού καναλιού  BEST της Καλαμάτας, για την υπόθεση διαχείρισης των απορριμμάτων,  ξεκαθάρισε ότι η χωροθέτηση δεν είναι ευθύνη του ΥΠΕΚΑ, αλλά είναι θέμα που το χειρίζεται η Περιφέρεια!;   Ταυτόχρονα  δήλωσε ότι πάσχουν οι μελέτες που δεν έχουν εναλλακτικές  προτάσεις και επισήμανε ότι η Ε.Ε. είναι ξεκάθαρη  και μιλά για κοινωνική αποδοχή τέτοιων επιλογών.
4.   Ρωτήθηκαν άραγε οι κάτοικοι της περιοχής  για τα έργα που προορίζονται να γίνουν στο Σταυρό Διδύμων, όταν το θέμα είχε  βγει στην επιφάνεια πέρσι στις 9-08-2012 με έγγραφο που  κοινοποιήθηκε στο Δήμο  Ερμιονίδας(Αρ.Πρωτ.:9794/9-8-2012)  της Περιφέρειας Πελ/νήσου -Δ/νση Τεχνικών Έργων με Αρ. Πρωτ.:3665/7-8-2012 προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελ/νήσου-Δ/νση  Περιβάλλοντος και Χωροταξίας- με θέμα την υποβολή Φακέλου τροποποίησης της  πρώτης απόφασης  του 2009 ;
5.  Για ποιο λόγο  το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας με την Αριθμό 112/13-05-2013  απόφασή του όρισε 5μελή επιτροπή με κύριο έργο την εξεύρεση κατάλληλου χώρου,ώστε να εγκατασταθεί η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στον Δήμο Ερμιονίδας ,τη στιγμή που ήταν σε εξέλιξη η παραπάνω διαδικασία;Λειτούργησε αυτή η επιτροπή  και αν ναι ποια είναι τα πορίσματα στα οποία κατέληξε;

Μετά την υπογραφή της Διαπιστωτικής Πράξης για τη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Πελ/νήσου(Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) από τον  Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης  Πελ/νήσου κ. Μανώλη Αγγελάκα ο παραπάνω φορέας θα έχει την ευθύνη λειτουργίας της παραπάνω εγκατάστασης σε αυτή τη μεταβατική  περίοδο διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο ΦΟΔΣΑ σε συνεργασία με το Δήμο μας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του έντονου προβλήματος στο Σταυρό Διδύμων. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες  εγκατάστασης  απαιτείται  χρόνος και σίγουρα θα υπάρξει παράταση  της μεταφοράς των Αστικών Στέρεων Αποβλήτων (ΑΣΑ) στο ΧΥΤΑ της Φυλής τουλάχιστον για ένα εξάμηνο.


Η «Νέα Δυναμική Πορεία Ερμιονίδας» θεωρεί ότι  δεν είναι δυνατό ,τη στιγμή που  προχωρά η εκπόνηση  Νέου Εθνικού Σχεδιασμού  προς συμμόρφωση με την οδηγία 98/2008 ΕΚ για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων,και τη στιγμή μάλιστα που προχωρούν οι διαδικασίες υλοποίησης  των έργων των Περιφερειακών Σχεδιασμών  σε όλη την Ελλάδα,εμεις εδώ να μην έχουμε λύσει το θέμα  της υπερ-χωματερής.
  Όπως είναι γνωστό η Περιφέρεια Πελοποννήσου  ανακήρυξε   μετά από διαδικασίες την εταιρεία ΤΕΡΝΑ ως προσωρινό ανάδοχο  για το έργο της διαχείρισης  των απορριμμάτων. Είναι ένα μοντέλο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και μπορεί με προϋποθέσεις να δώσει λύση στα τεράστια προβλήματα.
  Το έργο έχει προϋπολογισμό  132 εκ. ευρώ (65 εκ. από κοινοτικούς πόρους  και 67 εκ. από την ανάδοχο) και θα εξυπηρετεί 600.000 κατοίκους.
Προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα γίνει η περιβαλλοντική αδειοδότηση  και εντός του Α΄ τριμήνου του 2014 θα ξεκινήσει  η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών.
  Τι θα γίνει όμως με όλους τους ΧΑΔΑ (ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι) έως το 2016 που υποτίθεται ότι θα ολοκληρωθεί ο νέος σχεδιασμός;
 Και επίσης, αλλάζει ή όχι  ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που είχε εγκριθεί το 2010 και προέβλεπε λειτουργία ΧΥΤΥ;
  Ο περιφερειακός σχεδιασμός σημαίνει ταυτόχρονα ότι πολύ δύσκολα οι μεμονωμένοι Δήμοι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε «αυτόνομη» διαχείριση, αλλά αυτό δεν τους αποκλείει από το να  καταθέσουν τις  προτάσεις τους μέσω διαβούλευσης για καλύτερη  διαχείριση. Άλλωστε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ήταν αυτός που τόνισε πρόσφατα ότι δεν θα δεχτεί η Περιφέρεια οποιοδήποτε έργο χωρίς  την αυστηρότητα τήρησης των προβλέψεων  από το Νόμο. Δήλωσε μάλιστα ότι  πρώτη η Περιφέρεια Πελοποννήσου  θα παρέμβει στη διαβούλευση.
  Ο Δήμος Ερμιονίδας  πρέπει να παρέμβει  αποφασιστικά  γιατί το πρόβλημα  της διαχείρισης  των απορριμμάτων  είναι μεγάλο     και πρέπει να επιλυθεί  προς όφελος της υγείας των κατοίκων της περιοχής που η αγωνία τους είναι στο κατακόρυφο. αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.
       Για την προώθηση της λύσης  είναι επιτακτική η άμεση αποκατάσταση του χώρου στο «Σταυρό Διδύμων» με συνεργασία ΥΠΕΚΑ  και Περιφέρειας Πελοποννήσου και χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) με άμεση απομάκρυνση όχι μόνο των απορριμμάτων, αλλά και του χώματος,  που έχει υποστεί τεράστια επιβάρυνση λόγω της εναπόθεσης χύδην απορριμμάτων, το οποίο μετά τις πυρκαγιές  έχει αναμιχθεί με αυτά.
Εμείς η «Νέα Δυναμική Πορεία Ερμιονίδας»,  πιστεύουμε στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με ανακύκλωση στην πηγή,την ανάκτηση χρήσιμων υλικών και  την επαναχρησιμοποίησή τους ,την κομποστοποίηση οργανικών υλικών   και την υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων σε οργανωμένο ΧΥΤΥ σε συνεργασία  με τη Περιφέρεια Πελ/νήσου.
Η ανακύκλωση στην πηγή είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιούνται  εν μέρει ή ολικά τα απορρίμματα της ανθρώπινης δραστηριότητας με όφελος τη μείωση  της κατανάλωσης  πρώτων υλών, την χρήση ενέργειας και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
 Η μείωση των απορριμμάτων  επηρεάζει όμως και τη μείωση  του όγκου τους  με συνέπεια  τη μείωση του κόστους για το δημότη.
          Ετσι βασικός μας στόχος  είναι η ελάφρυνση του  κόστους για τους δημότες  για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου μας σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους φορείς(Περιφέρεια -ΦΟΔΣΑ).


Ο επικεφαλής της ΝΕΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ