Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Αύξηση της παραγωγής και εξαγωγικό ενδιαφέρον για το ελληνικό ρόδι.

Ξεκινάει δειλά – δειλά η συγκομιδή ροδιού στην χώρας μας με τους παραγωγούς να κάνουν λόγο για αύξηση της φετινής παραγωγής. Ωστόσο, στην περιοχή της Ερμιόνης όπου καλλιεργείται και η ομώνυμη ποικιλία, ο καιρός έχει δημιουργήσει προβλήματα αφού οι υψηλές θερμοκρασίες δεν αφήνουν το ρόδι να κοκκινίσει.
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν παραγωγοί στον ΑγροΤύπο, κάποιοι ξεκίνησαν την συγκομιδή περίπου στις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά σταμάτησαν αφού το εσωτερικό του ροδιού δε είχε το κόκκινο χρώμα που θα έπρεπε. «Το ρόδι για να ωριμάσει χρειάζεται θερμοκρασίες οι οποίες είναι κάτω των 18 βαθμών Κελσίου.

Αυτές οι θερμοκρασίες ακόμα δεν υφίστανται στην περιοχή μας με αποτέλεσμα τα ρόδια να μην κοκκινίζουν», μας αναφέρει ο παραγωγός και φυτωριούχος στην περιοχή της Ερμιόνης Αργολίδας, κ. Σταμάτης Μερτύρης. Την ίδια στιγμή σε περιοχές όπως η Λαμία και η Δράμα όπου καλλιεργείται η ποικιλία
«Wonderful» τα πράγματα εξελίσσονται χωρίς προβλήματα. Επίσης σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Γκόντια, πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Ροδιού Αγίου Αθανασίου Δράμας έντονο είναι και το εξαγωγικό ενδιαφέρον.

Όσον αφορά τις τιμές, αυτή την στιγμή στην Λάμια όπου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή το ρόδι κατηγορίας Α΄ πληρώνεται στα 70 λεπτά/κιλό ενώ η κατηγορία Β΄ που προορίζεται για χυμό πληρώνεται στα 30 λεπτά/κιλό. Επίσης στην Αργολίδα οι τιμές που αναμένονται δεν θα ξεπερνούν το 1 ευρώ το κιλό ενώ πέρσι κυμάνθηκαν από 60 λεπτά/κιλό έως 1,40 ευρώ/κιλό.
Όσον αφορά την παραγωγή συνολικά στην Πελοπόννησο όπου κατά βάση καλλιεργείται η Ερμιόνη και ποικιλίες που προέρχονται από αυτή θα κυμανθεί στους 1.200 τόνους ενώ στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα όπου οι παραγωγοί καλλιεργούν την ποικιλία «Wonderful» ο όγκος παραγωγής αναμένεται να φτάσει τους 3.500 τόνους.

Σταμάτησε η συγκομιδή


Σχετικά με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση με την καλλιέργεια και την συγκομιδή ροδιού στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Αργολίδα όπου καλλιεργούνται τα περισσότερα στρέμματα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Σταμάτη Μερτύρη ο οποίος μας τονίζει: «Η συγκομιδή θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν μας βοηθούν. Για την ακρίβεια ξεκινήσαμε την συγκομιδή στις 20 Σεπτεμβρίου αλλά στην συνέχεια σταματήσαμε. Το ρόδι για να ωριμάσει χρειάζεται θερμοκρασίες οι οποίες είναι κάτω των 18 βαθμών Κελσίου. Αυτές οι θερμοκρασίες ακόμα δεν υφίστανται στην περιοχή μας με αποτέλεσμα το ρόδια να μην κοκκινίζουν.
Κάποιοι έχουν δώσει άσπρα ρόδια στην λαχαναγορά τα οποία όμως έμειναν απούλητα. Επίσης για να καταναλωθεί το ρόδι θα πρέπει να κρυώσει ο καιρός. Με αυτές τις θερμοκρασίες προτιμάς το σταφύλι ακόμα».

Τιμές στην Πελοπόννησο


Και προσθέτει «Η φετινή παραγωγή πάντως αναμένεται αυξημένη σε ποσοστό 30% σε σχέση με το 2011. Πέρσι συγκομίσαμε περίπου 700 τόνους ενώ φέτος εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουμε τους 1.200 τόνους. Στην περιοχή έχουμε την ποικιλία «Ερμιόνη». Εγώ προσωπικά καλλιεργώ δύο ποικιλίες που προέρχονται από την «Ερμιόνη» οι οποίες ονομάζονται “Πλούτων” και “Περσεφόνη”».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τις προβλέψεις για τις φετινές τιμές ο κ. Μερτύρης μας απαντά: «Τα τελευταία χρόνια οι τιμές κυμαίνονται από 60 λεπτά/κιλό έως 1,40 ευρώ/κιλό. Λόγω της οικονομικής κατάστασης φέτος νομίζω ότι θα κυμανθούν από 60 λεπτά/κιλό έως 1 ευρώ/κιλό. Για έναν παραγωγό που καλλιεργεί σωστά και το κόστος έχει αυξηθεί, η τιμή τον 60 λεπτών/κιλό ασφαλώς δεν είναι καλή».

Ξεκίνησε η Λαμία


Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Γκόντιας, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ροδιού Αγίου Αθανασίου Δράμας αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «Η συγκομιδή στην Νότια Ελλάδα (Λαμία) ξεκίνησε πριν από 10 ημέρες ενώ σε εμάς στην Δράμα ο κύριος όγκος θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες. Τα ρόδια στην Λαμία είναι πολύ καλά. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες την Α΄ και την Β΄. Η Α΄ κατηγορία αυτή την στιγμή πληρώνεται στα 70 λεπτά/κιλό ενώ η Β΄ που προορίζεται για χυμό πληρώνεται στα 30 λεπτά/κιλό».
 
Παραγωγή και εξαγωγικό ενδιαφέρον


Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με την φετινή παραγωγή ο κ. Γκόντιας μας ενημερώνει: «Η παραγωγή μας φέτος αναμένεται να φθάσει στους 3.000 τόνους ενώ πέρσι είχαμε μαζέψει περίπου 1.500 τόνους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα δέντρα μας έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Αυτή την στιγμή έχουμε κλείσει κάποιες πολύ καλές συμφωνίες με εξωτερικό σε χώρες όπως η Αγγλία, η Ρουμανία, η Γερμανία και Ρωσία (χθες στείλαμε μια ποσότητα βιολογικών ροδιών)».
Και καταλήγει: «Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία του διότι υπάρχει ζήτηση και ανοίγονται συνεχώς νέες αγορές. Είναι μια καλή εναλλακτική καλλιέργεια αλλά δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα όλων των αγροτών. Θέλει δουλειά και σίγουρα δεν είναι για αγρότες του καναπέ».

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr